szklanki mąki ryżowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną), 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki oliwy (aby lekko natłuścić ciasto), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia), łyżeczka soku z cytryny (lub inny kwasek do reakcji z sodą oczyszczoną), 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie inne(...)dość neutralny. Jeżeli używamy sody oczyszczonej, która jest zdrowsza niż proszek do pieczenia, powinniśmy do naszego ciasta przed samym wylaniem na blachę dodać coś kwaśnego, np. sok z cytryny. Soda wejdzie w reakcję chemiczną z kwasem, zacznie wydzielać dwutlenek węgla (bla bla chemiczny bełkot) a my uzyskamy pulchniutkie ciasto. Przygotowanie: Łodygi rabarbaru należy umyć i pokroić w kostkę (najpierw dzieląc
Gar Zdrowiamandarynki z puszki. Polecam na rodzinne przyjęcia. *foremka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na piankę: 350 ml śmietanki kremówki 200 ml advocata(...)wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakuchniapepin.blogspot.com/2014/04/marchewki-z-ciasta.html Składniki: Ciasto 1 1/2 szkl. mąki pszennej 100g twardego, zimnego masła 100ml gęstej śmietany 1/2 łyżeczki soli 1 jajko i 1 żołtko 2 łyżki mleka do barwnika(...)śmietanę i żółtko (białko odłożyć do osobnej miseczki) oraz sól i proszek do pieczenia, wszystko posiekać nożem, a następnie krótko zagnieść jednolite ciasto.Odstawić do lodowki na 2 godz.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm Białko roztrzepać z mlekiem, dodać barwnik, odstawić. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić w paski, paskami ciasta dość ciasno
w mojej kuchniwyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego Oetker 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker 20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Beza z bakaliami: 4 białka 1,5 szklanki(...)herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem
Wanilia i Kardamondodając cukier. Następnie powoli wsypywać mieszaninę z sypkich składników: maku, wiórek, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tej samej blaszki, w której piekliśmy pierwsze ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa 1/2 litra mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 5 żółtek 1,5 kostki margaryny Żółtka utrzeć(...)Następnie dodać mleko z mąką ziemniaczaną i całość gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę utrzeć na puch. Dodatki: powidła śliwkowe lub dowolny dżem w czerwonym kolorze wiśnie z kompotu Pierwsze ciasto "kisielowe" posmarować dżemem i wyłożyć na nie połowę masy. Następnie położyć drugie ciasto, a na nie drugą część
Kuchnia smakówpolałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki
sierotka maRysia w kuchnipolski. Mama nadzieje, że moja rodzina podzieli moje zdanie na temat tego ciasta Składniki: Ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 5 jaj 3 łyżki kakao 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru kostka masła polewa: 0,5 kostki masła 3 łyżki kakao(...)wolisz, ja kroiłam je połówki, możesz drobniej albo w ogóle ich nie kroić. Następnie przełóż je do miski i zalej wódka tak aby wszystkie w nim pływały. Ciasto: W tym czasie do miksera pokrój masło i cukier, utrzyj je razem aż połączą się w jednolitą masę. Dodaj następnie jajka i jogurt. Gdy wszystko będzie połączone wsyp sypkie składniki
ciastkarnia na kruchym spodzieweekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła 2 budynie(...)wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie
Wanilia i Kardamonmaki, 100g cukru, 3 jajka, Pół szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao Łyżka cukru waniliowego (najlepiej taki domowy ) 100 ml mleka. Przygotowanie:W misce wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy olej, jajka i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w 170' C przez 40 minut.Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują
cookplcukru waniliowego łyżka proszku do pieczenia pół szklanki śmietany 18% pół szklanki mleka- u mnie 1,5% szczypta kardamonu 1 duża kiść winogron- wyg\drylowanych duża szczypta cynamonu około 1/2 a nawet 3/4 łyżeczki- do smaku Krem: 1,5 opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka) 125 g masła pół litra mleka opcjonalnie barwnik spożywczy Opcjonalnie: czekolada(...)deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem 3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. 3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło do rąk. 4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona. Piec: w temperaturze
KreatywnePinyzwykłe czekoladowe ciasto pojawi się następnym razem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto (źródło) : 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki(...)wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę. Ucierając dolewać olej i śmietanę. Dodać mleko z czekoladą. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem. Piec w 170*C przez około pół godziny, sprawdzając patyczkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe
Pychotkaaamargarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki
Kuchnia Danusitruskawkami to raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką puszystą masę, dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Kuchnia Pokoleń