przepis na waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką. Ciasto jest proste w wykonaniu i pyszne. Idealnie się sprawdzi zarówno do codziennej kawy lub herbaty, jak i na świąteczny stół. Spróbujcie. Składniki: 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką małej
Słodkie okruszkismaczny, ale również dlatego, że robi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać
Mama Gotujezapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach śmietankowy 0,5 szkl. oliwy z oliwek bakalie
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki na ciasto mąka pszenna, 250g cukier, 200g kakao, 3 łyżki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki sól, szczypta masło, 250g coca-cola, 200ml jajka, 2 szt mleko, 75ml Składniki na krem woda, 5 szkl budyń śmietankowy, 3 opak galaretka agrestowa, 2 opak masło, 200g cukier, 3-5 łyżek Przygotowanie Masło rozpuszczamy i studzimy. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki(...)minut w temperaturze 170st. Studzimy, przekrawamy w poprzek na dwa placki. 4 szklanki wody zagotowujemy, w reszcie wody rozprowadzamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń, zdejmujemy z ognia. Dosypujemy galaretki i cukier ( w zależności jak bardzo chcemy mieć słodkie ciasto). Studzimy, od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobił się kożuch. Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. Połowę kremu wykładamy
Gotowanie moimi oczamihehe... Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta Domowe. Wydanie Specjalne Mojej Kuchni" nr 29/1993. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych(...)cukru pudru (dodatkowo); 8 g cukru waniliowego ( może być 16 g); Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego, wymieszać. Następnie dodać masło i dobrze posiekać z mączną mieszanką, grudki ciasta rozetrzeć w palcach. Dodać jajo i mleko i zarobić ciasto (ja dodałam mleka troszkę więcej ponieważ składniki mimo moich
In my kitchencytryny i sok z cytryny.W osobnej misce łączymy przesiana mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.Powoli łączymy z masą i wyrabiamy na gladkie ciasto..Z gotowego ciasta odrywamy po kawalku formując ciasteczka w dowolnym kształcie.Gotowe ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce.3 łyżki mleka mieszamy z jajkiem i smarujemy nim ciasteczka. Posypujemy sezamen ,cukrem ,co kto lubi. Wkładamy do nagrzanego
w mojej kuchniCiasto Popapraniec Ciasto Popapraniec to pyszne warstwowe ciasto z makiem, kokosem, dżemem porzeczkowym i budyniem. To idealne ciasto na święta i inne okazje, ciekawie prezentuje się na stole i jest proste w przygotowaniu. Zobaczcie przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Popapraniec z makiem i kokosem doczekało się już(...)pieczenia (nie wykładać papierem boków ani niczym nie natłuszczać) wykładać 3 rodzaje ciasta w formie szachownicy. Ciasto, które pozostanie wyłożyć tak, by ciemne było nad jasnym i odwrotnie - ważne, by ciasto było równomiernie rozłożone na blaszce. Można wykałaczką lub widelcem przeciągnąć kilka razy po cieście, by uzyskać marmurkowy wzorek. Piec w 180 C około 25 - 30 minut. Przestudzony biszkopt
Lekcje w kuchnipomocy żelatyny zrobiłam bardzo prostą a efektowną ozdobę imitującą kulę śnieżną. Składniki ciasto 250 g mąki pszennej 100 g mąki migdałowej firmy Targroch ok. 1 szkl mleka 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 3 łyżki wody 1/2 szkl cukru kokosowego firmy Targroch 1/4 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne(...)firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier kokosowy. Mieszamy suche składniki. 2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody. Dolewamy mleko ( możemy najpierw dodać 3/4 szklanki a potem ewentualnie resztę) i olej. 3. Mokre składniki łączymy z suchymi i dokładnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do mniej więcej 15-stu papierowych foremek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypotem nasączyłam je i przełożyłam masą jogurtową i posypałam okruchami z ciasta..i jak tako było..ale ogólnie nie byłam zadowolona.. 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 4 żółtka 3 czubate łyżki miękkiej margaryny (około 60 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. mleka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej szczypta soli(...)dodatkowo jogurt żelatyna Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. 3 łyżki kawy rozpuścić w ciepłym mleku i zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i zmiksować. Następnie, stale ucierając dodawać kawę z mlekiem na przemian z mąką. Foremkę 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut
Moje domowe kucharzeniebardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) : biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna 3 łyżki, cukier kryształ(...)piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Make i proszek przesiewamy, a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto na blaszkę. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy blaszkę i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. Przed wyciągnięciem biszkopta
kulinarne odsłony patiwypływał. Używajcie więc specjalnych marmolad do pączków lub dżemów domowej roboty, które są twarde i ładnie będą siedzieć tam, gdzie je wciśniecie. Całość posypałam cukrem pudrem wymieszanym z mlekiem w proszku - bardzo mi się ten smak spodobał, polecam wypróbować.Ogólnie uznałam, że smażenie w głębokim tłuszczu nie jest jednak aż tak straszne. Owszem, robiłam w życiu przyjemniejsze rzeczy, ale... Daje(...)truskawkowegoposypka:70 g cukru pudru25 g mleka w proszkudodatkowo:1-2 l olejuMąkę przesiać do misiki. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealnie pasja do tego ciasta. Jest pyszne i nadaje się na każdą okazję ... jak i bez okazji :) Polecam! Pani Walewska Składniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki śmietany 18%, 2 1/2 szklanki mleka, opakowanie cukru waniliowego(...)szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na nie rozwałkowane ciasto. 8 białek ubijamy na sztywną pianę
paapilotkaaoleju 2 jajka dodatkowo mieszanka keksowa Helio [ dałam 2 garście] polewa z mleka w proszku Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre oddzielnie.Następnie wymieszać obie zawartości misek razem, dodać także mieszankę keksową.Do foremek wlewać ciasto do 3/4 wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w 170°C (do tzw. suchego patyczka
Moje domowe kucharzenieSkładniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka(...)masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami, kakao i solą. Do masy jajecznej dodajemy buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto dostawiamy do całkowitego wystudzenia
Kulinarne przygody Gatityktórej rozetrzeć żółtko z mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. MUFFINKI: jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez(...)tężeć nakładać na muffinki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO Tagged: budyń , jeżyny , kremówka , mleko , olej , żelatyna
https:KKuchniaMniam