mleka 5 żółtek 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń 250 g masła Polewa: 25 g gorzkiej czekolady 80% 10 g masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek(...)dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić
Ala piecze i gotujedługo leżała otwarta czy proszek do pieczenia, którego termin ważności minął tydzień temu, to winowajcy niesmacznych placków. Używaj jajek typu „0” – wiem, nudna jestem z tymi zerówkami, ale naprawdę – jaja od szczęśliwej kurki to must have w każdej kuchni Kup dobry, gęsty grecki jogurt – jeśli jogurt będzie rzadki, ciasto nie będzie miało wymaganej konsystencji gęstej(...)czas przygotowania 25 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 2 duże jajka lub 3 mniejsze 200 g jogurtu greckiego 110 ml mleka 150 g mąki pszennej razowej 50 g mąki pszennej jasnej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cukru masło klarowane do smażenia Kroki Ubij jajka, jogurt
Na-talerzu.pldany :)) - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mąki - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki świeżych drożdży * dodatkowo: - 3 jajka - 1 szklanka mleka (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2/3 szklanki oleju - 4 szklanki mąki pszennej (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2,5 - 3 szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam(...)dokładnie. * dzień 4 (dzień 9): Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać. * dzień 5-8 (dzień 10-13): Wymieszać dokładnie. * dzień 9 (dzień 14): Starter dokarmić 1 szklanką mąki, 1 szklanką cukru i 1 szklanką mleka. Wymieszać. * dzień 10 (dzień 15): Wymieszać dokładnie. Dodać 0,5 szklanki cukru (wg smaku), 2 szklanki mąki
CookYourselfszkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ubijamy białka z solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek, mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Masa(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jabłka niemal całkowicie się rozgotują. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i żelatynę i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Masa budyniowa 1/2 litra mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 4 łyżki cukru pudru masło śmietankowe Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę
Cynamonowe szczęściePrzepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy(...)min.w 170st. Masa: ~~~~~~~~~~ 3 szkl.mleka 3/4 szkl.cukru 25 dag.miękkiej margaryny 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 szkl.mleka rozmieszać obie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,dodać mąkę wymieszaną z mlekiem i zagotować.Masło utrzeć z ostudzonym budyniem dodając go po łyżce. Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~ 6 dag .margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki cukru
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajo 100 g masła 2 łyżki smalcu 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy razem i zagniatamy. Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wykładamy na dużą, prostokątna formę 24 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozciągamy dłońmi i lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy(...)Polewamy czekoladowym ganache. Ser: 1,5 kg sera, dwukrotnie zmielonego 8 jaj 400 g cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 120 ml mleka 110 g masła 90 ml śmietany 18% lub 30% 5 łyżek oleju sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem
Made By Mom And Sonmuffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru 2 łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 150 g pszennej mąki szczypta soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 50 g masła, zimnego 40 g mąki 1 łyżka zmielonych orzechów 60 g brązowego cukru Nastaw piekarnik(...)masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem
codojedzeniaDziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek. Studzimy(...)Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół szklanki rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się mleka. UWAGA
Moje Słodkie Piekiełkomiksujemy, aż się cukier rozpuści. Następnie dodajemy żółtka chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w 170* Do tzw. suchego patyczka. Biszkopt studzimy. CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki suchego(...)się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Dodatkowo 1 kostka masła 250 gram
Moje Słodkie Piekiełkożółtka, oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do I dodać kakao, do II dodać kisiel, do III dodać mak, do IV wiórki kokosowe. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni(...)upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g zmielonego sera białego półtłustego 1/2 szklanki cukru kryształu 200g masła 4 zółtka 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki mleka Masło roztopić, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować, stale mieszając. W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Lekko zagotować. Ciepłą masę rozłożyć na jednej części
Prosto i Smacznie z AnetąNadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji połówki truskawek(...)podanych składników upiec biszkopt. Następnie nawilżyć go zimna przegotowaną wodą. Na soku ugotować budyń tak samo jak napisane jest na opakowaniu lecz z większą ilością cukru no i mleko trzeba zastąpić sokiem. Szybko wylać na biszkopt. Gdy masa z soku truskawkowego będzie już przestudzona ułożyć na niej delicje. Ubić śmietanę na sztywno wraz z dodatkiem galaretki rozprowadzonej w ciepłej wodzie
Pychotkaaaproszkiem i sodą , dodaje do masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy , mieszam. Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia. Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które(...)zostało. Piekę godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia. Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia. Polewam lukrem. Lukier: szklanka cukru pudru mleko 4 łyżki Wykonanie lukru: Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem , mieszamy i powstaje lukier
Różowa kuchniakoniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i rodzynki i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą. Foremkę z babką wstawić do garnka z wrzątkiem(...)godzinę 20 minut. Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić. Przygotować polewę Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewłaśnie - wydaje mi się. Potem okazuje się, że jest prawie wszystko, bo albo nie ma drożdży, albo mleko się skończyło, albo dziwnym trafem nie mam Kasi (a wydawało mi się że są w lodówce jeszcze 2 kostki!)Dziś było podobnie. Miało być ciasto z owocami, tylko owoców ani widu, ani słychu :( Ot życie... Jednak fakt ten nie ostudziła wcale(...)owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie w lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem.Składniki:4 jajka0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju1 ½ szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaaromat cytrynowysłoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię)Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
Walijskie PichcenieWspaniałe ciastka do niedzielnej popołudniowej kawy... oczywiście pod warunkiem ,że wytrwają do tej pory ;) Ciasto :1 szklanka wody1/2 kostki margaryny1 szklanka mąkiszczypta soli4-5 jajek (w
Malinowa Kawiarenka