kolorach (ja użyłam agrestowej-zielona,truskawkowej-czerwona, owoce leśne-fioletowa) 600ml wrzątku PIANKA CZEKOLADOWA 200ml mleka 1 śnieżka (bita śmietana w proszku) 60g 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl wody i ostudzona Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od rozpuszczenia każdej z galaretek w 200ml wrzącej wody. Galaretki dokładnie mieszamy i zostawiamy(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakao i miksujemy chwilkę na najniższych obrotach. Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy. Następnie do 3 misek wlewamy po 200 ml śmietanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWażne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione. forma: forma 15 x 26 cm. Składniki: ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody sól, pieprz nadzienie: 500 g pora 25 g masła 300 ml mleka 4 gałązki tymianku 4 jajka ¼ gałki muszkatołowej i dodatkowo gałka do posypania tarty 125 g miękkiego
Mama Gotujemąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr mleka * cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta zagnieść. Połową wyłożyć blaszkę, wstawić do lodówki. Drugą połowę zamrozić. Rabarbar obrać, pokroić
Magiczne Życie Martybiałości a następnie dodać cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy(...)wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2). Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3). A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4). Piec około 50 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą
Świat Ciastapoczułam się jak mała dziewczynka :) Koniecznie spróbujcie, ciasto jest mega smaczne. Na polewę użyłam gotowej polewy mlecznej od Helio . Polewę wystarczy podgrzać w mikrofalówce bądź gorącej wodzie i już jest gotowa do użycia. Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 6 łyżeczek cukru * 5 łyżek mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu) Składniki na pianę(...)szklanka cukru Składniki na masę: * 5 żółtek * 3 łyżki mąki * 1/2 litra mleka * 1 kostka masła * 1 szklanka cukru * 100 g wiórek kokosowych Wykonanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wymieszać mikserem na niskich obrotach. Ciasto wylać do foremki (użyłam prostokątnej 24 na 26 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego
Zrób to smaczniejakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru 1 szklanka śmietany kremówki 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 150 ml mleka
Wanilia i Kardamonpieczenia pół opakowania budyniu z prawdziwą wanilią (używam budyniu Amylon) 250 ml mleka łyżka miodu szklanka owoców (np. maliny i truskawki) opcjonalnie eko galaretka pomarańczowa Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem (część zostawiam
Mienta blogmargaryna 2 żółtka + 1 całe jajko 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: litrowy słoik uprażonych jabłek 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka bułka tarta cynamon Prymat 1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki
The Sweet DamselMleko mieszamy z olejem. Następnie na zmianę dodajemy do białek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy
Aga w kuchnipowinnam nazwać mlekowiec, gdyż masa jest z mleka lub ptasie mleczko, gdyż ciasto jest bardzo leciutkie. Masę do śmietanowca robiłam trochę inaczej. A tam, podam Wam innym razem:) Jeśli jeszcze kiedyś zrobię, bo ta masa o wiele bardziej przypadła mi do gustu. Składniki: 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona(...)jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w piekę w piekarniku nagrzanym do 160'C przez 40 min. Wyjmuję i odstawiam. Żelatynę zalewam zimną wodą, potem rozpuszczam w gorącej i mieszam. Mleko i cukier zagotowuję, dodaję rozpuszczoną żelatynę i ochładzam do temperatury
Ciasteczkowy Potwórlekkich, jest raczej wilgotne i ciężkie, ale w tym cały jego smak. Miłośnicy kokosowych ciast będą zachwyceni. Składniki: 100g wiórków kokosowych (dałam Helio ) 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 150 ml gęstego mleka kokosowego 3 małe jajka pół dojrzałego banana sok z cytryny olej i bułka do posmarowania(...)wiórki kokosowe do dekoracji Zmiksować mokre składniki: rozgnieciony banan, jajka, mleko, olej, sok z cytryny i cukier. Wiórki koksowe zmielić w młynku, żeby były drobniejsze. Wiórki, mąkę, proszek wymieszać, wsypać do mokrych składników, zmiksować. Formę na babkę (u mnie z kominem o średnicy 23cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyCiasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)Sposób wykonania : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń w folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj
Przepisy i porady kulinarneświęta lub na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 żółtek 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 250 gram masła roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka kakaowa: 6 białek 6 łyżek cukru 6 łyżek kakao 1,5 szklanki posiekanych orzechów Krem: 750 ml mleka 8 łyżek kaszy mamy(grysiku) cukier waniliowy(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Trzy jednakowe formy do pieczenia (25x40cm.) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy równe części, wykładamy do formy. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz kakao. Dzielimy na trzy równe części, rozsmarowujemy na każde ciasto. Orzechy dzielimy na trzy części, posypujemy nimi każde ciasto. Pieczemy przez 20-30 minut
Bajeczna Kuchniamokre. Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier. W osobnej misce roztrzepać jajko, dolać syrop klonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę (fot.1). Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2). Piec
Świat Ciastawaniliowe po 200 g – 2 szklanki mleka w proszku – 3 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wody Wykonanie: Biszkopt – Ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. – Wbijać po jednym żółtku i mieszać do wchłonięcia. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. – Tortownicę prostokątną(...)gotującą się wodą. – Masło ucierać i dodawać po łyżce ubitej masy jajecznej. – Na koniec dodawać na przemian serek i mleko w proszku. – Żelatynę wstawić na 20-30 sekund do mikrofalówki i dodać do masy. Sprawdzać, aby nie wykipiała! – Dokładnie wymieszać z masą i wyłożyć
To co kochamzdjęcia i coraz większą wiedzę. Was też serdecznie zapraszam do śledzenia jej profilu na facebooku . Ciasto czekoladowe: tabliczka czekolady gorzkiej 3/4 szklanki mleka kostka masła 1 szklanka cukru 3 jajka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Podgrzewamy mleko z masłem, cukrem, kakao i czekoladą
Cynamonowe szczęście