łyżeczki brązowego cukru wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, wystudzone mało oraz jajko. Następnie do suchych składników dodajemy składniki mokre oraz porzeczkę. Przy pomocy szpatułki mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki. Wierzch posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniasamodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można(...)margaryny- niepełna szklanka cukru- 4 jajka- 3/4 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego)- 1 łyżka kakao- margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)Przygotowanie:1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka" 150 g masła 3/4 szklanki cukru 1 puszka kajmaku (510 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka *Dodatkowo(...)miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy około 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy, kawę, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników na najniższych obrotach. Spód małej formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przecinamy
Piekę, bo lubięmasę czekoladową,Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, Wyłożyć ciasto i dobrze wyrównać wierzch.Piec 0k.20 min w 180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka śmietanki kremówki 30% sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru
Anielskie wypiekiszkl. cukru 1 - 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka 1,5 kg jabłek (słodko-kwaśnych, twardych) 3 jajka (2 całe + jedno żółtko) cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Mniejszą wsadzamy
Kuchnia po mojemumurzynek strzałem w dziesiątkę :) Murzynek z kakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita śmietana 500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej(...)około pół szklanki. Do pozostałej przestudzonej czekolady dodajemy przesianą mąkę oraz żółtka, dokładnie mieszamy. W między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktórą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie. SKŁADNIKI 2 szkl. mąki, 2 jajka, ¾ szkl. mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. wiórek z czekolady mlecznej aromat rumowy(...)czekoladowa, biała czekolada (wiórki) WYKONANIE Mąkę, proszek i kawę mieszamy w 1 misce. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mąkę na przemian z mlekiem, a na końcu aromat, powidła i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do formy o wym. 25X11 cm, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Powidła podgrzewamy w rondelku
słodki bratekciasto jest twardsze po schłodzeniu). Łapcie ostatnie śliwki i pieczcie ;) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto ze śliwkami bez cukru 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 g oleju kokosowego płynnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125 ml mleka śliwki węgierki Mąkę pełnoziarnistą przesiać, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli
FitKotorzechy laskowe)1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę.2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać.3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać.4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury
UgotujmyTo.pldrożdżowym ciastem...:)A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJNa nadzienie użyłam:2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka)cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni)0.75 l mleka2 czubate łyżki kaszki manny100g rodzynekUgotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak
Walijskie Pichceniewyzwaniem, kiedy dostałam ten przepis wszystko się odmieniło. Nareszcie moje ciasto drożdżowe zawsze się udaje! Trudno się kroił, bo jeszcze gorący! SKŁADNIKI: 1/2 kg. mąki 3 jajka(2 żółtka+ 1 całe) 1/2 kostki margaryny 2 cukry waniliowe 5 dag. drożdży 1/4 l mleka 3/4 szkl. cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KRUSZONKA 1/2 kostki margaryny(rozpuścić) 12,5 dag. cukru
Kuchnia Beatynaszym stole. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta soli na masę serową: 1 kg sera w kostce 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka przyprawa do sernika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka(...)sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Potem dodać mak, zmiksować aby składniki się połączyły. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuścić i wysypać tartą bułką. Do przygotowanej blaszki przełożyć masę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujemąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać
Bon Appetit MałgorzatyKoncert był oszałamiający! Serio. Niesamowite doświadczenie.Przed koncertem miałam lekkie obawy (głośna muzyka, mnóstwo ludzi i taka mała, zagubiona ja gdzieś po środku), ale okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrze