ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:239/767)

Ciasto borówkowe z posypką 181

łyżki cukru 20 dag mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO 60 dag borówek 3 łyżki cukru cukier puder do posypania W małej ilości mleka rozpuścić drożdże. Do miski wsypać mąkę, zrobić rowek dodać jajko, rozpuszczone drożdże, żółtka, cukier i resztę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto ręką, a pod koniec wlać letnią roztopioną margarynę( w razie potrzeby

Gotuję Testuję
Murzynek z serem. Czekoladowe ciasto z serem. 372

kwadratowa tortownica 24×24 lub tortownica 24 cm) Ciasto czekoladowe (murzynek): 2 jajka M 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Na sernikową część: 1/2 kg sera(...)Formę natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną. Do miski wbijamy 2 jajka, dodajemy mleko i cukier, całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Kolejno wlewamy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy. Czekoladowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Przygotowujemy część sernikową: Do jednej miski wbijamy żółtka

Słodkie okruszki
Puszyste ciasto z malinami i truskawkami 261

owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych.    Składniki:   5 jajek,  200g masła,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżka(...)cukru waniliowego,  300g truskawek,  200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę

Z miłości do słodkości
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 229

kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru Przygotowanie:  Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Najprostszy: chlebek bananowy 183

Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się(...)koniec partiami wsypując cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i solą. Partiami wsypywać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie wlać mleko i ekstrakt, połączyć.Orzechy grubo posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowa pychotka 144

Bardzo proste ciasto, zawsze się udaje Składniki: 1 szklanka cukru 1,5 szklanka mąki  1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklani mocnej kawy 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 jajka 5 łyżek kakao 0,5 łyżeczki chili 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100 gram posiekanych orzechów 1 kieliszek alkoholu ( amaretto, rum lub whisky(...)pieczenia ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Miksujemy mleko, cukier , kakao, następnie wlewamy olej, kawę oraz alkohol. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany oraz  przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami

kgwjanczewo
Chlebki naan 205

łyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone zioła prowansalskie - suszona mięta Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła i cały czas mieszając dodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka „Oreo” 203

łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez(...)minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać

Pyry na Gaz
Piegowata babka 157

wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem

kgwjanczewo
.579. najlepsze placki na świecie 172

polecam, polecam, polecam! A jeśli już o przepisach mowa, do wczorajszego wpisu dodałam przepis na ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej ~15g mąki pszennej 'zwykłej' ~10g mąki ziemniaczanej ~cukier/stevia ~40ml mleka (u mnie sojowe) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2-3 łyżki soku z cytryny + kawałek startej skórki Żółtko oddzielić od białka i wymieszać(...)miseczce wymieszać razem mąki i proszek do pieczenia, tę mieszankę przesiać do masy serowej. Białko ubić na sztywną pianę dodając ok.3 krople soku z cytryny* i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie i smażyć placki z obu stron, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *sok z cytryny sprawdza się dużo lepiej niż sól przy ubijaniu białek! :) Moje ostatnie

breakfast of dreams
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 178

dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu

MyCookBook.pl
Placuszki z suszonymi pomidorami i oliwkami 149

jogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :) Składniki : szklanka mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych(...)pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pomidory dokładnie zmiksować, kapary drobno posiekać, a oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością

Codzienne Gotowanie
Muffiny z Nutellą i bananami 151

jajka 1 szkl mleka 125 g roztopionego i schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny nutella Wykonanie: Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek

Trufelkowo
Gryczane placki z truskawkami 190

proszku do pieczenia 2 jajka łyżka masła 20 g cukru waniliowego kilkanaście truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki Jogurt, mleko, masło i jajka roztrzepujemy trzepaczką. Wsypujemy do miski mąkę, sól, proszek oraz połowę cukru. Całość mieszamy na gładkie ciasto i zostawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce ciasta, w ciasto wkładamy po kilka plasterków truskawek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegański TORT CYTRYNOWO-CZEKOLADOWY z brzoskwiniami 228

smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru

Via Gusto
Gofry czekoladowe z owocami 177

waniliowy. Lekko ubić mikserem bądź trzepaczką. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez

mecooks
Babeczki z czekoladą / /Muffinki z czekoladą 179

przygotowania: 1. Jajka w temperaturze pokojowej ucieramy na puch z cukrem. Dodajemy olej, olejek i na przemian mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. 2. Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. 3. Pieczemy w 180 st.C przez ok 20 minut - do suchego patyczka. 4. Ostudzone babeczki dekorujemy

Kuchnia domowa Ani
Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną  248

dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia

Słodka Strona
Placuszki kasztanowo jabłkowe bez glutenu, mleka i jajek 196

oleju kokosowego + do smażenia do podania śmietanka kokosowa i pestki granatu WYKONANIE: Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać mleko kokosowe i mus jabłkowy, wymieszać na jednolitą masę. Olej kokosowy stopić, dodać do ciasta i wymieszać aż się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię (do innej mogą przywierać) smarować niewielką ilością oleju kokosowego, łyżką nakładać porcje ciasta

Kuchenne zapiski Edyty
Placuszki z masłem orzechowym FIT 202

szklanki mleka sojowego naturalnego  olej kokosowy do smażenia  Wykonanie  Do miski dodaję mąkę otrębową , proszek do pieczenia , jajka , masło orzechowe , miód , mleko , i mikserem bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , następnie kiedy nasze ciasto jest za mocno gęste można dolać odrobinę mleka sojowego , ciasto ma być troszkę bardziej gęstsze niż na naleśniki . Jak ciasto mamy gotowe , odstawiamy

Mój Smak
Babeczki - kopce kreta 202

śmietan - fix - 2 op cukier puder - 3 łyżki sok z cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć

Camilla w kuchni
Knoppers – domowy sposób na wafelki 942

Czy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników

Ania i Marcin gotują
Wegańskie ciasto z dynią i jabłkami 295

Składniki na dużą prostokątną blachę: 350 g mąki pszennej 100-150 g cukru 50 g kakao lub karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze) 100 g oleju roślinnego (około 120 ml) 1 dojrzały banan czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej kopiasta łyżka cynamonu łyżeczka suszonego imbiru 2 średnie jabłka pół kg dyni (waga

greenscarf
Sernik marcepanowo-jeżynowy 159

smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku      1/2 szklanki   mleka  4   jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa

Wanilia i Kardamon
Wegańskie naleśniki 162

zniknęły w okamgnieniu! Do przygotowania wegańskich naleśników potrzebujemy: 1 filiżankę soku jabłkowego 1 filiżankę mleka roślinnego 2 filiżanki mąki szczypta proszku do pieczenia (można pominąć) opcjonalnie konfitura, syrop klonowy W misce umieszczamy sok, mleko oraz mąkę i całość mieszamy. Ciasto jest dość gęste. Wylewamy za pomocą chochli na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy z obu stron na rumiany kolor

Szybko Tanio Smacznie
W SKRÓCIE: TŁUSZCZE 171

typu II zbawienny wpływ na stan skóry KWASY TŁUSZCZOWE TRANS Obecne w przetworzonych produktach takich jak np.: chipsy, zupki w proszku, ciasta, ciastka, fast food, potrawy smażone w wysokiej temperaturze, margaryny twarde (a także w niewielkich ilościach w maśle, mleku, serze, wołowinie). Krótko: najlepiej nie spożywać WCALE! Nie przynoszą żadnych korzyści. Podwyższają LDL, cholesterol całkowity we krwi, a oprócz

Vroblewska-fitlife
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 158

czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI : Mąkę i sól przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i stopniowo dolewamy mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec miksowania dodajemy roztopione masło. Odstawiamy na 30 minut (ciasto lekko zgęstnieje). Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką o( średnicy

cool and minty
PANCAKES Z OWOCAMI 138

PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka, olej i mleko. Wsypujemy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy aż składniki się połączą i gotowe. Na rozgrzaną patelnie teflonową wylewamy porcje ciasta i pieczemy placki na małym ogniu, z jednej i drugiej strony. N talerzu układamy placki posmarowane serkiem i posypane pokrojonymi owocami. Polewamy płynną czekoladą lub ulubionym sosem

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki z mascarpone i cytrynową nutką 155

duże jajka kilka kropel ekstraktu z wanilii 1 łyżka otartej skórki z cytryny łyżka soku z cytryny Mascarpone + cukier + mleko + jajka + ekstrakt + skórka + sok z cytryny = miksujemy. Proszek do pieczenia przesiewamy z mąką i dodajemy do masy. Uwaga! Ciasto wychodzi gęste. Kładziemy je łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Sernik czekoladowy 270

się nie przypaliły. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy lekko przestudzony sos czekoladowy i miksujemy całość. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, ale spływać z łyżki, jeśli nie spływa dolewamy odrobinę mleka i mieszamy. Ser: 50 dag sera 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii

Cynamonowe szczęście
Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) 163

masło miksujemy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jaja i 3 łyżki mleka. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Truskawki kroimy w drobne kawałki i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy łyżeczką do papierowych foremek. Muffiny pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 174

soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta uformować kulki

Di gotuje
Placuszki z owsianki i jogurtu naturalnego 187

Wariacji z placuszkami ciąg dalszy Placuszki z płatków owsianymi, to jedno z moich ulubionych śniadań. Tym razem dodałam do nich kolejny składnik, nieocenione w mojej kuchni

Ania i Marcin gotują
Kremówki wadowickie 185

efekcie zrobiłam ciasto mniejsze (upieczone przekroiłam na pół w szerokości)  i wykorzystałam  połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu. Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym.  Lukier kokosowy: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka kokosowego Wszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym

Proste Potrawy
racuchy jabłkowo rodzynkowe 150

waniliowego sól 1 łyżka proszku do pieczenia olej do smażenia garść rodzynek miękkie jabłka Wykonanie: Żółtka ubiłam z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  W osobnym naczyniu ubiłam pianę ze szczyptą soli, dodałam do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszałam. Wsypałam sparzone, przestudzone  rodzynki. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki, dodałam do ciasta. Wszystko razem ponownie wymieszałam

Darcia w kuchni
Kukurydziane scones. 185

mąki kukurydzianej  15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia maliny Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników.  Rozetrzeć z zimnym masłem.  Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Przeciąć na pół, powtykać kilka malutkich malin, ponownie delikatnie zagnieść w kwadrat, przekroić

More food, love and dreams
Placki z jabłkami i serem twarogowym 166

proszku do pieczenia łyżeczka oleju ok 200g sera twarogowego Przygotowanie: Do przesianej mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliwy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cynamon. Następnie wbijamy jajka oraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek

ChilliJemy
Żona organisty 200

tego posta. Ciasto kruche białe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 3 łyżeczki kakao 1 łyżka sody Masa: 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Dodatki: 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 czerwone

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka maślane z pistacjami. 186

cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko i ponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić

O kuchni z uczuciem
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 250

dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy.  Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia

Słodka Strona
PIERNIK SUŁTAŃSKI 258

masła50 dag mąki2 żółtka4 łyżki śmietany kwaśnej2 łyżeczki proszku do pieczeniaprzypawa do piernikaKREM8 łyżek kaszy manny750 ml mleka 12 dag cukru20 dag masła10 dag cukru pudrucukier waniliowyPONADTO 40 dag dżem z czarnej porzeczki25 dag bakalii1-2 kieliszki rumupolewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada PRZYGOTOWANIECiastoWszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć

RAROSSA
Białkowa babka 136

mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,100 g masła.Przygotowanie:   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut

Aga w kuchni