ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej. Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku warstwa budyniowa: 4 budynie waniliowe 1 l mleka 4 łyżki cukru ser: 1 kg twarogu 1 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 opakowania(...)Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie
Izabelawkuchniciasto na białkach. Pokrojone na małe kawałki całkiem fanie się prezentuje. Składniki:0,5 kg mąki25 dag masła lub margaryny 30 dag cukru pudru7 jajek1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wódki lub słodkiego wina2 łyżeczki proszku do pieczeniapo 5dag rodzynek i posiekanych orzechów Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko
Praktyczna plSkładniki (blaszka 36x24 cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 6 jajek 25 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag mąki 1/2 łyżeczki amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka czerwona + 1/2 szklanki wody 1 galaretka żółta + 1/2 szklanki wody 2 opakowania śnieżki 1 szklanka mleka Sposób wykonania: 1. Miękką(...)cukrem waniliowym, dodawać kolejno żółtka cały czas mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. 2. Na końcu dodać pianę z ubitych białek i całość delikatnie zamieszać. 3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać orzechy, do drugiej kakao, a trzecią pozostawić czystą. 4. Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 30 minut
Kuchnia domowa Anidekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód: Składniki suche ( mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao) wymieszać razem. Składniki mokre ( jajko, mleko, olej) roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste. Blachę ( ja miałam dwie mniejsze ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie
W kuchni u Monikisparzone rodzynki :) Przepis pochodzi od mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej(...)około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest
Smakowy Rajodstawiamy do ostygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wstawiamy do lodówki na 5 minut. W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil. Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników(...)możemy wcześniej podgrzać, aby się lepiej rozkładała). Na sam koniec wykładamy czekoladę z orzechami. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Masę mleczną można równie dobrze zastąpić budyniową z ciasta 3bit
Lena Gotujetortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao Dodatkowo: 10 dag czekolady 1 czekoladowe jajko ( kinder jajko ) 8 podłużnych(...)proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały
Izabelawkuchniczekoladowy: 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła kolorowa posypka do dekoracji Sposób przygotowania: KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy(...)jednym jajku aż do skończenia. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać olej oraz ocet i wymieszać. Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp
Wanilia i Kardamonciasta. Wystarczy tylko płyta grzewcza i patelnia, nie potrzeba piekarnika, a efekt zaskakujący. Składniki: 200g ciasta kadayif 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ½ szklanki orzechów włoskich połamanych Masa budyniowa. 2 budynie waniliowe ¾ l mleka 5 łyżek cukru Laska wanilii 1 śmietana w proszku-Śnieżka Wykonanie. Kunafę pociąć nożyczkami na małe kawałeczki, pobawić się nimi trochę, podrzucając do góry
Kulinarny karnet ChristopheraBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy(...)sztywną pianę i (cały czas ubijając) wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt. Temperatura i czas pieczenia również ten sam. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie. III warstwa: Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko
Domowa Cookierenka Agikogoś. Póki co, na osłodę, prezentuję Ciasto Staszka, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością. Składniki -4 jajka -8 łyżek oleju -2 szklanki cukru -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej -20 dag margaryny lub masła -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki kakao -2 łyżki kawy mielonej -1,5 szklanki mleka -10 dag wiórków kokosowych Przygotowanie Jajka(...)dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie, nasączyć
Zielona KuchniaSkładniki ciasta : 4 duże jajka 4 łyżki naparu z mocnej kawy Tomy Cafe 100 g mąki pszennej 60 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon. Budynie mieszamy z mąką, cukrem i mlekiem. Gotujemy budyń, ciągle
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru polewa 100g masła 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: biszkopt : żółtka jajek oddzielamy,białka ubijamy na sztywno, dosypujemy powoli cukier, następnie dodajemy po żółtku, na sam koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy
Raj dla Podniebieniałyżki mleka 2 łyżki margaryny 2 łyżki kako 2 łyżki cukru Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia wiórki kokosowe do posypania na wierzch ciasta Sposób przygotowania:Ciasto: Margarynę , olej, wodę , cukier i kakao podgrzewac na małym ogniu , cały czas mieszając , do chwili gdy powstanie gęsta jednolita masa. Do ostudzonej masy dodac żółtka, miksując. Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem(...)Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa:Do rondelka wsypujemy cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami
Słodkości i nie tylko