Składniki na ciasto: 2 jajka 10 dag margaryny 1/2 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 czubatych łyżek cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki płaskie miodu sztucznego Składniki na polewę: 1,5 margaryny 3/4 szklanki mleka 4 dag kakao 1,5 kieliszka wódki 11,5 dużych czubatych łyżek cukru Sposób wykonania: Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę
Przepisy kulinarne babci AntoninyWykonanie: a) muffiny 1. Jajko z ekstraktem waniliowym wymieszaj i połącz z cukrem przy pomocy kuchennej rózgi. 2. Dolej mleko i olej. Wymieszaj. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać
Fiolka w kuchnisolą na kogel mogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy ją do masy na zmianę z mlekiem, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy
Moniki Smakołykimasła 150 g cukru pudru 1 małe jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + poniższe: 15 g kakao 15 g cukru trzcinowego 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 białko Przygotowanie: Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe
Nastoletnie Wypiekaniepatelni bez charakterystycznej dziurki. Spróbujcie! Składniki: - 250g mąki żytniej chlebowej typu 720 SYMBIO - 250-350g mleka ( ciasto nie może być lejące ani za gęste) - 30g ksylitolu - 20g oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 8g proszku do pieczenia - szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Do każdej z dziurek na donut'y (bądź na patelnię
Be Fit Be Strongłyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Mieszam ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaję olej, mleko, wodę, rozdrobnionego dokładnie banana oraz jajka. Wszystko dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wylewam do foremek na muffinki do ok. 3/4 ich wysokości. Piekę w temp. 170'C przez ok. 30 minut. Delikatne, smakowite
WielopokoleniowoLukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu
Camilla w kuchniproszku do pieczenia 1 całe jajko 1 łyżka kardamonu 3 łyżki mleka Obie mąki mieszamy razem, dodajemy kardamon oraz proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wbijamy całe jajko, mleko a następnie dodajemy mąkę. Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką, na grubość
Słodka Kraina Wypiekówwody Wykonanie : Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka z ekstraktem z wanilii. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i przesiana , do pieczenia. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wmieszać mleko. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać ostudzoną kawę,wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki
w mojej kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki
Tradycyjna kuchnia Kasiszarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść
Plate of Joyoleju 200 ml mleka 2 łyżki miodu masło do smażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę do suchych składników. Ciasto ma być gęste. Na patelni rozpuścić kawałek masła, nakładać ciasto dużą łyżką. Smażyć z każdej strony
pink envelopemasłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 przez ok. 20-25 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka Stronacukier puder do posypania dżem wiśniowy Sposób przygotowania: 1. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać olej i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym (np. domowej roboty
A Ty Smakuj Mnieporcji wychodzi około 6 naleśników! 1 naleśnik = 1 osoba 2 jajka 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Składniki wrzucamy do miski, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnie jak na naleśniki. Smażymy bez dodatku tłuszczu aż będą rumiane. Gotowe naleśniki kroimy
Humanistka w kuchniSkładniki: 500 g kostek lub filetów mintaja (lub jakiejkolwiek innej białej ryby) ok. 1 szklanki maki chili w proszku (według uznania) 1 jajko sól ok. 1/3-1/2 szklanki mleka Wykonanie: Rybę doprawiamy solą Z mąki, jajka i mleka przygotowujemy gęste ciasto. Doprawiamy solą i chili. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron tak aby ciasto
IMPRESJA SMAKUprzyrumienią się. Do wystudzonych płatków dorzucały resztę stopionego masła oraz wbijamy jajka dosypujemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Mieszamy wszystkie składniki aby dobrze się połączyły. Jeżeli ciasto będzie za gęste można dodać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, z ciast formujemy ręka ciasteczka nadając i okrągły kształt które kładziemy
kgwjanczewopiekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić albo wyłożyć papilotkami foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniejogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 75 ml oleju 2 jajka Wykonanie;Mąkę, proszek do pieczenia i suszone drożdże wsyp do miski i starannie wymieszaj. Dodaj sól, cukier, jogurt, mleko, wodę, olej, jajka. Ciasto wyrób. Możesz to zrobić mikserem 5 minut na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Przykryj ściereczką i odstaw
Apetyczna babeczkacukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatitySmaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa:20 dag kokosu lub trochę więcej13 dag tłuszczu2/3 szklanki cukru4 duże łyżki
Praktyczna plSkładniki: 800 g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg. jabłek 2 budynie waniliowy i toffi z cukrem 750 ml. mleka szczypta cynamonu Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika
NaKońcuJęzykaorzeszków ziemnych 250 g truskawek Truskawki pokroić na kawałki. Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie przemieszać. Białka ubić i przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i smażyć niewielkie placuszki przez około minutę z każdej strony. Podawać
wyzwania kuchennełyżka cukru,szczypta soli,dowolna konfitura,olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso). Przygotowania Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku. Ciasto odstawić na 30minut. Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest za gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką
Z miłości do słodkościjajka 50g cukru szczypta soli 3 twarde jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy mleko, cukier, oraz żółtka jaj. Białka ubijamy i łączymy z pozostałą masą ( najlepiej łyżką aby ciasto było puszyste).Obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.Zanrzamy otrzymane plastry jabłek w cieście
Pudełko rozmaitościczekoladowymi, kremami orzechowymi i powidłami. Naleśniki czekoladowe. Naleśniki czekoladowe składniki: 4,5 szklanki mleka, 4 szklanki wody, 4,5 szklanki mąki pszennej, 100 g kakao w proszku, 2 łyżki cukru, 100 ml oleju. 2 jajka. Naleśniki czekoladowe przygotowanie. Mieszam w misce wszystkie składniki. Pozostawiam ciasto aby odpoczęło przez około 15 minut. Jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste to dodaję
Pani domowamasła, schłodzonego wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka, śmietaną oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (ok. 2/3 na spód ciasta i 1/3 do starcia na wierzch na kruszonkę). Ciasto na spód rozwałkowujemy, przekładamy do foremki i podpiekamy. Pozostałe ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy(...)cukru 125 ml mleka 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki masło, roztopionego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mleko, masło oraz cukier zagotowujemy. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód
Domowy Smak Jedzeniaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą blaszkę : ciasto : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia – takie konkretne 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao ,gorzkie – bez cukru 2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju krem : 2 budynie czekoladowe 6 łyżek mąki pszennej 12 łyżek cukru 2 kostki masła(...)Najlepiej zacząć od kremu , a w zasadzie od bazy pod krem , czyli mleko wlewamy do garnka z czego odlewamy 1,5 szklanki w której rozprowadzamy mąkę i oba budynie . Do reszty mleka w garnku , wsypujemy cukier i doprowadzamy do wrzenia . Do gotującego mleka wlewamy naszą mieszaninę budyniu i mąki , dość raźnie mieszając ,żeby nie powstały kluchy , bo budyń robi się
Ogrodnik w podróżywody 2 opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt(...)gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. 3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko sól pieprz 125 g masła szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g boczniaka 1 łyżka masła 100 g sera feta lub kanapkowego typu feta pół szkl mleka 2 jajka 4 łyżki śmietany sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano opcjonalnie hyzop bazylia 1 biała papryka 1 cebula kawałeczek papryczki chili Z podanych składników zagnieść
Gotowanie jest łatwekulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 1 jajko 125ml mleka 3 łyżki Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy
Jadło i czytadło