cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy; 2 łyżki wódki; do przełożenia: 500 g serka mascarpone; 200 ml śmietanki 30%; 5 łyżek mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady; do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka(...)proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem
Miksturownikmaku 1 litr mleka 250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka 150 g pokrojonych suszonych śliwek 250 g bakalii (rodzynek, posiekanych orzechów, moreli, daktyli, fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej bądź cytrynowej) aromat migdałowy, można też dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego lub arakowego CIASTO: 250 g masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA: 125 g margaryny lub masła 1 łyżka wody 3 łyżki ciemnego kakao około 1 szklanka przesianego cukru pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni
Rozpustne gotowaniekakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość , która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!Serduszko na górze , które można zrobić w bardzo łatwy sposób na pewno zachwyci drugą połówkę i taki drobny gest pokaże , że naprawdę kochamy. Dobra dobra koniec pitu pitu , bierzemy się do dzieła! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :** mąka – 1 szkl** mleko(...)banan – 3 szt** płatki migdałów – 50 gDODATKOWO :** cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mąkę przesiewamy z kakaem , solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy mleko , roztrzepane jajka i olej – wszystko razem dokładnie mieszamy.Smażymy duże , średniej grubości naleśniki na suchej patelni – pilnujemy , gdyż kakaowe ciasto bardzo szybko się przypala.Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.Banany drobno siekamy ( lub miksujemy ) , mieszamy z podprażonymi migdałami
Ostra na Słodkomargaryną zagotowujemy w garnku. Mieszamy mąkę z proszkiem w osobnym naczyniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy suche składniki energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich(...)resztę zagotowujemy z kostkami czekolady. Do gotującego się mleka wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
MamaOskarkaMieszamy ze sobą suche składniki (mąkę, cukier, sól, kakao i proszek do pieczenia), miksujemy mokre (jajka, mleko, śmietanę i olej), przelewamy mokre składniki do suchych, miksujemy. Konsystencję regulujemy mlekiem (ja dodałam jeszcze kilka łyżek, bo wydawało mi się, że ciasto jest za gęste). Formę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, układamy plasterki figi i wypestkowane śliwki. Pieczemy
Gocha gotuje!jagód*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy. Dodajemy jagody . Tak gotowe ciasto wkładamy , nakładamy łyżką do formy mufinkowej. Jeżeli nie mamy formy, układamy na blasze małe papierowe foremki I wlewamy ciasto
Smaki Edytywiększe, grubsze, bardziej wyrośnięte :) Składniki: 3 płaty ciasta francuskiego 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny) 350 ml mleka + 1 łyżka 1 tabliczka czekolady gorzkiej 2 łyżki cukru 1 żółtko posiekane orzechy włoskie lub inna posypka Sposób przygotowania: Z podanej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w nim proszek budyniowy i cukier. Resztę wstawiamy(...)następnie w jeden róg nakładamy łyżkę budyniu i zwijamy formując rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami (lub czym lubimy). Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-18 minut (do ładnego zrumienienia
Kolorowy PrzepisownikWyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem.Po tym czasie spodem szklanki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczanej 200 g masła BISZKOPT 3 jajka 70 g cukru 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy kajmakowej Przygotowanie Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Umieścić na niej płat ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Biszkopt: Białka ubić(...)masy. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz olej. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki. Wylać na blachę i piec w 170 stopniach przez 25 minut, grzanie góra dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: Żółtka wymieszać z mąką i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, wymieszać i doprowadzić
Przepiski.plPrzesiać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do miski, wymieszać. Żółtka, sól, mleko, cukier waniliowy dodać do masy suchej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Banany przekroić na pół i na 3 cm kawałki, ananasy odsączyć i przekroić krążki na 4 części. Rozgrzać olej. Ciasto nabierać dużą łyżką(...)palcem ciasto z owocem i smażyć chwileczkę. Racuszki muszą się zarumienić z dwóch stron. Wyłożyć na papierowych ręczniczkach, następnie na talerz i obsypać cukrem pudrem. Są pycha, polecam Thermomix – nałożyć motylek, wrzucić białka i szczyptę soli, czas 3 minuty, obroty 4 – wyjąć ubite białka i włożyć do miseczki – do naczynia miksującego przesiać mąkę, cukier puder, proszek
Kuchnia Pokoleńciasto to kliknijcie tutaj -> klik ! Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 8 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) użyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki wino białe 2 łyżki jogurt grecki 95g mleko 190ml mąka pszenna 255g proszek do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki soda oczyszczona(...)następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe mokre składniki (miód, wino, jogurt i mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
rabarbarowotakim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny deser. Do przygotowania potrzebujemy: ciasto 125 g mąki 125 g masła 125 g białego sera szczypta soli 1 łyżka cukru (kryształ) proszek do pieczenia farsz 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 100 ml mleka (u mnie ryżowe) 100 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt Alpro cytryna limonka) łyżka soku
Szybko Tanio SmacznieKolejny przepis na muffinki. Pyszne puszyste ciasto, którego słodycz łamią kwaskowe porzeczki - po prostu pycha :-) Muffinki z porzeczkami MUFFINKI Z PORZECZKAMI Na 12 sztuk: 225g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50 g roztopionego masła(...)około 300 g porzeczek 2 łyżki oleju roślinnego Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrami, rozpuszczonym masłem i mlekiem. Przelewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy (za pomocą miksera). Do powstałego ciasta dodajemy umyte i oczyszczone porzeczki - delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych olejem roślinnym - pieczemy
peggiwkuchnipołączenie smaków, w konsekwencji czego powstało pyszne ciasto. Jest to znakomita propozycja na każdą okazję, deser lub podwieczorek, smakuje obłędnie i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na tortownicę 23 cm 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 150 g orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 dojrzałych bananów(...)następnie łączymy je z białkami, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie je rozprowadzamy, pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C po czym wyjmujemy i studzimy. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy 1,5 tabliczki czekolady. Obrane banany kroimy
Smakowite DaniaPodałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki oregano pieprz ostra papryka w proszku sól łyżka oleju szczypiorek Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia