ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:583/767)

Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 197

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Do suchych składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Trzepaczką bardzo dokładnie wymieszaj. 1/3 masy przelej do drugiej miski. Do reszty wsyp wiórki kokosowe i cukier wanilinowy lub aromat. Wymieszaj. W mini malakserze

Anioszek w kuchni
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 78

startą marchewkę,wiórki kokosowe, imbir i delikatnie mieszamy.  Dodajemy mąkę owsianą, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy pokrojone n małe kawałki morele i łączymy z ciastem. Przekładamy do formy keksowej o długości 22-23 cm (lub prostokątnej o wymiarach(...)21x21 cm albo tortownicy o średnicy 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Zimne ciasto możemy polukrować (zmieszane: sok z ½ cytryny, 1 łyżka mleka, ok. ½ szklanki cukru pudru). Smacznego

bistro mama
Babeczki Bananoffee 188

bananowe babeczki idealnie komponują się z karmelowym nadzieniem. Dziś na deser bananoffee :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki(...)mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone

Ciastkozercy
Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami czyli Słodki Czwartek odc.130 159

dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 130 g drobnego cukru (używam trzcinowego) 120 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii czarne porzeczki i jeżyny (mogą być mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C(...)Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka pomarańczowa 152

śmietany lukier:   cukier puder 1 szklanka mleko 4 łyżki  kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji Wykonanie:  Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) ucieramy(...)minuty obroty 3. Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu  robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady

Różowa kuchnia
Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i gorgonzolą (Muffin di carote, noci e gorgonzola) 141

dowolnym rodzajem sera. **** PREPARAZIONE Tritate finemente le noci. Pelate le carote, poi grattugiatele finemente. Tagliate il gorgonzola a dadini. Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy m ą k ę  wymieszan ą  z proszkiem do pieczenia oraz szczypt ę  soli. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy włoskie, start ą  marchew i ser gorgonzola. Całość dokładnie(...)farina setacciata con il lievito in polvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. **** Riempite gli stampi  con l'impasto

La grande e la piccola cuoca
Blok czekoladowy 151

koniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym(...)herbatnikami. Ten przepis jest stary, ale doczekał się modyfikacji. Kiedyś bardzo podobny robiła moja mama       Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem

Kuchnia u Krysi
CIASTO BISZKOPTOWE AMARETTO 163

mnie był trochę za suchy,ale krem i polewa zasłoniły te niedociągnięcia.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 6 jajek 1 op.budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem.Ubijając dodajemy powoli po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz z budyniem.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia 24x40cm(...)Masa : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mleka 1szkl.cukru 25.dag.masła 50ml. likieru amaretto 1 op.cukru waniliowego  3 łyżki mąki pszennej płaskie 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy.Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i ziemniaczaną.Wlewamy je do gotującego się mleka,ugotować budyń,mieszać szybko i dokładnie aby nie zrobiły się kluchy(szybko gęstnieje) odstawić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CZERWCOWA KLASYKA CZYLI BISZKOPT Z GALARETKĄ, KREMEM I TRUSKAWKAMI 202

soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.  Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i  dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do  wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g) 1 szklanka mleka 150 g masła (o temp. pokojowej) 120g cukru pudru Ugotować budyń w szklance mleka. Wystudzić (najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał "korzuch"). Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 178

Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami  50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny(...)mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki jagodowe delikatne 144

babeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto. Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy(...)żadna różnica) to hit lata. Babeczki jagodowe Składniki: 8 dużych lub 12 małych babeczek 180 g mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika

codojedzenia
Szybki tort czekoladowy 136

średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach, a następnie połącz na jednolitą masę(...)Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru pudru ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli

codojedzenia
52. Placek ryżowy z awokado i mango 196

przeżyć!  Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz ze słodkim mango tworzy wyborną całość, a mąka ryżowa swą delikatnością jeszcze bardziej podkreśla ten smak. U mnie w domku zniknęło w parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe(...)płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem, tak by nie było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka

Be Fit Be Strong
Muffinki z serem feta i czarnymi oliwkami 211

czarnych oliwek 2 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na małej patelni rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i zioła prowansalskie. W osobnym naczyniu miksujemy za pomocą miksera jajko z mlekiem. Do misy z mąką dolewamy małymi porcjami masę mleczno-jajeczną i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą(...)małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki oliwki i czosnek. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki lub silikonowe foremki ciastem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 30-35 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffinki do wystygnięcia. Smacznego

W kuchni Katie