kuchnią hinduską jak jalfrezi . Nasiona prażę na suchej patelni i mielę na proszek. Próbowałam je kiedyś zgnieść w moździerzu ale nie było to łatwe. Nasiona są dosyć twarde i nawet uprażone trudno je rozdrobnić w moździerzu. Wrzucam je od razu do młynka i mielę na gruboziarnisty proszek. Nasiona mają lekko gorzki smak, więc lepiej dodawać ją do potraw z umiarem(...)łagodzić objawy klimakterium. Jak widzicie tak niepozorne z wyglądu nasionka mają w sobie tyle dobroci. Polecam je stosować na co dzień. Zmielone na proszek dodaję je do koktajli i owsianki jak również do gorącego napoju z mleka krowiego, migdałowego lub kokosowego. Zdrowy napój z kozieradki 1 porcja Składniki 200 ml migdałowego mlek ¼ tsk zmielonej kozieradki ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki miodu
codojedzeniazawiodłam. Skład jest równie dobry jak poprzednika. Pierwszy raz próbowałam go zgodnie z sugestią producenta do... przygotowania napoju! Wystarczy rozpuścić dwie łyżki kremu w szklance wody (chociaż ja wolę mleko sojowe)... i mamy gotowy napój migdałowy. Osobiście lubię go jeszcze trochę podgrzać :) Na koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki(...)łyżeczka syropu klonowego szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia małe jajko ekologiczna horchata do rozrzedzenia masy (lub inny roślinny napój) olej kokosowy do natłuszczenia patelni Serek wiedeński i krem zmiksować z jajkiem, ekstraktem i syropem, dodać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać tyle horchaty, by ciasto było gęste, ale swobodnie spływało z łyżki. Ciasto
Poranek na słodkoomijane przez rozpoczynających przygodę z domowymi wypiekami. Dawno temu też uważałam, że lepiej zdecydować się na ciasto spulchniane proszkami niż drożdżami. A przecież to te drugie są naturalniejsze i warto się z nimi oswoić. Szczególnie w najbliższym okresie. Wśród wielkanocnych ciast nie powinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości(...)starego zeszytu "Ciast domowych". Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie
I tu będę miała takie teDelikatne, mięciutkie, słodkie racuchy na bazie kefiru. W porównaniu do tych na mleku są zdecydowanie bardziej głębokie w smaku. Dodatek sody oczyszczonej sprawia, że fajnie podrastają a dodatek jabłek jest dodatkowym akcentem smakowym w całości. Racuszki są bardzo syte i nie da się ich zbyt dużo zjeść. Najlepsze po przestygnięciu, kiedy osiągają niemal temperaturę pokojową. Składniki: 2 szklanki kefiru(...)szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia) cukier puder do oprószenia 4 jabłka tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę
Poezja Smaków - blog kulinarnyowsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość(...)łyżeczka miodu Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmąki 300 ml ciepłego mleka 3 jajka 10 g drożdży olej do smażenia Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków(...)masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę, wsypać do niej budyń i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1/2 minuty. Budyń posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać serek, odsączone rodzynki i banany
Świat Domowej Kuchniubijania cukier. Proszek do pieczenia wymieszać z wodą i połączyć z żółtkami - dodać do ubitych białek i wymieszać. Można mikserem na małych obrotach. Obie mąki wymieszać razem i przesiane dodać do jajek - delikatnie wymieszać.Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić.Ciasto kruche:3 szklanki(...)zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut.Masa budyniowa:1/2 litra mleka,2/3 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennabiałka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas mieszamy. Budyń należy całkowicie ostudzić. Masło ucieramy(...)wylewamy go na papier do pieczenia i rozsmarowujemy cienko nożem. Gdy stwardnieje, łamiemy na nieduże kawałki (najlepiej rękoma – nie skaleczcie się tylko), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z orzechami i karmelem łyżką. Złożenie: Niewielką część masy budyniowej odkładamy na boki tortu. Na paterze lub talerzu układamy jeden blat. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część
Poezja smakuU nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni
Ola la LCHFNa blogu jest już biały blok więc do kompletu dzisiaj polecam ciemny czekoladowy, który jest bardziej znany. Blok jest bardzo słodki ale od czasu
Monia miesza i gotujeodrobiną cukru).2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone, cynamonem i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę z proszkiem do pieczenia.5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami.7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki
Wypisz WymalujBezglutenowe babeczki piernikowe są modyfikacją naszych ulubionych muffinek z batata. Aby były bardziej piernikowo-świąteczne dodałyśmy do nich przyprawy korzenne i karob. Dzieci chciały koniecznie
głodny alergikPura Vida są słodzone tylko miodem i bardzo doceniam ten fakt. Po trzecie, lody te są bezglutenowe, nie są genetycznie modyfikowane, powstają w niewielkim estońskim miasteczku z fińskiego mleka. Mam nadzieje, że w ich ofercie pojawią się też jakieś lody wegańskie (nie wiem czy wiecie, ale już nawet Ben&Jerry’s doczekały się wegańskiej wersji;)), ale to pewnie(...)mąki z tapioki 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Środek ulubione lody (użyłam lodów miodowych Pura Vida – moim zdaniem idealnie pasują!) Sposób przygotowania 1.W siekaczu rozdrabniamy orzechy (na mąkę), dodajemy cukier i ponownie rozdrabniamy. 2. Dodajemy resztę składników, miksujemy. 3. Surowe ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki (na ok. 15 minut). W tym czasie
Fill The Bowlłyżek cukru 2 łyżki kakao Składniki na krem: 75 g masła 1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem np. z porzeczki Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy(...)większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką
Ciastkozercyjabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy ok. 10 min. w piekarniku w temp(...)się nie rozpłynęła pod ciężarem ciasta i masy. Gotową masę nakładamy na podpieczone kruche ciasto, nakrywamy warstwą ciasta, które nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na ok. godzinę w temp. 180 st. C. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu odrobinę nasączyć herbatą górną warstwę ciasta kruchego. Masa orzechowa: 250 g obranych, drobno zmielonych orzechów włoskich gorące mleko – tyle, by przykryć orzechy
kuchcikowniaMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które(...)orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin. Przygotowanie:Porzeczki odsączyć
SzczyptaSmaQłyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej4 jaja 3 łyżki cukru kryształu 10 dag rodzynek 1 szklanka krojonych orzechów(...)lekko wymieszać i upiec placek w tem. 180C, przez ok. 40 min. Oryginalne marmurowe i granitowe patery znajdziecie na stronie firmy Bartosz Masa do ciasta: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła 2 małe jogurty owocowe lub 1 duży Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń
Apetyczna babeczka