przygotowujemy jeden placek, a gdy już kończy się piec zaczynamy robić kolejny. Biszkopt czekoladowy: Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy. Zaparzamy pół szklanki kawy i uzupełniamy zimnym mlekiem. W misie miksera masło (koniecznie miękkie) ucieramy na puch z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Dodajemy 2 łyżki suchych składników. Mieszamy(...)pozostałe suche składniki, mieszamy, zmieniamy obroty miksera na wolne i cienką strużką wlewamy kawę z mlekiem. Tortownicę o śr. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy
Poezja smakuUwielbiam smak masła (ale czy ja już przypadkiem kiedyś o tym nie wspominałam?) i kocham miód. Pieczenie i pałaszowanie muffinek sprawia mi ogromną przyjemność. Połączyłam to
Życie zamknięte w smakuBułeczki upiekłam do chłodnika czosnkowego (ok, przyznam się, żadnego pieczywa nie było w domu i coś musiałam na szybko wykombinować- było gotowe jak zupa przestygła;-)). Składniki
greenscarfCiasto wychodzi kremowe, ale nie jest to sernik. W smaku czuć śmietanę, więc jeśli lubicie lody śmietankowe, to zróbcie to ciasto koniecznie. Ja dodałam jeden składnik więcej poza oryginałem, dzięki któremu dodatkowo pogłębiłam smak ciasta. Szukacie czegoś nowego na świąteczny stół? Polecam bardzo ten przepis. Ciasto robi się przy okazji pobytu w kuchni. Nie musimy wyjmować stolnicy, żeby zagnieść ciasto(...)mniammmm. Środek ciasta, to masa śmietanowa. W zasadzie to budyniowo-śmietanowa. Przepyszna. Ciasto ładnie tężeje w lodówce bez zbędnych dodatków. Myślę, że idealnie byłoby ciasto zrobić dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Wtedy wszystkie smaki (kawy też!) się przegryzają. Ja za pierwszym razem robiłam ciasto z pojedynczej porcji, takiej jak w oryginale. Jak się okazało, ciasto zniknęło błyskawicznie
Mieszam w GarnkuCiasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mleko(...)Białka dzielimy na pół. Jedną połowę dajemy do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie. Do drugiej połowy ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, krótko miksujemy. Dodajemy śmietanę i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy, żeby piana nam nie opadła :-) Dodatkowo: biszkopty podłużne 2/3 szklanki zaparzonej, posłodzonej kawy (można dodać do niej alkohol) kakao 1. Blaszkę wykładamy
kruche babeczkicukru 50 g oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui na każdą porcję kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego(...)połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki. ZUPA Z MARAKUI, WANILII I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki: puszka mleka kokosowego 2 świeże marakuje pół tabliczki białej czekolady łyżeczka esencji waniliowej 100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie) Pełny przepis: Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady Artykuł Najlepsze przepisy z marakują pochodzi
Ugotowane pozamiataneSłodkie muffiny to idealny wypiek na każdą okazję. Pozwalają uwolnić wyobraźnię. Można tworzyć ich rozmaite wariacje: z dodatkami lub z ciekawymi zdobieniami. Są pełne smaku i
Krokusowy Domjego składzie znajdziecie takie składniki jak: - cukier kokosowy - mleko kokosowe w proszku - pasta z orzechów kokosowych 12% - olej słonecznikowy - błonnik z akacji - olej kokosowy - proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5% Z czystym sumieniem polecam wszystkim kremy Super(...)szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki cukru drobnego * 1/3 kostki masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 jajka * ok. 150 g kremu orzechowo- kakaowego Super Krówka Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać miękkie kawałki masła. Rękami zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki). Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość
Zrób to smacznieżyłam 1/2 banana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej (w oryginale) ja użyłam 1/2 łyżeczki -720 ml maślanki (w oryginale) ja użyłam jogurt naturalny - 6 łyżek masła klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego - 6 jaj ekologicznych lub wiejskich - 240 ml mleka - do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple(...)suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy będą cieńsze i delikatniejsze Im gęściejsze- tym grubsze i cięższe Rozgrzej dobrze patelnie wysmaruj masłem/olejem kokosowym
SMYKWKUCHNIstwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków. Składniki: 7 białek 40 dag mąki tortowej 20 dag masła 20 dag cukru 180 ml ciepłego mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku 1 cytryna 16 g cukru waniliowego Szczypta soli Lukier lub dowolna polewa do dekoracji Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka jaj ubijamy(...)się mocno sztywna i lśniąca. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy, wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie
Wanilia i Kardamongotowy z proszku .Jednak kochani gdy mam czas i siły to piekę ją od A do Z bez gotowców z półki sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie 2 kremy gotowe do napoleonek lub karpatki Cukier puder do posypania ********************************** Gotowe ciasto zostawiamy na stole(...)całkowitego rozmrażania.Ciasto układamy każde osobno na blaszce i pieczemy według przepisu na opakowaniu.Studzimy.Teraz przygotować krem też według przepisu na opakowaniu( ja kupuję ten mniej kaloryczny z biedronki ,który robi się na mleku).Posmarować kremem blat ciasta i przykryć drugim blatem ciasta francuskiego.Posypac obficie cukrem pudrem ciasto.Wstawiamy na godzinę do lodówki,a potem kroimy na odpowiednie kawałki i podajemy.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktóra dawała mi do picia mleko z figą i miodem. Za to świeże figi, to zupełnie inna bajka. Wybierajcie mocno fioletowe figi. Jeśli chcecie je od razu zjeść, to powinny się lekko uginać pod naciskiem palca. Obejrzyjcie dokładnie figę. Nie powinna pękać im skórka, bo to oznaka, że figa jest już zbyt dojrzała. Drukuj Ciasto jogurtowe z figami window.ajaxurl(...)jogurtu naturalnego (dałam gecki) 150 ml oleju roślinnego 3 jajka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 175 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 figi Sposób przygotowania Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Dodajemy wąskim strumieniem olej oraz esencję waniliową
Mieszam w Garnkudługo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym talerzu. Pamiętajcie o ważnej zasadzie(...)jednak bez widocznych surowych części mąki. SKŁADNIKI 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej 150 g masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) ³⁄₄ szklanki mleka ³⁄₄ szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich * szczypta soli * wcześniej uprażonych na suchej patelni WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra
cool and mintyżyłam 1/2 banana i stewi - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki soli kuchennej (w oryginale) ja użyłam 1/2 łyżeczki -720 ml maślanki (w oryginale) ja użyłam jogurt naturalny - 6 łyżek masła klarowanego (w oryginale) ja użyłam oleju kokosowego - 6 jaj ekologicznych lub wiejskich - 240 ml mleka - do podania ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple(...)suche składniki. W drugiej misce trzepaczką ubijamy jajka z jogurtem/maślanką. Mokre łączymy z suchymi składnikami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodałam do ciasta pokrojone w grube plastry truskawki, i mleko. Im rzadsze ciasto- tym pancakesy będą cieńsze i delikatniejsze Im gęściejsze- tym grubsze i cięższe Rozgrzej dobrze patelnie wysmaruj masłem/olejem kokosowym
SMYKWKUCHNI