rukoli układamy wykałaczki z mozzarellą i pomidorkami - moje są ustawione tak, jak grają nasi piłkarze. Biało-czerwone przekąski podajemy jako przekąskę i zjadamy same lub z ulubionym pieczywem. Jaglaniec - ciasto z kaszy jaglanej z rodzynkami, żurawiną i płatkami migdałowymi 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść płatków migdałowych Kaszę jaglaną gotujemy(...)stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Ciasteczka jaglano-migdałowe z cynamonem 100 g kaszy jaglanej 100 g migdałów 50 ml mleka 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu 15 sztuk migdałów blanszowanych Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
My Chcemy Jeśćwyśmienitej pogodzie! Nie ma nic lepszego niż wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie prosty. Możemy upiec wysoki biszkopt w okrągłej formie - np na tort - wtedy(...)duże jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki np. gryczanej / ryżowej / pół na pół 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 6-7 łyżek drobnego cukru do wypieków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli używacie sody - połowę mniej niż proszku) Przygotowanie: Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Ciągle ubijając stopniowo dodawać
Mama z Motylemorzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć(...)minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego ze złocenia. Creme patissiere waniliowy: 600 ml mleka 6 dużych żółtek
Kubki smakudłoniach. Mają bardzo intrygujący posmak orzechów, a ze szklanką mleka tworzą naprawdę zgrany duet. Wypróbujcie w wolnej chwili! S kładniki: (na ok. 16 sztuk) 100 g miękkiego masła 1/3 szkl cukru szczypta soli 1 jajko 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 60 g zmielonych orzechów(...)jasności i puszystości. Dalej miksować, dodać jajko, jogurt, a następnie wsypać suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i pokrojoną na kawałki czekoladę). Dobrze zmiksować, aż masa będzie owijać się o trzepaczki miksera. Z tak przygotowanego ciasta uformować kuleczki (każda o wadze ok. 35 g). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Nastoletnie Wypiekanieżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 1 godzinę do lodówki (powinno po wyjęciu być twarde). Ciasto ciemne: 1 szklanka śmietany 18% 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Do tego ciasta musimy teraz zetrzeć(...)tarce (na grubych oczkach) ciasto jasne (kruche), po starciu całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po wyjęciu studzimy. Dodatkowo: napar z herbaty (1/2 szklanki), można posłodzić, ale niekoniecznie 2 galaretki pomarańczowe 1 budyń śmietankowy 250 ml mleka 2 łyżki cukru 100 g masła
kruche babeczkiwypieki z nimi znikają w mgnieniu oka. Robiąc ciasta na imieniny Teściowej chciałam zrobić też jakąś słodycz dla moich łasuchów i taki właśnie deser wykombinowałam, prawdę mówiąc z tego, co mi zostało. Ale wyszło pyszne! Szybkie, takie "przy okazji". Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na formę 25x40cm) KREM: 800ml mleka 2 opakowania dużego budyniu o smaku toffi 300g miękkiego masła(...)szklanka wrzątku DODATKOWO: 200g herbatników 150-200g biszkoptów 1 duża puszka kajmaku 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (startej) Przygotowanie: KREM: Z 800ml mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko, ugotować klasyczny budyń. Przykryć folią spożywczą na wierzchu, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny
Cakes By Kejtrodzinie nikt nie lubi przesłodzonych potraw. Są pulchne, mięciutkie, lekko kruche, a kawałeczki gruszek dodają muffinom niepowtarzalny smak. Podczas przygotowania muffinów ważne pamiętać, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Podczas przygotowania nie wolno używać z miksera, a z resztą nawet tego nie trzeba, wystarczy trzepaczka i łyżka/szpatułka. Radzę użyć bardziej twardych gruszek, bo miękkie rozpadną się podczas pieczenia(...)soku z cytryny 3 jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić muffiny z gruszkami? Gruszki dokładnie myjemy i obieramy. Przekrawamy na połowę, wydrążamy nasionka
Kuchnia Łukaszaśledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej(...)rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy
Poezja smakułyżki przyprawy do piernika; Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć(...)palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego
In my kitchenpieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki oliwy160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli)Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia(...)nagrzewać piekarnik do temperatury 170 °C.Do drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie.Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik
Grahamka, weka i kajzerkamuffinki pachnące truskawkami i słodką kruszonką. Smakują wybornie - zwłaszcza jeszcze lekko ciepłe np. jako słodkie śniadanie ze szklanką mleka :) Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 50 g masła szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko skórka z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilkanaście truskawek na kruszonkę: 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki(...)formie na muffinki ułożyć papilotki. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Do drugiej miski wbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko
wyzwania kuchenneKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmlecznacukier pudermąka kukurydzianamąka ryżowa
głodny alergikMusiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczkojest dobry na dzień dobry! :)SKŁADNIKI:- banany, 4,- jajka, 4,- mąka owsiana, 100 gram,- cukier trzcinowy, 5 kopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy(...)cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, cynamonem, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy do całości mąkę, wrzucamy nasze "dodatki".5. Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę
Wypisz Wymalujłyżeczki przyprawy do piernika 1/2 puszki mandarynek dodatkowo: opakowanie pierniczków nadziewanych w glazurze wiórki czekoladowe kilka łyżek mleka 2-3 łyżki bitej śmietany (opcjonalnie) Przygotować biszkopt: białka ubić, następnie po trochę dodawać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać do foremki wycielonej papierem do pieczenia. Piec około(...)posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać je do masy. Blaszkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyłożyć na paterę do góry dnem, zdjąć blaszkę i delikatnie ściągnąć folię. Brzegi obsypać wiórkami. Wierzch udekorować bitą śmietaną i mandarynkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia