Przygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 proszek do pieczenia 125g masła rozpuszczonego 130g cukru 1 szklanka mleka 30g kakao w proszku 260g mąki Polewa 180g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany Wykonanie Wymieszać mąkę(...)proszkiem do pieczenia w misce, następnie dodać cukier. Dodać roztopione masło i kakao. Wbić oba jaja, wlać mleko i mieszać aż do uzyskania gęstej pasty jak na babeczki. Wylać masę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub masła. Piec przez około 20 -25 minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić
w mojej kuchnijajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam z solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. 2. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką. Dodaję maliny i delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę 30 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiznalazłam tutaj, a na pudding tutaj. Polecam serdecznie!! Jajka sadzone na słodkona ciasto: 230 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka osobno) 200 g cukru 2/3 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 ml letniego mleka 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowychna vanilia pudding: 1 lt mleka(...)Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy. Wyłożyć ciasto do foremki
Mia Cucina Sofietarzepakowego Zapraszam Was na mój pyszny jesienny deser Smacznego! Składniki: 2-3 „jabłko-gruszki” – czyli gruszki azjatyckie 100 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko M 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej(...)jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy 3/4 łyżki oleju i znów dokładnie mieszamy. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję i nie powinno mieć grudek. Owoce kroimy na plastry (dość grube), w każdym plastrze
Słodkie okruszkibitą śmietaną i zrobiłam pajęczynową dekorację z polewy czekoladowej. Murzynek z bitą śmietaną SKŁADNIKI: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżeczek kakao 250 g margaryny 4 jajka sól 4 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na bitą śmietanę: 400 ml śmietany 30 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: polewa(...)PRZYGOTOWANIE: Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki(...)gęsty kogel mogel następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę
Sama słodycz i szczypta chiligębie" ;) Składniki na 4 blaty ciasta: 2 jajka 1/2 szkl śmietany 18 % 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 gr mąki pszennej 100 gr masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku Masa Śmietanowa: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl śmietany 18% 3 szkl mleka 200 gr masła 1 szkl cukru + 2 łyżki(...)mnie złote perełki ) 1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja postanowiłam zrobić 3 ) i każde z osobna upiec
Gotowanie...to proste !się na blogu po raz pierwszy. Nie testowałam nigdy wcześniej zamienników w ciastach i na pytania: czy można zamiast cukru dać stewię/ ksylitol/ erytrytol, szczerze odpisywałam: nie wiem, nie stosowałam. Pierwszy raz więc w 10-letniej historii bloga, mogę napisać: tak można dodać stewię do gofrów :) I mleko roślinne zamiast krowiego. I mąkę jaglaną zamiast pszennej. Ale pamiętajcie proszę(...)Składniki: 150 g mąki jaglanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewii lub cukru 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 2 jajka 250 ml mleka (zwykłego lub roślinnego) szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek, stewię lub cukier. Dodajemy mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i szczyptę soli. Mieszamy za pomocą
bistro mamaTylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego miodu 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200 g masła 2 jajka 2 łyżki mleka Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1/2 szkl. cukru ( lub więcej(...)pestek słonecznika 1/4 szkl. cukru 50 g masła/ margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 czekolada gorzka do dekoracji 3 łyżki gorącego mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie
Nastoletnie Wypiekaniemąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem. Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka i polać po ostudzonej babce
Di gotujeMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut. Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru(...)ściągnąć delikatnie papier. Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne
Trzeci talerzPolecam! Ciasto na drożdżówki jest słodkie, ale nie bardzo słodkie (dodałam 5 łyżek cukru). Taka jeszcze ciepła drożdżówka z jabłkami jest idealna do szklanki mleka. Zjedliśmy je na śniadanie, potem do kawy i … nic nie zostało. Składniki na ok. 20 błyskawicznych bułeczek: 500 g mąki pszennej suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek(...)posypania Przygotowanie: Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko wraz z jogurtem greckim i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto kilka minut, aby ciasto było elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na prostokąt, wykrawamy kwadraty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego okraszona dodatkowo kawowym lukrem , który słodyczą przełamuje lekko wytrawny smak ciasta. Inspiracja z Tego Bloga Składniki : 5 jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki rumu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka kawy(...)woda. Wykonanie : Mleko zagotować , rozpuścić w nim kawę , wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki i nadal ucierać. Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia. Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać do formy. Piec
Malinowa Kawiarenkałyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej Na masę kokosową: 800 ml mleka 270 g kokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru(...)tortownicę lub blaszkę 25x40 wysmarować lekko olejem i posypać bułką tartą (tylko spód inaczej ciasto nie wyrośnie). Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. W osobnej miseczce wymieszać żółtka z octem i proszkiem do pieczenia. Gotową masę dodać do białek mieszając. Następnie stopniowo przesiewać obie mąki do masy, delikatnie mieszając
Passions hobbies lifeSzybkie w wykonaniu, słodycz waniliowego ciasta przełamana smakiem gorzkiej czekolady i czereśni. Smacznego! Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą Składniki (na 12 sztuk): szklanka mleka szklanka oleju 2 jaja 2 szklanki mąki łyżka stołowa proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szklanka wydrylowanych czereśni Sposób wykonania(...)suche i składniki mokre (jajka roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników . Dodajemy czereśnie oraz posiekaną gorzką czekoladę, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka
Smaki Natalii