mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek półtorej szklanki drobnego cukru pudru(...)formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj.Posmaruj powidłem i wyłóż połowę masy bezowej i wysyp połowę płatków migdałowych.Upiecz w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Migdały lubią się palić, więc przykryjcie wierzch folią aluminiową. Z drugą częścią ciasta należy postąpić dokładnie tak samo. U mnie nie ma tylko warstwy
Z Kuchni Do Kuchnijajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były to 2 chałwy firmy Odra każda(...)szczyptą soli. Dosypywać stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i lekko, ale dokładnie wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni
Domowa Cookierenka Agicukru waniliowego (użyłam Master Cook) . Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką i wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. UWAGA! Upiec(...)dużych oczkach. Wymieszać szpatułką. Blaty ciasta nasączyć herbatą. Dwa blaty wyciąć w taki sposób, by utworzyły zgrubienie księgi. Pierwsze dwa blaty ciasta ułożyć blisko siebie i posmarować warstwą dżemu, rozsmarować grubą warstwę kremu. Przykryć kawałkami ciasta, które mają tworzyć zgrubienie księgi. Posmarować je dżemem i resztą kremu. Przykryć ostatnimi dwoma nasączonymi blatami ciasta. Schłodzić. Krem maślany: 200g masła
Z miłości do słodkościmąk wymieszanych z kakaem i proszkiem do pieczenia, a na końcu wsypujemy startą czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (30 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).Masa czekoladowa:Zagotowujemy ok. 400 ml mleka wraz z cukrem. W garnuszku rozprowadzamy budyń w reszcie mleka (ok. 100 ml) dodając łyżkę(...)się nie zważyła. Polewa Czekoladowa:W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, masło i mleko. Cały czas mieszamy do powstania gładkiej masy.Biszkopt kroimy wzdłuż (można go naponczować niedużą ilością mleka). Wykładamy na środek przygotowaną masę, a następnie delikatnie rozsmarowujemy do brzegów ciasta, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i polewamy ciepłą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronaniekoniecznie) - 100 g roztopionego masła- pół łyżeczki proszku do pieczenia- łyżeczka ody oczyszczonej- rodzynki, posiekane orzechy, żurawina , migdały, słonecznik itp.- razem ok. 200 g - dwie, trzy duże garście- ew. gruby, zwykły lub brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać(...)cukier brzozowy) 100g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść rodzynek Wszystkie składniki wymieszałam łyżką. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka albo wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układam łyżeczką porcje ciasta w odległości na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 7-10 minut, aż nabiorą pięknej złotej barwy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJuż 2 tydnie 1 tymu spominoł 2 żech sam 3 ło staryj ksi ō nżce, 4 co mi j ō m 5 porzyczała k ō mratka
Chop w kuchniśniadanie pyszne placuszki i jajka sadzone. Nic trudnego – z mąki z ciecierzycy i maślanki zrobiłam ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Do placków dołożyłam po jajku sadzonym, pomidorze i papryce. Śniadanie z głowy :) Owsianka na obiad? Czemu nie? :) Kasza owsiana z groszkiem i cukinią. Do tego pieczone marchewki. Proste, smaczne i bardzo sycące. Kaszę owsianą gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)cukinią i otrębami. 2 szklanki otrębów (dowolnych, mogą być różne) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka cukinii startej na dużych oczkach 1 szklanka mleka 1/2 szklanki erytrolu lub ksylitolu 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko Mieszamy osobno składniki suche i mokre, następnie je łączymy dokładnie mieszając. Wykładamy do papilotek i/lub foremki
Kucharzycawsypujemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 44x30 cm. Pieczemy około 13-15 minut, do zezłocenia, w temperaturze 190ºC. Biszkopt musi jedynie wyrosnąć i nabrać koloru, jeżeli będzie siedział w piekarniku za długo, nie uda się nam go później zwinąć. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy(...)warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g) - 7 łyżek mąki pszennej - 9 łyżek
Życie zamknięte w smakuMleczny sernik z granatem i wiosennymi, jadalnymi kwiatami. Ma tak delikatną konsystencję, że wprost rozpływa się w ustach. Chociaż nie zawiera dużej ilości cukru to jest
Mienta blogBardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne! Ciasto, które wyjdzie zawsze i chyba każdemu... Wszystkie składniki lądują po prostu w misie, mieszamy je i gotowe
Smaczne Zdrowemasę, łyżka po łyżce ciągle ucierając dodać cukier, następnie kolejno żółtka. Na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, i piec 30-35 minut w temperaturze 170 stopni (ciasto musi się lekko zarumienić i odejść od brzegów, najlepiej sprawdzić patyczkiem). Krem: 750 ml śmietany kremówki 1 szklanka leśnych(...)tężejącą żelatynę. Poncz: 100 ml przegotowanej wody posłodzonej łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki i wraz z mlekiem rozpuścić w rondelku tworząc
Poezja Smaków - blog kulinarnydeserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań i deserów. Karob Melasa z Chleba Świętojańskiego(...)też ogólną odporność organizmu. Produkt ten nie zawiera kofeiny, przez co jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Stosuje się go m.in. jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, deserów, jogurtów, mleka. Doskonale się sprawdzi również w formie polewy na lodach lub ciastach i ciasteczkach. Po więcej informacji na temat KAROBU i innych zdrowych produktów, które niewątpliwie
Słodkie okruszkisałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań i deserów. Karob Melasa z Chleba(...)też ogólną odporność organizmu. Produkt ten nie zawiera kofeiny, przez co jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi. Stosuje się go m.in. jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, deserów, jogurtów, mleka. Doskonale się sprawdzi również w formie polewy na lodach lub ciastach i ciasteczkach. Po więcej informacji na temat KAROBU i innych zdrowych produktów, które niewątpliwie warto
Słodkie okruszkimoje cudowne, bardzo aromatyzne muffinki z jablkiem i cynamonem. skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 5 lyzek stopionego masla 1 duze jablko wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Foremke do muffinek nacieramy tluszczem. W jednej miscie mieszamy(...)wszystkie suche skladniki, w drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem
Przysmaki Karolki