dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum 50-60% kakao(...)zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy mleko, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się
Dzieje kuchennej Wiewiórypowinno się potroić ) .Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Dodajemy majonez 4 łyżki , nadal miksujemy . Przekładamy ciasto do formy silikonowej kek-sówki ( nie smarowałam margaryną ). Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach . Wykonanie polewy: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Lekko ostudzoną polewamy chłodną babkę . Ciekawostka
Różowa kuchniarodzinnie po kolacji i kosztujemy jeszcze ciepłe ciasto z maślaną kruszonką. Obowiązkowo do takiego ciasta szklanka mleka, a na cieście kleks marmolady! Składniki 200 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 4 jajka w temp.pokojowej 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 500g – 700g rabarbaru kruszonka 100 g masła 150g mąki pszennej(...)Nastepnie zmniejszamy temp. do 180C i pieczemy ok. 45-55 min do „suchego patyczka”. Smacznego! U nas w domu moje łasuchy częstują się tym ciastem z kleksem konfitury śliwkowej i szklanką mleka! /inspiracja Kwestia Smaku/ Artykuł Ciasto rabarbarowe z kruszonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJak się jest zapracowanym i chce się mimo wszystko samemu coś upiec, albo jak ma się gości i trzeba upiec kilka ciast, to dobrze jest mieć
UgotujmyTo.plmleka 100 ml kremówki 30% Polewa: 100 ml kremówki 30% 100 g masła 80 g cukru kokosowego płatki migdałów Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wykleić ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki(...)między czasie przygotować masę serową. Masa serowa: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać kremówkę. Miksować do momentu połączenia się składników. Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200 stopni. Piec 20 minut
Ala piecze i gotujemyślę, że ten wypiek jest w stanie skraść zarówno i serce i podniebienie każdemu! :) Ciasto: * jasna mąka orkiszowa (typ 450)- 2 szklanki * wiórki kokosowe- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko kokosowe- 3/4 szklanki * olej kokosowy- 3/4 szklanki * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * świeża żurawina- 1 szklanka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * limonka(...)połówki, skórka z całej Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Podczas ubijania, na wolnych obrotach miksera wlać mleko kokosowe oraz olej, następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (uprzednio wymieszane razem w innej misce), na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać tylko do połączenia się składników. Do masy przełożyć świeżą żurawinę, wymieszać i przełożyć
Kraina Miodem Płynącaszklanki mleka 2/3 szklanki cukru 250 g masła 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Przygotowanie: Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Odlać trochę mleka, w którym wymieszać proszek budyniowy wraz z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną
Fabryka pomysłówstopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach.Krem:3 szkl mleka4 łyżi mąki pszennej4 łyżi mąki ziemniaczanej cukier waniliowy dużyZagotować 2 szkl mleka, w pozostałym mleku rozrobić obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl cukru(...)pudruMiękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.I ostatni kawałek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapoczątkujących w kuchni. Zobaczcie przygotowanie ciasta na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto Truskawkowy Duet składa się z kilku warstw herbatników, budyniu waniliowego, czekoladowego i truskawek zatopionych w galaretce. Jeśli wolicie, możecie przygotować to ciasto na jasnym biszkopcie albo na blacie domowego kruchego ciasta. Jeśli chcecie, by ciasto było trochę wyższe i bogatsze, na galaretkę(...)pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu (jak na filmie). Gorący budyń wylać na herbatniki, od razu nałożyć kolejną warstwę herbatników. Przygotować ciemny krem budyniowy: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i dokładnie wymieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać
Lekcje w kuchniswojej kuchni korzystam z miodów Miody Wileński. Składniki: Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 70 g masła 70 g miodu rzepakowego Miody Wileńskich 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru
Ala piecze i gotujePrzygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 proszek do pieczenia 125g masła rozpuszczonego 130g cukru 1 szklanka mleka 30g kakao w proszku 260g mąki Polewa 180g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany Wykonanie Wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia w misce, następnie dodać cukier. Dodać roztopione masło i kakao. Wbić oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak na babeczki. Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić
w mojej kuchnijajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam z solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. 2. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką. Dodaję maliny i delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę 30 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiznalazłam tutaj, a na pudding tutaj. Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na słodkona ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowychna vanilia pudding: 1 lt mleka(...)Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy. Wyłożyć ciasto do foremki
Mia Cucina Sofietarzepakowego Zapraszam Was na mój pyszny jesienny deser Smacznego! Składniki: 2-3 „jabłko-gruszki” – czyli gruszki azjatyckie 100 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko M 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej(...)jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze
Słodkie okruszkibitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. Murzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa(...)PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki