nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk Serves: 10 Ingredients ½ szklanki nerkowców – na mleko CIASTO: 2 puszki czerwonej fasoli 25 miękich daktyli ⅓ szklanki mleka z nerkowców 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli 6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM Z NERKOWCÓW ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych ⅓ szklanki mleka z nerkowców 2 łyżki oleju kokosowego(...)dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać
Cooking for Emilyciast, polecamy puszyste, łatwe w wykonaniu ciasto na podwieczorek lub do niedzielnej kawy, można polecić wszystkim tym, którzy gustują w babkach... Składniki: 5 jaj 1,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanki oleju 1 szklanki wody gazowanej lub oranżady 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto pół kostki margaryny pół(...)szklanki cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijając dodajemy na przemian olej i wodę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dokładamy 3 łyżki
kgwjanczewokolorami kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej. SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem) 175 g margaryny 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szkl mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kisiele kolorowe do kubeczka 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić(...)cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wystudzoną margarynę i mleko. Całość dokładnie zmiksować, podzielić na 4 części, do każdej dodać po 1 kisielu. Warstwami wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 min w 180*C (do suchego patyczka) Zamiast wykładać ciasto warstwami (co jest trudne, bo ciasto jest dość gęste - ja pomagałam
Kto ugości moich gości?wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na jabłka i posypujemy wiórkami
Zainspirowana w kuchnisera białego; 2 jaja; 100 g cukru pudru; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mleka w proszku; 4 łyżki masła; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru
In my kitchenmleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem(...)wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.masa śmietanowo-migdałowaŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier
Mix smakuporcji: Spód 150 g,ciastek czekoladowych 4 łyżki masła roztopionego Polewa 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady Ciasto 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 1/2 szklanki cukru Sok z 1 cytryny 1 /2 szklanki rodzynek 150 g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ciasteczka i rozstopione masło dodaję do malaksera i dokładnie miksuję(...)składniki. Na koniec dodaję białka. Mieszam drewnianą łyżką. Dodaję rodzynki. Dalej mieszam. Przekładam na ciasteczkowy spód. Piekę ok 60 min w 180 stopniach. Studzę. W garnku podgrzewam mleko o dodaję czekoladę. Ciasto polewam czekoladą,a następnie pozostawiam w lodówce na kilka godzin
Gotowanie Patkisprawię rodzinie przyjemność i się nie myliłam, wszyscy zjedli ciasto z apetytem, co więcej... poprosili o dokładkę :) Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 2/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę budyniową: * 1 litr mleka * 1 szklanka maki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 kostka(...)dodawać po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy jajecznej wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać krótką chwilę, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Wylać ciasto na blachę (u mnie była to prostokątna 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około
Zrób to smaczniekupić gotowe ciasto. Nie dość, że masowo robione ciasta nie są smaczne, oczywiście ładnie wyglądają z witrynki, ale czemu się dziwić jak może powstać dobry biszkopt z jajek w proszku, ble. Wolę więc moje gnieciuchy w których wiem co dodałam. Nie wiele więcej myśląc udałam się do kuchni i za około 30 minut unosił się już z niej przyjemny aromat(...)kostki masła jajko łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia Lemon curd: sok wyciśnięty plus starta skórka z 3 cytryn 5 g masła 250 g cukru 3 jajka Wykonanie: Składniki na spód ciasta wysypujemy w formie stożka i na wierzch dodajemy śmietanę i jajko. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy w brytfance na spód
ciastkarnia na kruchym spodzierecepturę na ten wspaniały wypiek. Moje brownie...cóż, mogłabym napisać, że jest FIT ale szczerze nie lubię się z tym słowem...w każdym razie jest chyba jednym z najzdrowszych ciast, jakie w ogóle upiekłam. ;) Słodkie, choć bez cukru, bo lekko karmelowej słodyczy dostarczają daktyle, które niosą ze sobą cały worek wartości odżywczych, minerałów, błonnika i witamin, a nawet przeciwutleniaczy(...)Sposób przyrządzenia: 1. Daktyle umieść w blenderze lub robocie kuchennym i mocno rozdrobnij. 2. Wymieszaj daktyle z mąkami, proszkiem do pieczenia i kakao. 3. Do sypkiej masy dodaj jajka i mleko- miksuj do czasu dokładnego połączenia się składników. 4. Do ciasta wmiksuj bardzo dokładnie miękkie masło. 5. Orzechy lekko posiekaj i dodaj do ciasta- wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem. SKŁADNIKI: - 270 g mąki pszennej - kostka masła - 120 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 170 g cukru - 2 jajka - cukier waniliowy - 250 g jeżyn + łyżka mąki
SMYKWKUCHNIchleb na proszku. Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego mleka 200 ml wody 100 g laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia(...)jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę
codojedzeniaczekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja! Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g margaryny 500 ml mleka w temperaturze pokojowej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 4 kopiaste łyżki kakao 6 łyżek dżemu/ powideł(...)masła 100 ml mleka 1 gorzka czekolada 15 g cukru Dodatkowo: kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24
Nastoletnie Wypiekaniewyjątkowego smaku, zaś jabłka soczystości. Polecam! Składniki na soczyste ciasto z orzechami i jabłkami: szklanka 250 ml 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka grubo mielonych orzechów 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jabłka (starte na grubych oczkach(...)Mieszamy suche składniki: kaszę manną, orzechy, mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Jajka ubijamy z mlekiem, olejem, ekstraktem waniliowym, na koniec wsypujemy suche składniki i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka, skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanie