Mój był kremowy ,więc nie mieliłam. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Odstawić . Ciasto: 200 g masła 0,5 szklanki cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml śmietany 18 % 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Na wierzch: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru Masło ubić z cukrem na jasną masę(...)powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia .Połowę masy wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,a do drugiej połowy dodać kakao i 3 łyżki mleka i wymieszać . Na jasną masę wykładamy przygotowaną wcześniej masę serową ,na masę serową drugą ,czekoladową masę ciasta.Piec w 170 stopniach około 45 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasta ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy
Ladylaura.Przepyszne ciacho o fenomenalnym smaku solonego karmelu, mocno czekoladowego ciasta i prażonego słonecznika. Nie bójcie się krem wcale nie jest słony, a wręcz przeciwnie jest słodki oraz delikatny i posiada tę subtelną nutkę, dzięki której zakochacie się w tym smaku! Składniki: Ciasto czekoladowe: 2/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 125g masła(...)osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste *** *** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm (można też upiec ciasto w tortownicy) *** *** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemzapał do czekolady… stąd ciasto… baaardzo czekoladowe. Zapraszam. Składniki: Ciasto: 1 szklanka (140 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 0,5 szklanki (ok. 90 – 100g) cukru trzcinowego 3 jajka 0,25 szklanki mleka 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone(...)cukrem na jasną, puszystą masę. 3) Mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie przestudzoną czekoladę z masłem i mleko. 4) Do masy dodać lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. 5) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. 6) Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego
Fitsweet.mejakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki. ciasto kruche: 200 g masła 250 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany gęstej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru budyń: 70 g budyniu śmietankowego 700 ml mleka 80 ml śmietany 30 % 3 łyżki cukru pozostałe: 500 g rabarbaru 3 łyżki(...)miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę
wesoła kuchniazdrowszą wersją tradycyjnego. Jest naprawdę pyszny i ma ciekawy smak dzięki mące gryczanej. Na ciasto: 170 g mąki gryczanej 80 g mąki migdałowej czyli zmielonych migdałów 400 ml mleka kokosowego z puszki 100 g masła 80 g ksylitolu 30 g kakao ewentualnie karobu czubata łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu waniliowego Na krem: 400 ml mleka kokosowego z puszki(...)dodaj mleko kokosowe z mąką ziemniaczaną powoli, energicznie mieszając. Postaw z powrotem tak przygotowany budyń na ogniu na 1 minute nadal mieszając. Budyń ma zgęstnieć. Pozostaw masę do wystudzenia. Miękkie masło ubij na puch i powoli dodawaj do niego budyń ucierając. Na koniec dodaj startą czekoladę i wymieszaj. Ciasto: Wymieszaj suche składniki mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia
cukrem pudrem posypanejeśli chcecie by i ciasto i masa były wyższe, wystarczy wykorzystać mniejszą blaszkę (np 21x32cm). Wtedy też można ilość galaretek zredukować do dwóch np czerwonej i żółtej. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru drobnego 1 szkl. mąki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa: 6 żółtek 1 szkl. cukru 2 szkl. mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubitej piany jajecznej cienkim strumieniem wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tzw piekarnikowa). Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni. Żółtka przez chwilę ucieramy razem z cukrem. Z mleka odlewamy 1/4 szklanki, w niej rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, a resztę doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na TalerzuSkładniki: ciasto 6 jaj 1 margaryna 6 łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel czerwony 1/2 szklanka mleka 4 łyżki kokosu 2 łyżki kakao masa serowa 70 dag zmielonego sera 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1 cytryny budyń śmietankowy Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem
Pychotkaaaczas przygotowania. Zapraszam Was do wypróbowania wypieku a potem do podzielenia się Waszymi spostrzeżeniami. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka czekolady - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru - opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka roślinnego - 5 łyżek kakao Przygotowujemy 2 miski. W jednej umieszczamy banany, jajka, olej i mleko po chwili
Szybko Tanio Smaczniełyżki mleka, 1 łyżka czarnuszki od Skworcu WYKONANIE Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy i nakładamy farsz, sklejamy(...)Układamy w formie wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach ok. 16 minut. Nadzienie: fetę kruszymy, dodajemy mleko i posiekany koperek, mieszamy. Dzięki SKWORCU w końcu spróbowałam czarnuszki, doskonale się nadaje do wypieków różnego rodzaju bułeczek i domowego pieczywa, możecie ją kupić TUTAJ . POLECAM
słodki brateknajprzyjemniejszego w roku sezonu urlopów, zabawy i wypoczynku proponuję obłędne ciasto Błękitna laguna. Wygląda i smakuje wspaniale! Polecam! Błękitna laguna Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 100 g mąki, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, budyń waniliowy, 4 niebieskie galaretki, 3 śnieżki, 2 szklanki mleka. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki(...)powstałej masy dodajemy ubite ze szczyptą soli na sztywno białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, budyń, proszek do pieczenia, wsypujemy do masy i ponownie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Z wystudzonego biszkopta delikatnie ściągamy papier do pieczenia
paapilotkaajuż pyszne ciasto :)Do ciasta użyłam mąki tortowej Młynomag Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki tortowej Młynomag 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi roztopionej na czubek wykałaczki barwnika niebieskiego 3 jabłka 600 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki pszennej(...)roztopioną letnią margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół , jasne ciasto wlać do formy, do drugiej połowy ciasta dodać na czubek wykałaczki niebieskiego barwnika i wymieszać, wyłożyć na ciasto jasne.Jabłka obrać wydrążyć pestki i pokroić na ćwiarteczki. Powtykać delikatnie w ciasto niebieskie. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka
Sama słodycz i szczypta chilitwarogu sernikowego o smaku waniliowym 3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka naturalnego(...)umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia
Nastoletnie Wypiekaniejednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić(...)nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję, żeby wyszło jej objętościowo więcej. Wystarczy roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt i wymieszać. Przestudzone muffinki polać polewą (fot.2) i posypać jagodami. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciastamasła- 250 g -2 łyżeczki proszku do pieczenia W wykonaniu sernika pomógł mi robot, ale metodą tradycyjną radzę zagnieść ciasto w misie, dość szybko, bo ciasto jest lepiące. Dużą blachę wyłożyć papierem i wylepić ciastem dno. Można z brzegami- wtedy spód będzie cieńszy, albo bez brzegów, wtedy będzie grubszy. Ja robię bez brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku(...)połówki cytryny – usunąć szumowiny przez sitko. 450 ml zimnego mleka pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy i miksować. Dodać sok z cytryny , następnie olej i zakończyć
Z Kuchni Do Kuchniwyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko „zwarzenia” się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA CZEKOLADOWA 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła(...)proszkiem do pieczenia. Na przemiennie dodawać mąkę i mleko miksując cały czas. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i na najniższych obrotach miksera delikatnie przemieszać. Wylać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki z kominkiem i piec przez 40-50 minut w temperaturze 175 st. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w misce nad parą i polać wystudzone ciasto. Artykuł BABKA
Pieguskowa Kuchnia