pierwszym kęsie zawładnęły moim sercem ❤❤❤ Są kruche, chrupiące i mocno migdałowe. Mimo swojej prostoty (nazwałabym je takimi naszymi sucharkami all inclusive 😏) rewelacyjnie smakują z kubkiem kawy z mlekiem, lub zwykłej zbożówki czy inki. Ciasteczka są proste do upieczenia (mimo, że piecze się je etapami), tak więc nawet jeśli spotkacie je w jakimś większym markecie, nie warto kupować. Pokuście się(...)migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie: Połowę migdałów siekamy drobno nożem. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, proszek dopieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajka, skórkę otartą z cytryny i nieposiekane migdały. Zagniatamy na jednolitą masę
Walijskie PichcenieNastępnie do całości dodajemy wrzątek i miksujemy. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie miksujemy. Dodajemy białka mieszamy i ciasto gotowe. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny -temperatura 170 stopni. po upieczeniu wyciągamy delikatnie ciasto z blaszki i studzimy. Następnie przecinamy na 2 blaty. PONCZ(...)szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki spirytusu Ponczujemy blat ciasta NADZIENIE: 1 litr śmietany 36% 3 śmietan fixy 3łyżki cukru pudru słoiczek powideł śliwkowych lub dżem (może być wiśniowy, lub porzeczkowy) Naponczowany blat ciasta smarujemy cienką warstwą powideł. Schłodzoną śmietankę ubijamy, na koniec dodając śmietan fixy wymieszane z cukrem pudrem. Uważajcie żeby nie przebić śmietany. *oczywiście możecie użyć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBardzo prosty i smaczny deser. Idealny na upalne dni. Składniki ( na 7-8 deserów): 2 budynie o smaku waniliowym z cukrem, 1l mleka, 2 galaretki o
W kuchni u Monikimieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180 o C. Składniki(...)wody. Dalej postępujemy jak powyżej. Poncz: 0,5 szklanki wody przegotowanej; 0,25 szklanki syropu miętowego; Składniki wymieszać. Dekoracja: 100 g czekolady z nadzieniem miętowym; 4 łyżki śmietany lub mleka; Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta
In my kitchenZielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia
W kuchni Karmel-itkiCiastka owsiane są szybkie i proste w przygotowaniu. Można spożywać je zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia. Są idealnym dodatkiem do mleka lub ciepłego kakao. Można do nich dodawać różne dodatki np. żurawinę, sezam, orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy rodzynki. Ciastka owsiane pięknie pachną i fantastycznie smakują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasteczka owsiane(...)jajka rozmiar M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2 łyżki czubate mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W misce należy umieścić płatki owsiane, cukier, mąkę pszenną oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodać do tego 2 jajka i pół kostki miękkiego lub roztopionego masła. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto
ProstePesto.plniego. Mleko, masło itp odpadają, została woda, sok i coś co zastąpi tłuszcz, nawilży i uelastyczni owsiane ciacha. 100 g suszonych daktyli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 białka 2 łyżki kakao szklanka mąki pszennej razowej 1,5 szklanki płatków owsianych sok z połowy pomarańczy 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką. Tak płatki jak i otręby są bardziej aktywne w naszym układzie pokarmowym gdy są podane w całości, rozbite na drobno tracą na mocy. Ciasto jest lekko rzadkie, dlatego odstawiamy je na 10 minut aby płatki zebrały nadmiar wilgoci. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy porcję ciasta ( jedna łyżka) w niewielkich odległościach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Dieta moja pasjaTakim prezentem przekonacie nawet największego niedowiarka, że własnoręczne upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym
CiastkozercyPyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj. Wychodzi
Smaczne ZdroweNatknęłam się wczoraj na hiszpańską stronę z przepisami i pierwsze co to moim oczom ukazał się ten oto placek. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kilka
Smaczne Zdrowewarzyć to nie należy się przejmować - dodatek mąki zatrzyma proces) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna(...)wyłożone na blachę nie powinno rozpływać się. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Ja użyłam dużej tortownicy. Rozprowadzić w miarę równomiernie po całej powierzchni blachy przy czym nie trzeba być super dokładnym bo w trakcie pieczenia ciasto wyrówna się i wypełni blachę. Na wierchu ciasta ułożyć kawałki umytych, wysuszonych i przekrojonych na pół truskawek - najlepiej
Ze smakiem bez glutenudodać proszek do pieczenia. Następnie wsypać cukier, wlać olej i wbić jajko. Dolać olejek waniliowy. Całość miksować do połączenia się składników. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na posypany mąką blat. Rozwałkować za pomocą wałka posypując mąką. Zrobić placek kilka centymetrów większy niż tortownica. Formę odwrócić do góry nogami. Nałożyć na odwróconą formę papier do pieczenia. Na papier nałożyć ciasto(...)zarumienić). Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć od czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość mleka podaną na opakowaniu o połowę
kuchniabellissima.wordpress.comsłodkiej masy jajeczno-olejowej po łyżce dosypuję mąkę przesianą z proszkiem. Oczywiście już dawno mam przygotowana blaszkę, tu 28 cm tortownica. Smaruję masłem i posypuję bułka. Robię to na samym początku, bo najbardziej tego nie lubię. Ciasto jest gotowe, kiedy przyjmie całą mąkę i będzie porządnie wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać(...)mężem na koncert, zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy ledwie dwa małe trójkąciki ciasta to się nie spodziewałam! Aż się prosi o towarzystwo kawy lub szklanki mleka dla dzieci. Smacznego! #szarlotka #jabłecznik #ciastoorkiszowe #szybkieciasto #itbmtt
I tu będę miała takie teWitam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 kostka masła
Cynamonowe szczęścieO matko ile mnie tu już nie było... już miałam sobie darować kolejne publikacje, ale jeszcze trochę tu pobędę... Idealne śniadanie to gofry z bitą śmietaną
IMPRESJA SMAKUDokładnie rok temu dodałam mój pierwszy kulinarny post ! ! ! kto by pomyślał! ;) nie sądziłam, że pomysł z blogiem w ogóle wypali ! mam najczęściej słomiany zapał, zwłaszcza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość