ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:583/767)

MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. 243

łyżeczki proszku do pieczenia 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu (sproszkowanego) 0,5 łyżeczki imbiru 10 miękkich daktyli pokrojonych w kostkę 2 małe jabłka lub 1 większe 250 ml chudego mleka (w oryginale - jabłkowy sok) Tahini mieszam intensywnie z miodem. Suche składniki mieszam razem z przesianą mąką. Wsypuję do tahini i miodu, dolewając mleko. Wszystko(...)mieszam za pomocą drewnianej łyżki do chwili, aż składniki się połączą. Na końcu kroję jabłka w kosteczkę, dodaję do ciasta wraz z daktylami. Mieszam raz jeszcze. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni z termoobiegiem. Foremkę na 12 muffinek wykładam papilotkami (lub papilotki wkładam potrójnie jedna w drugą, by je usztywnić). Uzupełniam ciastem do ok. 3/4 wysokości. Wkładam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Muffinki z cukinią 170

składniki:400 g  startej na tarce cukinii2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego2 łyżki cukru waniliowego1/3 szklanki

Monia miesza i gotuje
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 201

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Rafaello 244

dzisiaj znowu ciasto kokosowe. Tym razem bardzo lekka, delikatna i mocno kokosowa pianka, która po prostu rozpływa się w ustach. Do tego moje ulubione cukierki kokosowo migdałowe. Nie czekajcie za długo  by je zrobić bo będziecie żałować. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kokosowa(...)minut. Śmietana powinna się napowietrzyć. Wlewać zimne mleko kokosowe i miksować około 5 minut. Pod koniec wlewać wolnym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę. Jeśli masa będzie rzadka poczekać chwilkę aż zacznie tężeć i wylać na biszkopt. Odłożyć na 2-3 godziny lub całą noc do lodówki by stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę, posypać wiórkami kokosowymi i na środku ułożyć

Ala piecze i gotuje
Batoniki wegańskie Veggo – Żabka 390

Kolejna słodka nowość, tym razem na wegańskim rynku! W Żabce ostatnio pojawiły się batoniki „twarogowe” ale na bazie tofu, w dwóch smakach, malinowym i skondensowanego mleka

Candy Pandas
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 295

70zł jajo M – 4 szt. 1,60 zł mleko 3,2% – 1 szkl. (250 ml) 0,50 zł bułka tarta – 1 łyżeczka 0,10 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,05 zł zioła (np. oregano) – 1 łyżeczka 0,10 zł chili w proszku – 2 szczypty 0,05 zł pieprz czarny, grubo mielony(...)jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotujemy na małym ogniu

Nerds Kitchen
Królewiec lub Hetmańskie 212

proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 masło Odlewamy ok 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w niej obie mąki. Pozostałe mleko(...)plackiem miodowym. Ja zawsze zostawiam 2-3 łyżki masy i smaruje cieniutko jeszcze wierzch ostatniego placka. Polewa : 1 tabliczka czekolady 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i polewamy nią nasze ciasto. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 187

Miałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Wymieszaj suche składniki. Do suchych składników wbij jajka, wlej mleko i olej. Trzepaczką bardzo dokładnie wymieszaj. 1/3 masy przelej do drugiej miski. Do reszty wsyp wiórki kokosowe i cukier wanilinowy lub aromat. Wymieszaj. W mini malakserze

Anioszek w kuchni
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 72

startą marchewkę,wiórki kokosowe, imbir i delikatnie mieszamy.  Dodajemy mąkę owsianą, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy pokrojone n małe kawałki morele i łączymy z ciastem. Przekładamy do formy keksowej o długości 22-23 cm (lub prostokątnej o wymiarach(...)21x21 cm albo tortownicy o średnicy 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Zimne ciasto możemy polukrować (zmieszane: sok z ½ cytryny, 1 łyżka mleka, ok. ½ szklanki cukru pudru). Smacznego

bistro mama
Babeczki Bananoffee 181

bananowe babeczki idealnie komponują się z karmelowym nadzieniem. Dziś na deser bananoffee :) Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki(...)mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Nakłdamy ciasto do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone

Ciastkozercy
Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami czyli Słodki Czwartek odc.130 155

dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła 130 g drobnego cukru (używam trzcinowego) 120 ml mleka ziarenka z jednej laski wanilii czarne porzeczki i jeżyny (mogą być mrożone) Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C(...)Mieszamy suche składniki. W misce ucieramy jajka z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy porzeczki, mieszamy i nakładamy ciasto do 12 dołków w foremce. Na wierzch wciskamy jeżyny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka pomarańczowa 144

śmietany lukier:   cukier puder 1 szklanka mleko 4 łyżki  kuleczki czekoladowe dmuchane do dekoracji Wykonanie:  Do misy wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy 4 minuty obroty 3.Do ubitych jaj dodajemy miękkie masło,śmietanę i sok z cytryny. Ucieramy teraz 2 minuty obroty 3. Dodajemy  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(łyżką wsypujemy partiami) ucieramy(...)minuty obroty 3. Na samym końcu dodajemy startą skórę z pomarańcza i delikatnie mieszamy już łopatką. Formę okrągłą do babki( z rowkami) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu  robimy lukier cukier puder mieszamy z mlekiem.Polewamy babkę lukrem i obsypujemy kuleczkami z czekolady

Różowa kuchnia
Marchewkowe muffiny z orzechami włoskimi i gorgonzolą (Muffin di carote, noci e gorgonzola) 137

dowolnym rodzajem sera. **** PREPARAZIONE Tritate finemente le noci. Pelate le carote, poi grattugiatele finemente. Tagliate il gorgonzola a dadini. Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy m ą k ę  wymieszan ą  z proszkiem do pieczenia oraz szczypt ę  soli. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy włoskie, start ą  marchew i ser gorgonzola. Całość dokładnie(...)farina setacciata con il lievito in polvere per torte salate e un pizzico di sale. Per ultimo unite le noci, le carote e il gorgonzola. Mescolate bene il tutto. Ciasto przelewamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. **** Riempite gli stampi  con l'impasto

La grande e la piccola cuoca
Blok czekoladowy 145

koniec tygodnia, jak poprzednio zostałam zaproszona do wspólnego wypiekania C iasta na niedzielę . Tym razem nie chodziło o pieczenie ciasta w piekarniku, ale o przygotowanie smacznego deseru. Tematem był blok czekoladowy, wspomnienie PRL-u. Blok czekoladowy, który kiedyś święcił triumfy. Wszyscy zajadaliśmy się tym pysznym   kawałkiem ciemnej bryły czekoladowej i zatopionych w niej ciasteczek. Mój blok jest niczym innym(...)herbatnikami. Ten przepis jest stary, ale doczekał się modyfikacji. Kiedyś bardzo podobny robiła moja mama       Składniki: 400 g masła (82 %) 100 g cukru 180 g mleka w proszku (niegranulowanego) 220 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g herbatników garść orzechów włoskich garść żurawiny         Wykonanie: Masło roztopiłam w rondelku razem z cukrem

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania