Najlepiej smakują z barszczem czerwonym... Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy
Lena Gotujedzieci,ale i tak zjedzone w całości.Ja uwielbiam je pod każdą postacią. CIASTO 450 g mąki 115 g brązowego cukru 2 jaja 125 g stopionego masła łyżka cukru waniliowego szczypta soli 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g świeżych lub mrożonych jagód 250 ml mleka Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia ,dodać sól,cukier, owoce
Anielskie wypiekiPyszne, puszyste i mięciutkie gofry. Smakują podobnie do ciasta marchewkowego, ale są szybsze i łatwiejsze do zrobienia. Z delikatną nutką cynamonu, podane z gęstym jogurtem, słodzonym miodem. Smakują obłędnie. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 Marwitek 1/3 szklanki mleka 1 łyżka oleju 2 łyżki miodu Serek cynamonowy(...)cynamonu Marwitki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odłożyć. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i przygotowana wcześniej marchewkę. W osobnej misce połączyć mokre składniki, czyli mleko, olej i miód. Mokre składniki przelać do suchych, dokładnie wymieszać. Do nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy wykładać ciasto, do wyczerpania składników. Składniki na serek dokładnie wymieszać w miseczce. Podawać z goframi
Domowa cukiernia EwySkładniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Ser: 1 kg sera w wiaderku 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru rodzynki Piana: 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać
O kuchni z uczuciemCzekoladowa krajanka to ciasto tortowe , które można upiec jako tort czekoladowy . Myślę, że ucieszę wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę. W tym przepisie nie można narzekać na jej brak. Krajanka jest bardzo, bardzo czekoladowa! Moje dzieci podskakiwały z radości! Czekoladowa krajanka Składniki: foremka o rozmiarach 20 cm x 30 cm 270 g pszennej mąki 2½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)posypania Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Kawę rozpuść w mleku. Do miski wsyp przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i wanilią na puszysto. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku
codojedzeniaproszkiem do pieczenia, dodać twaróg, cukier wanilinowy i żółtko, wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt, złożyć go na trzy części. Ponownie rozwałkować, znów złożyć, jeszcze raz rozwałkować i złożyć, na końcu ponownie rozwałkować; tylko tyle, żeby warstwy się skleiły. (Dzięki tym zabiegom uzyskamy ładnie listkujące się ciasto, podobne do ciasta francuskiego). Na ciasto położyć arkusz(...)papieru do pieczenia, zwinąć w rulon, odłożyć do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na kilka godzin). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, foremką w kształcie jajka wykroić parzystą ilość ciastek. Białko roztrzepać z mlekiem. Połowę ciastek wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka białkiem. Na środku każdego układać osączoną połówkę połówkę brzoskwini. W pozostałych
6niebozaskoczona, że smak ciasta był podobny do smaku drinka. Składniki: 1 szklanka posiekanej świeżej mięty i kilka łodyg mięty 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru skórka starta z 2 limonek 2 łyżki soku z limonki 50 ml ciemnego rumu ⅓ szklanki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i ¼ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)minut. Następnie mleko wystudzić i odcedzić od mięty. Cukier utrzeć ze skórką z limonki, dodać mleko, sok z limonki, olej i rum. Wszystko zmiksować. Wymieszać ze sobą obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki partiami dodawać do mokrych cały czas miksując. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 o C przez około
Mama GotujeDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia(...)oczyścić i podsmażyć z posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować
Tradycyjna Kuchniamarcepanu Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort
greenscarfznowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia(...)Wielkość formy : Składniki:2 i 3/4 szkl mąki1 budyń czekoladowy ( proszek)1 szkl cukru3 jajka1 łyżka miodu1 szkl mleka3/4 szkl oleju3 łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakruche ciasto z budyniem z białej czekolady i borówką amerykańską/jagodami' Składniki: * ciasto: - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka śmietany 18% - 0,5 łyżki octu - 100g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia * budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g
CookYourselfciasta …. dużą ilość kokosu … odrobinę maku … i swój talent do pieczenia – zdecydowanie się opłacało , rodzina zajadała aż im się uszy trzęsły!Polecam!Taka babka kokosowa jest świetnym pomysłem np. na nadchodzące Święta!SKŁADNIKI :* mąka pszenna – 1,5 szkl* białko – 4 szt* masło – 80 g* mleko – 150 ml* cukier – 3/4 szkl* proszek(...)łyżek* mak – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy mleko , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy na wolnych obrotach , dosypując po łyżce kokosu i maku.Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy
Ostra na Słodkomuszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera białego (twarogu), 3 żółtka, 250 g cukru pudru, 120 g masła, 1⁄2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek(...)cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody garść posiekanych orzechów Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Miękkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy je na wielkość foremki (łatwiej to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem). Pieczemy 3 osobne placki na blaszce wyłożonej
Trzeci talerzchałwowa: 2 opakowania budyniu waniliowego, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 300g masła, 150g chałwy mlecznej, Dodatkowo: kulki śniadaniowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm(...)garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. 3. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasi