Wykonanie: a) muffiny 1. Jajko z ekstraktem waniliowym wymieszaj i połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać
Fiolka w kuchnisolą na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy ją do masy na zmianę z mlekiem, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy
Moniki Smakołykimasła 150 g cukru pudru 1 małe jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe: 15 g kakao 15 g cukru trzcinowego 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 białko Przygotowanie: Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe
Nastoletnie Wypiekaniepatelni bez charakterystycznej dziurki. Spróbujcie! Składniki: - 250g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 250-350g mleka ( ciasto nie może być lejące ani za gęste) - 30g ksylitolu - 20g oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8g proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do każdej z dziurek na donut'y (bądź na patelnię
Be Fit Be Strongłyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Mieszam ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaję olej, mleko, wodę, rozdrobnionego dokładnie banana oraz jajka. Wszystko dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wylewam do foremek na muffinki do ok. 3/4 ich wysokości. Piekę w temp. 170'C przez ok. 30 minut. Delikatne, smakowite
WielopokoleniowoLukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu
Camilla w kuchniproszku do pieczenia 1 całe jajko 1 łyżka kardamonu 3 łyżki mleka Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką, na grubość
Słodka Kraina Wypiekówwody Wykonanie : Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka z ekstraktem z wanilii. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przesiana , do pieczenia. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wmieszać mleko. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać ostudzoną kawę,wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki
w mojej kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasiszarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść
Plate of Joyoleju 200 ml mleka 2 łyżki miodu masło do smażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą łyżką. Smażyć z każdej strony
pink envelopemasłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 przez ok. 20-25 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka Stronacukier puder do posypania dżem wiśniowy Sposób przygotowania: 1. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać olej i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym (np. domowej roboty
A Ty Smakuj Mnieporcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy
Humanistka w kuchniSkładniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2 szklanki mleka Wykonanie: Rybę doprawiamy solą Z mąki, jajka i mleka przygotowujemy gęste ciasto. Doprawiamy solą i chili. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron tak aby ciasto
IMPRESJA SMAKU