smak, ale też wartości odżywcze. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą(...)dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym, jednak równie dobrze smakują z miodem, dżemem, świeżymi owocami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 400 g twarogu szczypta soli masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Maślankę mieszamy z jajkiem
Smakowity Blog Kulinarnyproszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystko dobrze wymieszać - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przelać do przygotowanej formy - piec w 170 stopniach przez 30-35 minut Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu 2-3 dni. Jeśli nie przepadacie za cytrynowymi ciastami, można(...)pominąć dodatek soku i skórki cytrynowej, a ciasto wzbogacić o inny, ulubiony ekstrakt lub dodatek (pominięcie soku z cytryny może skutkować potrzebą dodania do ciasta nieco mleka lub wody, żeby konsystencja ciasta nie była za gęsta
Smakołyki Berenikiszklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek(...)będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim
My Culinary ArtUwielbiam ciasta budyniowe!Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm )BISZKOPT : * jajko(...)cukier – 1 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny
Ostra na Słodkoodjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy(...)masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać
Z Kuchni Do Kuchniwymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do białek Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się(...)Petitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej
Blondynka Gotujeznać! A teraz już chyba w końcu czas przejść do przepisu :) CIASTO CZEKOLADOWA POKUSA przepis z książki "Czekolada" // forma 18x18cm ~2 duże jajka ~150g cukru ~170g mąki pszennej ~łyżeczka proszku do pieczenia ~szczypta soli ~15g naturalnego kakao ~60ml wody ~150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~100g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam czekolady o zaw. kakao 70%) Piekarnik rozgrzewamy(...)wymiarach 18x18cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, posypujemy je czekoladą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być prawie suchy, moze być jedynie lekko oblepiony ciastem). Studzimy. ~80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam czekolady o zaw. kakao 70%) ~40ml mleka/śmietanki ~czubata łyżka kawy rozpuszczalnej/espresso ~3-4 łyżki wiórków kokosowych
chili & sugarlśniąca dodajemy po jednym żółtku, a następnie wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach robota lub ręcznie łopatką. Przekładamy do blachy (23x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 2 żołtka 2 szklanki mleka 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki(...)pszennej 3 łyżki cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 50 g ryżu preparowanego ok. 200 g orzeszków ziemnych solonych Szklankę mleka zagotowujemy. Drugą natomiast mieszamy z żółtkami, cukrem i mąkami. Wlewamy do gotującego mleka i zagotowujemy całość, mieszając by się nie przypaliło. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę
Cynamonowe szczęścieEkspresowy torcik na biszkopcie czekoladowym z bitą śmietaną i malinami .U mnie maliny trudno kupić ,więc mieliśmy pyszne ciasto z tymi niecodziennymi owocami .Polecam bardzo . Składniki: tortownica 20 cm 4 jajka 4 łyżki mąki 2łyżki kakao 4łyżki cukru o,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki wody Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy(...)biszkoptu . Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki 6 łyżek mleka Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy śmietanę kremówkę i mleko i mieszamy na jednolitą masę .Jeszcze ciepłą smarujemy wierzch biszkoptu i od razu układamy na niej maliny . Ciasto przechowujemy w lodówce
Ladylaura.Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i z jogurtem, w koktajlu i na śniadanie w naleśnikach :). A kiedy jest najlepsza cena, kupuję większą ilość, myję, usuwam szypułki i mrożę. Zapraszam na sernik, z truskawkami w roli głównej. Składniki: opakowanie biszkoptów(...)wiaderka 200 ml śmietanki 36% 1/2 szkl przesianego cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szkl mleka 1 kg truskawek 1 galaretka truskawkowa Wykonanie: Galaretkę przygotować wg przepisu. Ja najpierw zalewam szklanką gorącej wody, kiedy proszek się rozpuści dodaję szklankę zimniej wody z butelki - galaretka szybciej stężeje. Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Śmietankę
Trufelkowoformie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny(...)łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka
Różne smaki w kuchnimąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe mieszając już łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie części. Warstwa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej serek mascarpone lub rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Polewa: Czekolady rozpuszczamy na parze z dodatkiem mleka i masła(...)nigdy nie odmierzam dokładnej ilości tych składników robię to na oko ;) Gdy wszystko nam się już rozpuści dodajemy czerwony barwnik wedle uznania. Polewamy na ciasto lekko wystudzoną. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem malinowy bita śmietana biszkopt polewa z czekolady SMACZNEGO
Słodkie ciachokostka masła Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części. Masa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić. Masło ucieramy(...)dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciachosumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 100g masła(...)małe jajka 50g posiekanej gorzkiej czekolady Miód, masło i cukier rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać jajka, roztrzepać. Płatki, sezam, orzechy, mąkę i proszek wymieszać, wlać płynne składniki, doda czekoladę, wymieszać na gęste, lekko klejące ciasto. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, spłaszczać i układać na blasze i niedużych odstępach. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec 12-15 minut
Obiad gotowyłyżki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli, szczypta sody • 3 banany • 1/2 szklanki masła orzechowego • 2/3 szklanki tłustego mleka • 1 jajko • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju do smażenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki. • Banany zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre(...)gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej. • Smażyć po 10 racuszków przez ok. 5 minut na rumiano na śrenim ogniu. • Wykładać na papierowy ręcznik aby odsączyć
To co kocham