budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mlekaherbatniki lukier:1,5 szklanki cukru pudru mleko kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia, na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik.Ser miksuję z jajkami, a mleko mieszam z budyniem. Do rondelka(...)cukrami wlewam mleko i dodaję ser, wszystko razem dokładnie łączę. Ponownie załączyć palnik i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, cały czas mieszając. Część masy wylewam na herbatniki. Układam na niej kolejną warstwę ciastek, znów wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją
W kuchni Karmel-itkibyły ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były na 'bannock stane' - dużym, płaskim i okrągłym kawałku piaskowca, umieszczonym bezpośrednio na ogniu. Większość współczesnych bannoków pieczonych jest z wykorzystaniem proszkiem do pieczenia lub sody oczyszczonej jako środka spulchniającego, ale zdarzają(...)miękiego masła1/4 łyżeczki soli500 g letniego mleka i wody po połowie450 g rodzynek sułtańskichodrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko z drożdżami. Dokładnie wymieszaj do połączenia się
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 180 g okrągłych biszkoptów 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g masła Kasia 3 serki homogenizowane waniliowe, szklanka mleka w groszku (nie granulowanego!) 2 jajka 2
Lena Gotujeszklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 0,3 szklanki ksylitolu 1,5 łyżki żelatyny w proszku i 0,25 szklanki gorącej wody szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa (może też być ten z puszki;) Kaszę jaglaną przepłukać w zimnej wodzie a następnie we wrzątku. Do wrzątku dodać kaszę(...)godzin aż masa stężeje. Jagielniczek można wzbogacić o polewę czekoladową - moja propozycja: 2 łyżki masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka mleka Do rozpuszczonego gorącego masła dodać pozostałe składniki, wymieszać, lekko przestudzić, polać ciasto. Smacznego! Filmik z przygotowania
coolinarnymiksowania dodawałam po 1 łyżce wystudzonego mleka. Następną łyżkę dodałam wówczas, kiedy poprzednia porcja mleka wmieszała się w masę. Kiedy już masa maślana połączyła się z mlekiem wsypałam mleko w proszku. Wymieszałam i .... masa mleczna gotowa. Czas na złożenie wafli. Pierwszy wafel położyłam na desce, posmarowałam go masą kajmakową. Położyłam drugi wafel, na którym rozłożyłam masę mleczną. Rozsmarowałam(...)stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysigodzinę. Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty. Upiec sernik: żółtka utrzeć(...)wcześniej). W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki(...)drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w temp. około 170 C, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche. Smacznego! ps. Moja wczorajsza kolacja wraz ze „złotym mlekiem” i dzisiejsze śniadanie
greenscarfsiostry Anastazji". Ciasto: 2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej 1 kostka margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa(...)placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim. Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
Cynamonowe szczęściebiorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki: drożdżowe i na proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam ! Katarzynki w polewie czekoladowej Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 420 g mąki pszennej(...)łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć(...)gotujemy do zgęstnienia składników. Powstałą gorącą masę przelewamy na wystudzony biszkopt, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Śmietankowa pianka: 1/2 litra śmietany kremówki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szk gorącego mleka 1. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Do śmietany dodajemy małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszamy łyżką lub trzepaczką ( nie mikserem!), gotową masę
Apetyczna babeczkadodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie. Składniki: - 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) - 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej - 2-3 łyżki miodu lub innego słodu(...)później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka. Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać
zdrowa vege kuchnia2 000 000 wyświetleń ...a nawet już ciut więcej..dziękuję bardzo , że tu do mnie zaglądacie ..i zapraszam do dalszego odwiedzania..a także zapraszam do wzięcia
Moje domowe kucharzeniedużą nadzieję, że pieczona owsianka spotka się z pozytywnym przyjęciem najmłodszych. Śniadanie dla dziecka z alergią na mleko Pieczona owsianka z jabłkami i gruszkami jest odpowiednia zarówno dla dzieci na diecie bezglutenowej, jak i na diecie bezmlecznej. Do jej przygotowania użyłam mleka roślinnego (ja wybrałam ryżowe, ale można użyć dowolnego). Już nawet roczne dziecko może zjeść porcję takiej owsianki, ponieważ(...)mleka roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju, np. z pestek winogron 2 jabłka i 2 gruszki Wykonanie: Łączymy w misce składniki suche: obie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon, płatki. Do miski wlewamy miód, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki. Układamy je na dnie formy do pieczenia. Następnie wlewamy ciasto
Wiszniówka