idealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 dojrzały bananSkładniki na krem+ czerwony barwnik spożywczySuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik(...)temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego
CiastkozercyDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki: Okrągłe(...)szklanki brązowego cukru 3 łyżki cukru pudru 330ml śmietanki kremówki 36% (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 250g serka mascarpone (jest to zazwyczaj jedno opakowanie) 5 łyżeczek żelatyny w proszku ¼ szklanki mleka Kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby W garnuszku umieszczamy około 300 g truskawek, sok z połowy cytryny (uważamy by nie wpadły do środka żadne pestki) oraz brązowy cukier. Truskawki
Kolizje Smakówszkl. mąki 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g suszonych śliwek 1 jajko 1 żółtko 1 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu 6 łyżek rozpuszczonego masła 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 2 łyżki cukru(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO
Moje domowe kucharzenieZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia Pichciciasto wymaga niejednej dokładki. Nie da się zjeść tylko jednego kawałka. Jest wspaniałe. Zaskakujący smak słodyczy przełamany słonym. Musicie spróbować. Składniki: 1 gorzka czekolada – kila kostek 4-5 1 puszka masy krówkowej (wkładam całą puszkę – lekko otworzoną do garnka z wodą – do połowy puszki, gotuję, żeby masa w puszce zmiękła) 1 duże opakowanie petitków 1 duże opakowanie(...)łyżki mąki, kakao i proszek do pieczenia- mieszamy powoli rózgą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę. Pieczemy przez 20 minut. Krem: 1 l mleka 4 jajka 10 łyżek cukru 2 cukry waniliowe 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła – w temperaturze pokojowej Mleko grzejemy w dużym garnku
MojaQchnia.plpartiach przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Pieczemy 30-40 min w 180C lub do suchego patyczka. Krem budyniowy 250 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1/2 litra mleka laska wanilii W 150 ml mleka rozrobić żółtka oraz mąki.Resztę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami(...)laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności truskawek) Rozmrożone
Anielskie wypiekidalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy(...)ostygnięcia. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru • 2 x śmietan fix (luż żelatyna) • 3 łyżki kakao DODATKOWO: • słoiczek wydrylowanych wiśni • czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami mleka • migdały Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajmy kakao, miksujemy, a na koniec dodajemy śmietan fix, dokładnie wymieszać mikserem. Wystudzoną roladę rozwijamy (można delikatnie skropić sokiem z wiśni
KUCHNIA POLSKAZachciało mi się coś słodkiego i padło na tą właśnie szarlotkę...Powiem szczerze, że zakochałam się w niej od razu jest cudowna, może to zasługa tej
Gotowanie...to proste !waniliowym i proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy(...)blaszki, nakłuwamy widelcem. Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej. MASA : -1,5 kg sera białego -tłustego lub półtłustego -0,5 szkl oleju -1 szkl-1,5 szkl mleka (ilość mleka zależy od suchości sera , jeśli ser jest suchy to dajemy 1,5 szklanki a jeśli nie to około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumasła 75 g brązowego cukru 80 ml mleka 65 g płatków kokosowych Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut, następnie zmiksować je na gładką masę. W międzyczasie przygotować kruszonkę - wszystkie składniki zagotować w rondelku, na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając, odstawić. Suche składniki, czyli mąkę, tarte orzechy, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć(...)jednej misce. Do drugiej wlać mokre składniki i wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych, dodać puree daktylowe i dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać ciasto, do około 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. W połowie pieczenia na muffinki wyłożyć kruszonkę, piec, aż ładnie się zarumieni. Wystudzić. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewyziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa wiśniowa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 300g masy cukrowej różowe kuleczki różowy barwnik spożywczy Biszkopt(...)Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić
Smakołyki Asimasła - 400 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - 2 jajka prosto z lodówki - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża łyżka śmietany Z w/w składników zagnieć szybko ciasto. Potem podziel je na dwie części. Jedna to będzie 3/4 całości a druga reszta. Ciasto przełóż do torebek foliowych i wstaw do lodówki. W tym czasie obierzemy jabłka na szarlotkę! PONADTO(...)dużych) - 6 łyżek cukru - cynamon opakowanie Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, wymieszaj z cukrem i cynamonem PONADTO: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem - 1,5 szklanki mleka Przygotuj budyń na 1,5 szklanki mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejszamy tylko ilość mleka z 500 ml na 1,5 szklanki) Przygotuj blaszkę standardową prostokątną, wyłóż papierem
SMYKWKUCHNIOstatnio dostałam świetny przepis na piernik. Jest łatwy i bardzo smaczny. Podany przepis jest na małą blaszkę natomiast na dużą blaszkę trzeba robić z dwa razy
PychotkaaaSKŁADNIKI: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie puddingu lub budyniu czekoladowego bez cukru 5 łyżek naturalnego kakao 2 łyżki
ClauditteMissCookingPyszne babeczki które upiekła moja córka Agnieszka z moją niewielką pomocą Składniki: - 150 g masła - 125 g czekolady (ze skórką pomarańczy 70% kakao ) - 50 g czekolady
W królestwie smaków Beaty