mlekiem, jak chyba wszystkie placki Z podanej ilości wychodzi porcja dla 2 osób. Drukuj Mięciutkie placuszki na białkach Składniki 4 białka 2/3 szkl. mąki (u mnie krupczatka) 3 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko (opcjonalnie) dowolne dodatki do podania Sposób przygotowania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, mąkę, proszek(...)ręczniczku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dowolnymi dodatkami. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mieciutkie-placuszki-bialkach/ MieszamWGarnku Artykuł Mięciutkie placuszki na białkach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubaaaardzo wciągające :) Masa: 150g Skład: Nadzienie 44% (cukier, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku (z mleka), emulgator: lecytyna sojowa, aromat, sól), mąki: pszenna, ryżowa, owsiana, cukier, mleko w proszku pełne, otręby pszenne, sól, barwnik: beta-karoten. Mlekołaki Cinisy - z dodatkiem cynamonu, synek oczywiście zachwycony gratisem, jakim jest kalendarz z łamigłówkami na rok szkolny 2016/2017 Masa: 250g Skład: mąki(...)znajdzie swój ulubiony smak. Można je podawać tradycyjnie z mlekiem lub wzbogacać o ulubione dodatki, np. świeże lub suszone owoce, jogurty, ziarna. Płatki są dość słodkie, jak dla mnie niektóre zdecydowanie za słodkie i mają trochę za długie listy składników. Płatki można również stosować jako dodatek do ciast czy główny składnik domowych batoników, na które przepis już
Z miłości do słodkościmuffinkach, które wyszły wyśmienite – miękkie, mokre, mięsiste i chrupiące dzięki orzechom i migdałom, a przy tym bardzo aromatyczne. Trudno znaleźć dobry przepis na ciasto z dodatkiem mokrych składników typu dynia, cukinia czy marchewka. Ja inspirowałam się… swoją książką kucharską na blogu i przepisem na Murzynek bardzo czekoladowy. Próbowałam różnych receptur(...)masła • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki płatków migdałowych Dekoracja • cukierki – dynie • 1/2 tabliczki białej czekolady • 2 łyżki mleka • szczypta zielonej herbaty w proszku Matcha Wykonanie: • Puree z dyni zrobiłam poprzez upieczenie dyni ze skórą
To co kochamwrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe(...)Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia 2 białko jaja 1 łyżeczka esencja wanilii Sposób przygotowania Umyte śliwki kroimy na cząstki i wykładamy nimi formę do pieczenia. Pozostałe składniki
KucharzycaBLATY: 225 g. mąki pszennej 350 g. drobnego cukru 85 g. ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 jajka 250 ml. mleka 125 ml. oleju 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 200 ml. ciepłej, przegotowanej wody DODATKOWO: 300 ml. śmietany kremówki 300 g. czereśni SKŁADNIKI NA KREM GANACHE: 120 g. ciemnej czekolady ( o zawartości(...)natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje się bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż
Domowe Tortycukru - 200 g masła - 30 g smalcu - 2 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta soli - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka ( białek nie wyrzucaj) - 1 jajko całe - około 1,5 kg jabłek Masło powinno być zimne! Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj dokładnie hakiem do ciast kruchych, jeżeli nie masz robota to wymieszaj wszystkie składniki sypkie, wysyp na stolnicę, dodaj resztę(...)zrobiłam to niezbyt dokładnie, podziel na ćwiartki lub mniejsze części, to zależy od Twoich jabłek, powycinaj nasiona. Włącz piekarnik na 180 stopni termo obieg. BUDYŃ - 4 szklanki mleka - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 żółtka(białka nie wyrzucaj) - 2 łyżki masła - 4 łyżki miodu lub cukru Odlej szklankę mleka do miski, wsyp do niej
Pasje Jolkinich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec je w jednej dużej formie na ciasto. Piernik pieczemy około 45 minut(...)pomocy wykałaczki, czy ciasto się upiekło. Jeśli lepi się, znaczy że musimy jeszcze go podpiec. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż
Smakowy RajMiałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników
Codzienna kuchnia niecodziennaczekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy. Do jego zrobienia wykorzystałam przepis Nigelli, ale nieco go podrasowałam na tą specjalną okazję ;) Mój blok ma sporo dodatków(...)wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy z tym problemu, ale dość już mojego gadania. Zapraszam na przepis. Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy
Ratunku obiadZ czekoladami od firmy Torras miałyśmy już styczność nie raz i mimo, że można wymienić parę uwag co do niektórych to jednak można śmiało powiedzieć, że
Candy PandasRewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości
VioletoweKucharzenieMam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem
Z miłości do słodkościkwiaty lub maliny do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) 600 ml śmietany kremówki(...)odwróceniu naczynia nie wypadały, a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt
