posiekaną cebulę, natkę i jajka. Odcedzamy cukinię i dodajemy do miski. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę/jogurt. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, dorzucamy posiekany czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu placki (wielkości dłoni) z obu stron na złoto. (Jeśli "ciasto" w międzyczasie zrobi się za rzadkie - możemy dodać jeszcze łyżkę mąki) Podajemy solo(...)Lidl Polska ). Świetne przepisy polskiej kuchni z nowoczesnym akcentem podzielone tematycznie. Mamy w "Kuchni polskiej" przepisy na kapustę, buraka, ziemniaki, nowalijki, kasze i zboża, ptactwo, mięso, sery i mleko, leśne skarby, ryby i propozycje świąteczne. Przepisy okraszone pięknymi zdjęciami, świetne rysunki Andrzeja Pągowskiego oraz ciekawe kulinarne pomysły zaproszonych gości sprawiają, że warto zdobyć tę kulinarną pozycję. A jak? Wystarczy
Moje Kuchenne Rewelacjedługo. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO - posiekane orzechy włoskie do posypania około(...)orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu. -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka -2 małe budynie śmietankowe -1 opakowanie cukru waniliowego około 1 łyżka -3/4 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody GatityOstatnio zakupiłam mąkę kokosową, nie zdążyłam jeszcze pomyśleć do czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis. Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale
Smaczne Zdrowedodajemy mąkę , proszek do pieczenia i delikatnie łączymy ze sobą , następni przelewamy do tortownicy wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich(...)się rozpuściła , odstawiam na chwilkę , do szklanki wlewam wrząca wodę i rozpuszczam żelatynę , następnie dodaję do naszej polewy czekoladowej i ostawiam do wystudzenia , od czasu do czasu mieszając . Kiedy ciasto nam się schłodziło , wyciągamy z zamrażarki , tort umieszczamy na kratce np z piekarnika i wylewamy na tort polewę czekoladową i ozdabiamy według uznania , następnie chłodzimy w lodówce na kilka godzin
Mój Smakjeśli chodzi o sernik na zimno. Kupowała gotowca w proszku, dodawała składniki sugerowane przez producenta i robiła ciasto w kilka minut. Potem wszyscy zajadali się ze smakiem, ja również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej(...)dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru 150 ml mleka 1 laska wanilii 15 g żelatyny Ponadto
W kuchni KatieBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
CiastkozercyOstatnio jakoś tak wychodzi, że na blogu same słodkości. Czy Wam to nie przeszkadza?;) Może to dlatego, że od pewnego czasu ćwiczę intensywniej niż dotychczas
Czerwona PorzeczkaJako że zbliżają się święta babkowo-jajeczne postanowiłam wypróbować przepis na babkę cytrynową z mąki kokosowej z tej strony . I wyszła obłędna! Taka wilgotna i
Jak gotować i nie zwariowaćJest weekend to wiadomo, że będzie ciasto😀 Chodziło za mną ostatnio coś mega kokosowego i takim sposobem wymyśliłam sobie kokosowy placek z kokosową masą w polewie wiśniowo kakaowej😎 Ta intensywność smaku kokosa wprost nie daje zakończyć jedzenia na jednym kawałku😅 Miałam plan zrobić go w prostokątnej blaszce jako placek, ale że miałam zajętą to zrobiłam je w formie torcika(...)pół szklanki wiórek kokosowych -pół szklanki oleju -1,5 szklanki maślanki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 łyżeczki sody -3 jaja -3 łyżki ksylitolu/cukru Pamiętajcie aby jaja i maślanka były w temp. pokojowej a nie prosto z lodówki❗ Inaczej biszkopt nie urośnie masa -2.5 szklanki mleka -1 budyń toffi bez cukru -150 g wiórek kokosowych -3 łyżeczki płatków ryżowych
Zdrowie i pysznie na talerzumąki 2 łyżki przesianego kakao w proszku 2 łyżki stopionego masła A jak to zrobić: 1. Jajko, żółtko oraz cukier utrzeć w żaroodpornej misce na gładką masę. Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do innej żaroodpornej miski razem z 3 łyżkami mleka i stopić, umieszczając miskę nad rondlem z gotująca się wodą. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić niemal(...)3.Przygotować wafelki. Tacę do pieczenia ciastek wyłożyć pergaminem. Białko ubić z cukrem na pianę, po czym dodać mąkę z kakao oraz masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Nałożyć łyżkę ciasta na tacę i rozsmarować tak, by powstało koło o średnicy 12,5 cm. Piec 4-5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, przełożyć krążek
Kuchnia w opałachFit sernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale
Poezja Smaków - blog kulinarnyNaleśniki ze szpinakiem miło zaskoczą wszystkie osoby, które już z założenia stronią od liści szpinaku. Sekretem uzyskania idealnego smaku tej nie cieszącego się zbytnim uznaniem (zwłaszcza
Słodka StronaW odpowiedzi na Wasze prośby mam dla Was kolejny przepis na keto bułki. Tym razem jest to wersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz
Ola la LCHF