wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie na co ją wykorzystać, polecam upiec ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią, ananasem i kokosen Składniki: okrągła foremka o średnicy 27 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 180 g cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu(...)jajkiem, ananasem i rozpuszczonym kokosowym olejem. Wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą, cukrem, waniliową pastą i solą. Teraz wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku na 160ºC przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w formie. Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko
codojedzeniaPolecam! P.S. Jeżeli użyjecie mleka skondensowanego to do pokrojenia ciasta będziecie potrzebować bardzo ostrego noża, ponieważ wierzch słonecznikowca będzie dosyć twardy. Składniki na blachę o wymiarach 20 x 40 cm: biszkopt 5 dużych jajek 3/4 szklanki drobnego cukru (140 g) 3/4 szklanki mąki pszennej (100 g) 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (120 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)dodawać po jednym żółtku i przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Spód ciasta nasączyć rozrobionym sokiem cytrynowym. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce
Ugotowaćsernik (z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szklanka mleka 2 galaretki cytynowe 500 ml wrzącej wody Dodatkowo: około 100 g kakaowych herbatników około 50-70 g masła – ilość należy dostosować do ilości herbatników) ciemne kakao do oprószenia ciasta Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie miksera z nożami, dodajemy rozpuszczone masło (najpierw mniejszą ilość
Słodkie okruszkiprostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka w proszku oraz smalcu, chleb nabrał delikatności i łagodniejszego smaku, nadanego przez dość długo fermentującą podmłodą żytnią(...)Przygotowanie chleba: Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 - 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 - 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Uformuj
Grahamka, weka i kajzerkamyślą o moich synkach i mężu, którzy śpiewali mi „sto lat” :D CIASTO CZEKOLADOWE: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka MASA Z KIWI: 500 g kiwi (około 8 szt) 1/4 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 budyń śmietankowy
https:KKuchniaMniamsię nie wiadomo ile czasu, a tak na prawdę zajęło mi to niedługą chwilę :) Składniki na ciasto:500 g mąki (ja dałam 600-650g) 250 g margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie:1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek
charlotte gotujeczekoladowa: 100 gram czekolady gorzkiej 5 łyżek mleka 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka oraz mleko słodzone miksujemy do białości. Następnie dodajemy ser oraz stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową mieszając(...)delikatnie. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok 1h 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli dodajemy mleko oraz cukier puder dobrze łączymy składniki i polewamy wystudzony sernik. Smacznego
kgwjanczewołyżki cukru z prawdziwą wanilią ⅓ łyżeczki mielonego cynamonu 40 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mleka 160 g miękkiego masła 2 łyżki bułki tartej Lukier: 2 szklanki cukru pudru Jabłka umyć, obrać(...)minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić ręcznie lub w robocie z końcówką hakiem przez około 5 minut. Ciasto w trakcie wyrabiania będzie
Świat Ciastaokoło 12 średnich muffin) Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com 150 gram masła 100 gram czekolady deserowej 300 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 150 ml mleka Czekoladowy krem: 100 gram mlecznej czekolady(...)cukru pudru kuleczki do dekoracji Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny i piekę babeczki przez 25 minut w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaBieluch) cukier brzozowy do smaku Ciemn ciasto: 3/4 szklanki daktyli szklanka marchewki 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki tartych orzechów jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 kopiaste łyżki serka Polewa: 2 łyżki masła łyżka mleka 2 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- 2 łyżki mleka w proszku szczypta kurkumy Daktyle zalewamy wrzątkiem
Dieta moja pasjasobą łączą i tworzą naprawdę pyszny duet! foremka 23x33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka mleka, szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do miski
Z miłości do słodkościcukru waniliowego 2 łyżki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa grysikowa: kostka masła w temp. pokojowej 2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej polewa kakaowa (przepis tutaj ) posypka cukrowa 1 słoiczek marmolady Ciasto: Połowę marchewki zetrzeć na tarce o małych a połowę na dużych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy
Smakołyki AsiPoniższa przekąska jest łatwa i szybka do przygotowania, ponadto jabłka w cieście są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Do tego przepisu możecie wykorzystać dowolną odmianę jabłek. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka (m) szczypta soli(...)łyżeczka cynamonu Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Przygotowane kawałki jabłek zanurzać z obu stron w cieście. Do małego garnka wlać olej. Gdy będzie rozgrzany to partami wkładać kawałki
Ugotowaćtortownicę 26 cm średnicy Ciasto : 20 dkg mąki pszennej 13 dkg masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy 5 dkg białej czekolady 1 łyżka świeżego soku z cytryny puszka mandarynek (puszka 314 ml ) Polewa : 10 dkg białej czekolady 5 dkg dobrego(...)świeżego masła ( 82 % tłuszczu ) 10 dkg cukru pudru 2 łyżki świeżego mleka 3 dkg płatków migdałowych Sposób wykonania : C iasto : M ąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną
Przepisy i porady kulinarnemasła (ewentualnie margaryny) 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 5 łyżek ekstra ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (osobno żółtka i białka) 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie(...)temperatury 175°C. Do letniej masy dodajemy kolejno po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy wierzch i równomiernie rozkładamy morele. Ciasto
Rozpustne gotowanie