Poezja smakułyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść, z ciasta uformować kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dodatkowo: 6 białek 200 g cukru 410 g dżemu z czarnej porzeczki 200 g orzechów włoskich Orzechy posiekać. Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta, rozwałkować na dnie formy(...)przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej 100 ml wódki Szklankę
kulinarnyswiatdomijednego kęsa, wolę od razu coś większego, z przytupem. I takie są te słoneczne, cytrynowe ciastka – z podwójną przyjemnością jedzenia – z wierzchu chrupkie – w środku mięciutkie. Do szklanki zimnego mleka – w sam raz! Zapisz Szykujemy sobie papier do pieczenia, odważamy wszystkie składniki. Piekarnik powoli rozgrzewamy do 180⁰C. Bardzo miękkie masło ucieramy razem z cukrem i skórką startą z cytryny(...)jeśli go używamy. Wystarczy barwnika dosłownie ‘na koniec noża’. Zmniejszamy obroty. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo
Karo in the KitchenSkładniki: twaróg 1 kg/wiaderko, serek homogenizowany 250 ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty(...)trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty
W Mojej Kuchni Lubięminut. Po tym czasie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól - mieszamy całość do połączenia składników. Następnie dodajemy płatki corn flakes, mieszamy i dodajemy mini marshmallow - ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą np. łyżki do lodów, formujemy porcje ciasta i lekko je spłaszczamy. Ciasteczka owijamy folią spożywczą(...)minut (należy obserwować kolor ciastek, ja piekłam równo 12 minut). Jeszcze ciepłe ciastka są lekko ciągnące (marshmallow), a po ostygnięciu nieco twardnieją. Polecam wcinać ciacha z gorącym mlekiem lub do kawy! Dzięki dodaniu płatków corn flakes Lubelli ciastka są fantastycznie chrupiące. Smacznego
Emcia Pichcipopcornu Sposób przygotowania: 1. Jajka, mleko, cukier oraz przestudzone masło łączymy ze sobą za pomocą ubijaczki- miotełki. Powoli dodajemy do masy przesiane i wymieszane ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu dodajemy posiekane cukierki krówki. Masę przelewamy do papilotek (Napełniłam je do pełna ponieważ piekłam i tak w formie do muffin a zależało(...)Wstawiamy do lodówki. 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy. Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi
Kuchnia w czekoladzieśrodku nich pozostaje miękka nawet gdy ciasto wystygnie i do tego są bardzo zdrowe! Szczerze polecam!!! CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE MUFFINY Z CUKINIĄ 45 minut (z pieczeniem) 16-20 muffinów Składniki Suche 225 gram mąki pszennej (lub 150 gram pszennej i 75 razowej) 50 gram płatków owsianych 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram cukru mokre 2 duże jajka(...)tabliczki) - posiekanej drobno 60 gram migdałów w płatkach (troszkę odłożyć do ozdoby) 400 gram cukinii startej na grubych oczkach i dobrze odciśniętej polewa: pół tabliczki czekolady kilka łyżek mleka olejek rumowy Do dzieła!!! Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, w drugiej składniki mokre. Mieszamy suche i mokre ze sobą. Dodajemy do nich migdały, czekoladę
sierotka maRysia w kuchnikremu. Kładę górną połowę ciasta, dociskam. W miejscu łączenia dokładam jeszcze trochę kremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki wielkości dużej borówki. Między nimi rozkładam pozostałe owoce. Na całość ścieram na tarce czekoladę i lekko posypuję łyżeczką gorzkiego kakao(...)pszenna tortowa kakao bez cukru Deco Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI krem ajerkoniakowy DrOetker 300ml zimnego mleka 300g borówek amerykańskich 4 łyżki marmolady jagodowej kakao lub tarta czekolada do posypania
Karo in the Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 łyżeczki soli 113g masła 1 1/3 szkl. jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szkl. mleka 1 szkl. cukru pudru Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i lekko ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć jajka z brązowym cukrem, mlekiem i wanilią. Do masy(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego, bądź mniejsze (z doświadczenia powiem, że im mniejsze, tym urokliwsze wychodzą) i obtaczać dokładnie w cukrze pudrze tak, żeby nie było widać brązowego koloru ciasta. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Piec 12-15 minut w temperaturze 165 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoszklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec(...)małych (białka i żółtka oddzielnie) 200 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej 300 g cukru 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 1/3 szklanki mleka ekstrakt waniliowy Sposób wykonania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodać stopniowo ser dalej ucierając. W oddzielnym naczyniu
Na słodko lub wytrawniezastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się trzymać ryby.Tak przygotowana ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym(...)Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.Ryba w cieście piwnymSkładniki:4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuksól morska,tymianekpieprz cytrynowyCiasto piwne:¾ szklanki piwa jasnego1 jajkook ¾ szklanki mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniasól morskapieprz cytrynowyolej do smażeniaJeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię