Ciasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)połączenia składników. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)połączenia składników. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy porcjami składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszając, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do blachy (u mnie: 23 x 23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy
Kuchnia MagdaLenysoli i ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Do ubitych już białek stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Żółtka roztrzepujemy widelcem, dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet i mieszamy (żółtka zaczną się pienić i po chwili będą miały konsystencję ubitej piany). Żółtka przekładamy do białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki(...)papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową
Rozpustne gotowaniesię zastanawiałem nad smakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki TYP450 -łyżka(...)masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół. Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa kajmakowa. Puszkę mleka kondensowanego słodzonego gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu
BaRepasKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o
Poezja smakuNo po prostu musiałam go zrobić :)! Bo nie dosyć, że jestem fanką dyni to jeszcze sernikożercą a połączenie tych dwóch miłości w jednym serniku dyniowym już
UgotujmyTo.plproszkiem do pieczenia oraz miód. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut Masa Serowa 2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń(...)smarujemy najpierw dżemem następnie wykładamy 1/2 masy serowej, przykrywamy blatem, na to znów dżem i reszta masy serowej. Polewa 5. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Wylewamy na środek ciasta dodając do niej jedną łyżeczkę dżemu i całość rozprowadzamy tworząc esy floresy. Gotowy torcik chowamy do lodówki na co najmniej
Gotowanie...to proste !dajemy mąkę,proszek do pieczenia,sól cynamon i cukier Mieszamy bardzo energicznie Dodajemy sezam i pokruszone migdały. Następnie olej,nie wlewajmy wszytkiego na raz stopniowo bo ciasto za każdym razem może wyjśc inaczej,musimy uzyskać odpowiednią konsystencję. Która wygląda tak ja na zdjęciu nie jest za mokra ani za sucha ,moglabym je porównać do kruchego ciasta(...)będziemy smarować ich olejem wystarczająco są one tłuste. Pieczemy w tej temperaturze 25 min.(180C) Po upieczeniu zostawmy do ostygnięcia dajmy im pół godziny ,i kosztujmy z mlekiem albo cherbatą Smacznego
Viola cooks with passionszarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała… Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem(...)słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 90 min Czas całkowity 2 godziny Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych
Apetyt na Zielonedrożdży instant w proszku 80ml ciepłej wody Uwaga! Do wykonania pieczywa będzie potrzebny robot kuchenny, ewentualnie siekacz z dużym kielichem. Sposób przygotowania: Odmierzamy mąki, dodajemy sól i mieszamy. Mąki przesypujemy do kielicha robota kuchennego/siekacza. Miksujemy dosłownie parę sekund, żeby nie przegrzać sprzętu. W rondelku podgrzewamy 240ml mleka i olej. Gdy będzie się gotować wyłączamy. Bardzo ciepłe mleko z olejem przelewamy(...)minut. Na 2 minuty przed końcem czasu w garnuszku podgrzewamy 80ml mleka. Po tym czasie powtarzamy czynność z punktu trzeciego, ale tym razem z zaczynem drożdżowym. Przelewamy go do naczynia z mąką i blenderujemy. Dodajemy 80ml wrzącego mleka (pkt. 5-ty) i ponownie blenderujemy. Ciasto przekładamy do miski, powinno być dość płynne. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki
Fill The BowlDunkel- kostka masła- 3 żółtka- 10 dkg cukru trzcinowego- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 1/3 opakowania przyprawy piernikowejZ wymienionych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na blachę, nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w 180 st. góra/dół z wiatrakiem. Drugą część ciasta schładzamy w zamrażalniku.Gdy spód szarlotki się piecze, przygotowujemy jabłka i pigwę(...)zmiękną. dodajemy masło, resztę cynamony i cukier i blendujemy na krem. Wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika, żeby trochę odparowały.W tym czasie przygotowujemy budyńBUDYŃ:- 3 szklanki mleka- 2 budynie wanilowe lub śmietankowe (na pół litra każdy)- 4 łyżki cukru- łyżka masłaGotujemy budyń, pod koniec dodajemy masło.Ugotowany budyń wykładamy na jabłka.Na wierzch układamy na krzyż rozwałkowane
Wypisz WymalujMuszę przyznać, iż mam z tą słodkością pewien problem. Poszczególne warstwy smakują wyśmienicie. Całość również komponuje się świetnie. A jednak… niby lekki serniczek jest jak
Smaki Na Talerzusame ciasto naleśnikowe. Jest wiele rad, które mogą pomóc w przygotowaniu idealnego ciasta na naleśniki. Dobry przepis na naleśniki Doświadczony kucharz przygotowuje je “na oko” kierując się wyczuciem i doświadczeniem. Początkujący kucharz ściśle trzyma się przepisu. Jednak jest wiele modyfikacji przepisu na ciasto naleśnikowe. Z pewnością do usmażenia polskiej wersji naleśników potrzebna jest mąka, mleko, jajka, woda, olej(...)naleśników? Jajka w naleśnikach odpowiedzialne są za ich spójność. Zbyt mała ich ilość spowoduje, że ciasto będzie przywierało do patelni. Zbyt dużo jajek sprawi, że naleśnik będzie mało elastyczny i może łamać się przy zawijaniu farszu. Aby placki były bardziej delikatne można dodać do ciasta same żółta a na końcu ubitą z pianę z białek. Woda do naleśników Najczęściej
ProstePesto.plpuszystą masę. Dodajemy olej oraz wodę i znów miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można(...)zaczyna tężeć. Nie można przelewać galaretki na ciasto kiedy jest płynna ponieważ jej zawartość spłynie pod biszkopt, a na nim pozostaną same maliny (wiem to z doświadczenia ). Foremkę wstawiamy do lodówki. Masę budyniową szykujemy dopiero gdy galaretka całkowicie stężeje. Masa budyniowa: – 1 opakowanie śmietankowego budyniu z cukrem + 0,5 litra mleka – 100 g miękkiego masła Budyń gotujemy według
Relaxtimemleka i mąki. Z tych składników wyszły cztery takie sztuki. Mieszamy dokładnie z resztą składników i odstawiamy aby sobie odpoczęło. Do każdej foremki wlewamy 0, 5 łyżeczki oleju. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min, ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem który się nagrzał i wlewamy ciasto(...)wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował. Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców ( druga pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną lub pikantną
Dieta moja pasja