średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia(...)cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą) Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C Karkówka wieprzowa
Kuchcik gotujeStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuwodzie. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz piwa – miksujemy robotem. Na samym końcu dodajemy piwo i ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Moje krewetki były dokładnie oczyszczone, więc mogłam przejść do kolejnego etapu – odsączamy je na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Całość lekko oprószamy 1 łyżką mąki pszennej, panierujemy w cieście i wiórkach kokosowych. Najlepiej(...)trzeba być mistrzem w kuchni, aby przyrządzić przepyszne i eleganckie danie. Przepis dostałam od Michała z grupy na Fb Gotowanie Na Wesoło . Wprowadziłam jedną, małą zmianę. Do ciasta zamiast mleka kokosowego dałam piwo. To jedna z wielu potraw, którą aby ocenić trzeba po prostu spróbować. Jeżeli macie ochotę na lekką, aromatyczną i zdrową kolację, to danie będzie dla Was. Gorąco
mojewypiekiinietylkopoczątku do końca z myślą o dzieciach. Bez proszku do pieczenia, barwników, alkoholu. Jedynie lentilek do wykończenia sama nie robiłam. Ale zachwyt był,a to najważniejsze. Przygotowanie tortu nie jest takie długie i męczące jak jego opis :) Biszkopt można przygotować dzień wcześniej i zostawić zawinięty (nieprzekrojony). Ja potrzebowałam dwójki, dlatego ciasto piekłam w prostokątnej formie, ale oczywiście można też upiec(...)wymiarach 26,5 x 20 cm (mierzone po dnie) wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić czyste. Ciasto przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić (w formie!) z wysokości 50 cm na blat lub podłogę
Pełny talerzjeszcze na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną i zmiksowałam krótko. Dodatkowo: 450 g słoik dżemu z czarnej porzeczki (u mnie domowy) migdały w płatkach Blaszki z ciastem wyciągnęłam z lodówki, ciasto posmarowałam dżemem, na który wyłożyłam ubita pianę z białek. Wierzch posypałam migdałami w płatkach i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut. Pamiętajcie, jeśli(...)pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego
Blondynka Gotujeprzesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być elestyczne i nie kleić się do rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)kroimy w kostke. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na pół. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i nadajemy mu kształt okręgu. Okrąg, w myślach dzielimy wzdłuż, na trzy równe części. Na środek, wzdłuż rozkładamy odciśnięty szpinak, posypujemy rozkruszonym serem feta i parmezanem. Wolne brzegi ciasta kroimy po skosie na paski
Mia Cucina Sofietaszklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu(...)średnicy 24 / 26 cm; / 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Oba rodzaje mąki i proszek przesiewam do miski. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Ubijam, aż masa
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis, którym udowadniam że w modelach LCHF jest też miejsce na desery Tym razem coś dla wielbicieli muffinek. Pyszne, aromatyczne i delikatne babeczki, które mogą
Ola la LCHFprzed pieczeniem cukier puder do oprószenia rogalików po upieczeniu . WYKONANIE .. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszać łyżką, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto przestanie się błyszczeć(...)włożyć je do dużego woreczka na mrożonki. Woreczek zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie
w mojej kuchniWitajcie po świętach, co porabiacie? Mnie czeka pieczenie urodzinowego tortu dla córki i zanim wrzucę tu nowe przepisy, pokażę Wam coś totalnie na szybko :) Marcepanowe serca
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOd czasów Pliniusza do czasów współczesnych mięta pieprzowa towarzyszyła naszym potrawom, aromatyzowała nasze wyroby i leczyła niestrawność. Pliniusz 23-79 ne, rzymski naukowiec i historyk, w
RafalCookjest to niemożliwe, ale systematycznie na pewno spróbuję większości tych rewelacyjnych smakołyków, których jest aż 450! Zresztą kokos to mój smak! Dodatkowo sam orzech, jak i jego produkty (olej, mleko, mąka, woda kokosowa) znane są ze swoich właściwości leczniczych. Jeśli nie macie na nie pomysłu to polecam tą książkę, która zawiera wiele propozycji na dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery(...)około 17 sztuk o średnicy 6,5 cm) 125g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 90g oleju kokosowego 100g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (pominęłam) 1 jajko 45g tartego kokosa (u mnie drobne wiórki kokosowe - stąd ) Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce należy wymieszać olej kokosowy (prawie rozpuszczony), cukier oraz
Di gotujeWpadła mi w ręce niebieska galaretka. Pomyślałam, że sklecę jakieś ciacho o nazwie "z niebem związanej". Akurat miałam ochotę na czekoladowy biszkopt z jakimiś chrupiącymi bakaliami
Maślane ciasteczkoszary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek. Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką dysponuje po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'. Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce(...)szklanki suchej niepalonej kaszy gryczanej 1/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki daktyli bez pestek 45ml wody 3 łyżki oleju kokosowego Budyń karmelowy: 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru mleko 2 łyżki karmelu lub masy kajmakowej + do dekoracji świeże/ mrożone borówki amerykańskie, maliny, truskawki lub inne miękkie owoce 1 łyżeczka suchej niepalonej kaszy gryczanej szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W robocie
Kuchnia w Słońcu Skąpananikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)się kupić jeden jedyny raz. A w dodatku chlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka. A jaka pyszna! Chlebek z botwinką i mozzarellą Składniki: (na keksówkę o wymiarach 22x8 cm) 100 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Pożeraczka, czyli raz adobrze