glukozy w proszku 50 g · żelatyny 2 łyżeczki · wody 35 ml · ewentualnie barwniki Babeczki: Białka ubić na sztywno.Dodać cukier i dokładnie wymieszać.Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia.Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temp180stopni 20-25 min. Masa plastyczna: Do gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.Następnie dodać glukozę(...)cukrem na puszystą masę.Mąkę wymieszaj z żółtkami,resztą mleka i solą.Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą.Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny.wyrób i uformuj z niego kulę,oprósz mąką,nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia.Ostrym
Camilla w kuchnibabeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany - z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich(...)innych, ja miałam laskowe) Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu
CiastkozercyRewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym
Słodka StronaMuffinki bananowe z wiórkami kokosowymi i orzechami Kolejna odsłona muffinek - tym razem skupiłam się na tym, by była to naprawdę, jeśli nie zdrowa, to przynajmniej zdrowsza
Moje QulinariaZdaniem moim, Męża, Mamy i jeszcze kilku innych osób obłędny w smaku wypiek! :) także Córci smakowało, a nawet jak zobaczyła rano ostatni zażyczyła sobie je dziś na śniadanie zamiast mleka z butelki :P jak większość moich wypieków nie jest za słodki (że aż ulepek niczym szczypka z odpustu...), dodatkowo przełamany kwaskową w smaku żurawiną... Wspaniały :) piekłam w nocy(...)dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl
Kolorowy PrzepisownikZanim zabierzemy się za przygotowanie ozdób warto też zrobić budyń, bo będzie potrzebował czasu, żeby ostygnąć. W połowie szklanki rozpuszczamy budyń, resztę mleka zagotowujemy, wlewamy całość do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Odstawiamy budyń do przestudzenia. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać(...)proszek), dodajemy do kremu i miksujemy. Kiedy biszkopt jest już zupełnie przestudzony przecinamy go na 4 równe spody. Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym. Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które
Ciastkozercyżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki cukru ½ łyżki śmietany 95 g stopionego masła lub margaryny Sposób wykonania spodu: Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto na blachę i wstawić(...)podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Składniki na polewę kajmakową : 300 g masy kajmakowej 5 łyżek mleka 4 łyżeczki masła lub margaryny 2 czubate łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania polewy kajmakowej: Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko i podgrzewając na małym ogniu dokładnie
Na słodko lub wytrawnieciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 300 g serka kremowego 300 g nutelli Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQplastycznym polecam mniej słodki krem) Do kremu maślanego: 250 g bardzo miękkiego masła (to bardzo duży tort i każdy element należy pokryć tym kremem, dlatego aż tyle) 8 łyżek mleka ok. 300-350 g cukru pudru 1 łyżka naturalnego kakao fioletowy barwnik (dzięki użyciu kakao i barwnika uzyskałam jagodowy kolor kremu) Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej, posłodzonej, owocowej herbaty(...)wyłożonych na spodzie papierem do pieczenia. Jeden biszkopt przygotowujemy z 7, drugi z 3 jajek. Biszkopt z 7 jajek:2/3 szklanki mąki i 2/3 szklanki kakao oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli go używamy) łączymy w misce, a później przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy widelcem w miseczce, a białka ubijamy w dużej misce ze szczyptą soli
Ratunku obiadnasączenia biszkoptu np. mleko migdałowe. Przepis pochodzi z bloga „Moje Wypieki”. Składniki: Migdałowy biszkopt (należy upiec 3 takie blaty): 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka letniej wody 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub odrobinę mniej) 1/2 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu(...)masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały (lub mąkę migdałową), ekstrakt i bardzo delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką do połączenia składników. Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy ok. 21-24 cm (moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez
MyCookBook.pltakie dni, kiedy lepiej jest gdy nie zbliżam się do kuchni, po prostu wszystko mi się rozlewa, wysypuje, przypala. Właśnie tak mam od kilku dni. Wczoraj kondensowałam mleko i po prostu o nim zapomniałam, Misiek myślał, że moja mama po raz pierwszy w życiu coś piecze, bo tak ładnie karmelem pachniało (mama mieszka piętro niżej) ale po chwili(...)tego ciasta było podobnie, jeszcze gorące chciałam przełożyć na talerz i całe się rozsypało, pozbierałam do miseczek, uklepałam i schowałam do lodówki i zabrałam się do pracy od nowa, ale dzięki temu gwarantuję, że ciasto się udaje za każdym razem, a jego zrobienie zajmuje 10 minut + 50 minut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo
greenscarfCzym innym jest muffinka jak nie małą wersją babki Może moje muffiny cytrusowe z makiem nie są tak wymagające i czasochłonne jak prawdziwe babki wielkanocne jednak
sierotka maRysia w kuchnimąki z proszkiem do pieczenia i posiekane lub zmielone orzechy włoskie. Mieszamy drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180st C. 2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie(...)części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. 3. Sernik: Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser oraz budynie. Miksujemy na gładki krem. Z białek i szczypty
Kuchnia w czekoladziewydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że nie wiele osób podzieli mój smak. Składniki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - mąka 1 szklanka - mielona papryka chili ostra 1 łyżeczka - mleko lub jogurt 1 szklanka - masła lub margaryny 20 g - cukier 1/2 łyżeczki - jajka 2 szt - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - twarożek 250 g - jogurt typu greckiego 200g - papryka chili 1 szt - sól szczypta Wykonanie - Masło rozpuścić
Eli Gotowanie