Tabliczka Gorzkiej Czekolady 1/2 kostki masła lub margaryny 1 kg białego sera- ja dodałam w wiaderku typ mielony 5 Dużych Jajek 3/4 szklanki cukru ja dałam kryształu 1 łyżka proszku do pieczenia tortownica Sposób Przygotowania: Do miski dodaję masło, ale zostawiam ok 50 g. Masło kroję w plastry dodaję cukier i miksuję mikserem na wysokich obrotach. Stopniowo(...)Masę serową przekładam na masę z ciasteczek. Do rozgrzanego na ok 180 stopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie Patkisztywno, stopniowo dodając po jednym żółtku. Ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z kakao i łyżka po łyżce wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około(...)biszkoptu. Biszkopt z połowy składników pieczemy krócej, około 20-30 minut. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 125 ml mleka. Wymieszaną wlewamy do utartych żółtek i mieszamy całość. 625 ml mleka
Made By Mom And SonTak, tak udało mi się zrobić wegańskiego „snikersa”, było to mój ulubiony batonik z czasów „niewege” tak więc mieszałam, kombinowałam i udało
greenscarfPewnie się zastanawiacie czy istnieje coś takiego jak zdrowe ciastka... pewnie nie, ale to na pewno jest zdrowsza wersja ciasteczek do kawki:-)... spróbujcie i oceńcie czy
IMPRESJA SMAKUWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie
Smaczne Zdrowedrugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość z nas lubi! To jak? Komu ciastko? Składniki 1 niepełna szklanka mąki pszennej 120 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 – 2 płaskie(...)będzie już puszyste, dodajemy jajko. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Dobrej jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze
Raj dla Podniebieniakreowania różnych smaków,dodając lub ujmując jakiś składnik. Zazwyczaj muffiny robimy na maślance, jogurcie lub mleku. Ale dziś proponuję Wam muffiny na wodzie gazowanej. Spróbujecie ? Składniki: ( na około 12 sztuk ) 200 g mąki tortowej 150 g cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 150 ml wody gazowanej 100 ml oleju(...)kakao, proszek do pieczenia i sodą. Składniki dobrze wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dolać olej, wodę gazowaną i opcjonalnie wiśniówkę - wymieszać składniki za pomocą rózgi lub szybko zmiksować. Zawartość obu naczyń połączyć, dodając do składników mokrych, składniki suche. Szybko wymieszać, do połączenia się składników. Przygotować formę do muffinek wyłożoną papilotkami lub papierowe kubeczki do muffinek. Papilotki wypełniać ciastem
kolorowotorcikowopszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche(...)mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Szklankę mleka zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy budyń i mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa kajmakowa: 2/3 puszki masy kajmakowej/ krówkowej Puszkę przed wyłożeniem na biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto. Ponadto: 0,5 l śmietany Bravo kilka
MamaOskarkaRacuchy najlepiej smakują gorące, świeżo usmażone, ale na zimno też są pyszne. Znam takich, którzy nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami! Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja(...)robię to mikserem). Jabłka obrać, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do ciasta. Na koniec dodać śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale nie powinno się zbijać. Jeśli wyjdzie zbyt gęste, należy rozrzedzić je mlekiem. Racuchy smażyć na złoto, na średnim ogniu (po ok. 2-3 minuty z każdej strony), wykładając
W SMAKWakacyjne śniadanie? Zimne mleko i owocowe placuszki - zdecydowanie moje smaki! Bo ile można jeść naleśniki? :) Dziś moją propozycją są właśnie placuszki śniadaniowe z MIRABELKĄ. Bardzo wiejskie owoce kojarzące mi się z prababcią i drewnianymi domkami za które chodziłam w poszukiwaniu tych małych, żółtych owoców. Dla niektórych owoc dzieciństwa, dla innych znienawidzony smak PRL-u. Jedni twierdzą, że mirabelki są najprawdziwszą(...)posmakowały :)"Składniki:2 szklanki mąkiszklanka jogurtu naturalnego2 jaja jabłkoszklanka mirabelekłyżeczka proszku do pieczenia40 g cukru łyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę
Słodkie PrzyjemnościDeser biszkoptowy z polewą czekoladową, kremem waniliowym i bitą śmietaną jest niesamowity. Tradycyjny deser pochodzi z Węgier i nosi nazwę Somlói galuska. Zalet ma wiele jest
Smaczne Potrawynajlepszymi przepisami. Puszyste ciasto, idealne do porannej kawki, czy szklanki mleka, zastępuje mi śniadanie. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy 15-20 min przygotowań i ciasto ląduje w piecu. Po 35 min możemy delektować się słodkim wypiekiem. Dlaczego tej pozycji nadałam tytuł: ” szybkie ciasto z olejem i owocową niespodzianką” ? Bo za każdym razem kiedy piekę placek(...)mniejszej formie niż zalecana, ciężkie owoce, w tym przypadku morele zostają na dole, a rosnące ciasto oblewa je, tworząc owocową niespodziankę w środku. Tym razem jest to celowy zabieg. Jeżeli użyjecie większej formy, to też dobrze! Morele będą widoczne na górze, a ciasto będzie po prostu niższe. Składniki: forma 25×25 cm 150 g jogurtu naturalnego
Rusty Forkjajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać. Później przesianą mąkę(...)piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić Krem waniliowy 650 ml schłodzonej śmietany kremówki 350 g mascarpone 1 małą puszkę słodzonego mleka skondensowanego ( możecie użyć więcej lub mniej w zależności jaki słodki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJedni płatki owsiane lubią, inni nie ;) Zdrowo jest je jeść co jakiś czas (codziennie?) na śniadanie bo oczyszczają nam jelita i dają dłuższe uczucie sytości
W kuchni bez szafekpokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny(...)wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni