owoców. Tym razem proponuję smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasto z truskawkami i malinami. Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców, a zimą także mrożonych. Składniki: 5 jajek, 200g masła, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki mleka, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka(...)cukru waniliowego, 300g truskawek, 200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę
Z miłości do słodkościkawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanka mleka 2 jajka 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru Przygotowanie: Masło kręcimy z cukrem i cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia ŁukaszaTutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się(...)koniec partiami wsypując cukier. Wlać olej, zmiksować. Dodać rozgniecione widelcem banany, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i solą. Partiami wsypywać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie wlać mleko i ekstrakt, połączyć.Orzechy grubo posiekać, dodać do ciasta, wymieszać łyżką.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo proste ciasto, zawsze się udaje Składniki: 1 szklanka cukru 1,5 szklanka mąki 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklani mocnej kawy 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 jajka 5 łyżek kakao 0,5 łyżeczki chili 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 100 gram posiekanych orzechów 1 kieliszek alkoholu ( amaretto, rum lub whisky(...)pieczenia ponadto 1 tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Miksujemy mleko, cukier , kakao, następnie wlewamy olej, kawę oraz alkohol. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany oraz przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami
kgwjanczewołyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone zioła prowansalskie - suszona mięta Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Masło stopić, połowę dodać do mąki razem z roztrzepanym jajkiem. Dodać zioła i cały czas mieszając dodawać po trochu mleko. Wyrabiać chwilę rękami, by powstało elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Podzielić ciasto na 8 kawałków
W poszukiwaniu inspiracjiłyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez(...)minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać
Pyry na Gazwanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny. Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem
kgwjanczewopolecam, polecam, polecam! A jeśli już o przepisach mowa, do wczorajszego wpisu dodałam przepis na ciasto :) PRZEPIS /1 porcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej ~15g mąki pszennej 'zwykłej' ~10g mąki ziemniaczanej ~cukier/stevia ~40ml mleka (u mnie sojowe) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2-3 łyżki soku z cytryny + kawałek startej skórki Żółtko oddzielić od białka i wymieszać(...)miseczce wymieszać razem mąki i proszek do pieczenia, tę mieszankę przesiać do masy serowej. Białko ubić na sztywną pianę dodając ok.3 krople soku z cytryny* i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie i smażyć placki z obu stron, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *sok z cytryny sprawdza się dużo lepiej niż sól przy ubijaniu białek! :) Moje ostatnie
breakfast of dreamsdodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu
MyCookBook.pljogurtowej, z której robiłam placuszki jogurtowe na słodko, ponieważ to ciasto było wspaniale puszyste, pominęłam jedynie cukier i aromat waniliowy. Polecam serdecznie, bo te placuszki są pyszne! :) Składniki : szklanka mąki 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 125ml mleka 200g jogurtu greckiego słoiczek pomidorów suszonych w oliwie mały słoiczek czarnych(...)pestek 1 łyżeczka kaparów Przygotowanie : Do miski wsypać, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Pomidory dokładnie zmiksować, kapary drobno posiekać, a oliwki pokroić w plasterki, dodać wszystkie te składniki do ciasta i delikatnie wymieszać. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
Codzienne Gotowaniejajka 1 szkl mleka 125 g roztopionego i schłodzonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z cytryny nutella Wykonanie: Banany pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszać z bananami. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać resztę składników, przełożyć ciasto do foremek
Trufelkowoproszku do pieczenia 2 jajka łyżka masła 20 g cukru waniliowego kilkanaście truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki Jogurt, mleko, masło i jajka roztrzepujemy trzepaczką. Wsypujemy do miski mąkę, sól, proszek oraz połowę cukru. Całość mieszamy na gładkie ciasto i zostawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po łyżce ciasta, w ciasto wkładamy po kilka plasterków truskawek
Dzieje kuchennej Wiewiórysmak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru
Via Gustowaniliowy. Lekko ubić mikserem bądź trzepaczką. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez
mecooks