truskawkami i mlekiem (nie za długo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik:14.0 MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji(...)Błonnik:8.1 CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych wiórków kokosowych) Soda oczyszczona – 2 g (0.4 x Łyżeczka) Ksylitol – 7 g (1 x Łyżeczka) Kakao bez cukru (proszek 16%) – 50 g (5 x Łyżka) Mąka jaglana
Powiedz dietom niektóre wychodzą za każdym razem! W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli i proszku do pieczenia :) Pierwszym ulubieńcem kosmetycznym jest korund do twarzy. Kupiłam go chyba z rok temu, ale jakoś przeleżał na półce. Dopiero w tym miesiącu zaczęłam go regularnie używać i świetnie się(...)znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna do robienia mleka sojowego. Do jej zakupu namówił mnie mój chłopak, który ostatnio bardzo polubił mleko sojowe. Dzięki urządzeniu robienie litra mleka, nie wymaga żadnego
wegujemypół. Ciasto przekładamy do formy, równamy powierzchnię i posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Na cieście układamy gruszki (wydrążoną częścią do góry), ponownie posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez ok. 80 minut, „do suchego patyczka”. Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. R A D Y : 1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć(...)temperaturę pokojową (najlepiej przygotować je dzień wcześniej – wieczorem. 2. Ciasto wyrabiamy rózgą, łyżką lub szpatułką – nie używamy robota. Placek na maślance z gruszkami, suszoną żurawiną i jagodami goji należy do ciast bardzo lubianych – puszysty, wilgotny, aromatyczny – do kawy, herbaty, czy nawet kubka mleka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również inne ciasta na maślance
mojewypiekiinietylkomożna przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim
Calzonella.compodwójnie. Dodajemy cukier i śmietanę, cały czas mieszając - powinna powstać gładka masa (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Czekamy chwilę na przestygnięcie. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i aromat waniliowy, cały czas mieszając. Powinna nam wyjść dosyć zbita masa, która nie będzie rozlewać się sama po foremkach. Teraz przychodzi czas(...)pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić czy nie trzeba jednak 2 minut krócej lub dłużej. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, z zimnym mlekiem i w towarzystwie osób z zaraźliwym śmiechem
sama złodyczUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkijajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka suszonej bazylii garść listków świeżej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których jak i mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki pokrój w kostkę (wcześniej należy je obrać jeżeli gotowaliście(...)owsianki, naleśników, jogurtów, szejków białkowych i wielu innych produktów. Syropy Calorie Free Sauce doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, wspaniale uzupełnia soczysty smak owoców, doskonale pasuje do gofrów, naleśników czy tostów francuskich. Połączony z mlekiem stanowi doskonałą bazę do orzeźwiających shaków latem, lub rozgrzewających słodkich napoi w zimowe wieczory
ClauditteMissCookingglukozy w proszku 50 g · żelatyny 2 łyżeczki · wody 35 ml · ewentualnie barwniki Babeczki: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min. Masa plastyczna: Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.Następnie dodać glukozę(...)cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym
Camilla w kuchnibabeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany - z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich(...)innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu
CiastkozercyRewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym
Słodka StronaMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza
Moje QulinariaZdaniem moim, Męża, Mamy i jeszcze kilku innych osób obłędny w smaku wypiek! :) także Córci smakowało, a nawet jak zobaczyła rano ostatni zażyczyła sobie je dziś na śniadanie zamiast mleka z butelki :P jak większość moich wypieków nie jest za słodki (że aż ulepek niczym szczypka z odpustu...), dodatkowo przełamany kwaskową w smaku żurawiną... Wspaniały :) piekłam w nocy(...)dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl
Kolorowy PrzepisownikZanim zabierzemy się za przygotowanie ozdób warto też zrobić budyń, bo będzie potrzebował czasu, żeby ostygnąć. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać(...)proszek), dodajemy do kremu i miksujemy. Kiedy biszkopt jest już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody. Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym. Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które
Ciastkozercyżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób wykonania spodu: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić(...)podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Składniki na polewę kajmakową : 300 g masy kajmakowej 5 łyżek mleka 4 łyżeczki masła lub margaryny 2 czubate łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania polewy kajmakowej: Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko i podgrzewając na małym ogniu dokładnie
Na słodko lub wytrawnieciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze