Bardzo wilgotne, intensywnie kawowe ciasto. Zachwycające. W dodatku robi się go błyskawicznie. Z pewnością do powtórki nie raz. 1/4 szklanki mleka 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej 120 g bardzo miękkiego(!) masła 2 duże jajka 1 szklanka mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(...)Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy dalej. Wlewamy rozpuszczoną w mleku, przestudzoną kawę oraz stopniowo wsypujemy składniki suche (po dodaniu kawy konsystencja ciasta może przywodzić na myśl, że ciasto się zważyło, natomiast po dodaniu mąki, powinniśmy
Smaki Na TalerzuCiasto kolorowe SKŁADNIKI: mąka -1,5 szkl cukier -1,5 szkl jajka -9 szt sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I Z trzech białek(...)ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy,włożyć do piekarnika i piec w 175 stop,przez ok.15 minut. BISZKOPT II Drugi biszkopt przygotować w taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać
Kuchnia Danusigłowie ;) Teraz przyszedł czas na kolejne ciasto fasolowe ;) Wyszło pysznie wilgotne. Składniki (mała keksówka): 2 jajka 2 garści rodzynek 4 łyżki otrębów pszennych 3 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (po raz pierwszy użyłam kakaa firmy Wedel, rewelacja, w całej kuchni pachniało czekoladą:)) 1 łyżka miodu 1 puszka(...)przygotowania: Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy następnie wszystkie składniki (oprócz 1 garści rodzynek) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę na koniec wrzucamy drugą garść rodzynek, mieszamy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) zakochałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfrużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 4 żółtka 300 ml mleka 3 łyżki cukru 6 łyżek kakao 2 kostki margaryny 2 czekolady(...)pojemnik śmietany 30% 5 łyżek cukru 3 płaskie łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, mieszając dodaję żółtka i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180'C na 45 min.Wyjmuję, rzucam o podłogę z wysokości
Ciasteczkowy Potwórlekko pikantnym, aromatycznym, różowo-zielonym wnętrzem. Pycha!!! Składniki na tartę z botwinką CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryny 2 żółtka FARSZ: 250 g botwinki (same liście i łodyżki) 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml mleka 1 łyżeczka mąki 2 jajka sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/4 część ciasta, wkładamy je do lodówki, a pozostałą porcję wałkujemy
Rozpustne gotowanieProponuję zatem ciasto, przy którym się zbytnio nie napracujecie. Keks wyszedł idealnie, nie za suchy i nie za słodki. Bajecznie kolorowy i aromatyczny :) Inspirację czerpałam z Małej cukierenki SKŁADNIKI: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego 1/4 szklanki mleka 70 ml likieru(...)Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując masę, po każdym. Następnie dodać aromat i 1/3 mąki (przesianej z proszkiem i sodą) - wymieszać, mleko i 1/3 mąki - wymieszać, likier i resztę mąki - wymieszać. Na koniec dodać bakalie i wymieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni
Kuchnia w opałachcukier i cukier waniliowy. Po około 5 minutach, wlewamy powoli cienkim strumieniem letnią, prawie zimną mieszankę masła z mlekiem. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy mak, jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy ciasto do dobrze wysmarowanych tłuszczem i ewentualnie wysypanych bułką tartą, dwóch podłużnych form na babki (średniej wielkości około 11 x 25cm
Smakowy Rajmaki , do miseczki odmierzam dwie szklanki wody i dodaję nasze mleko w proszku , dokładnie mieszam i wlewam do mąki , następnie dodaję zapach śmietankowy , kieliszek wódki , ser biały pokruszony oraz cukier . Jak mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie mieszamy łyżką drewnianą , aby połączyć wszystkie składniki ze sobą , jeżeli nasze ciasto jest za bardzo gęste możemy dolać odrobinę mleka zwykłego,następnie nasze
Mój Smakdodałam lukier na bazie mleka. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze - bardzo proste oraz szybkie wykonaniu. W sam raz do popołudniowej herbatki . Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 6 jajek 150g cukru pudru 150g masła/margaryny 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka maki pszennej 1 budyń waniliowy (dodałam śmietankowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek
Di gotujesztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy
Zainspirowana w kuchnigrubym dnie, następnie dodajemy masło i zalewamy śmietanką, mieszamy do połączenia (aż cukier się ponownie roztopi). CIASTO: 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki mleka 130 g brązowego cukru 120 ml oleju 2 jabłka pokrojone w kostkę Mąkę mieszamy(...)cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i odkładamy. Jajka miksujemy z mlekiem i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do puszystej masy cienką strużką wlewamy olej (cały czas miksując), teraz zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką). Piekarnik
Rozpustne gotowaniewilgotna i pyszna. Nawet mój tata, który nie przepada za suchymi ciastami, tą babkę zjadł ze smakiem. Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 12 łyżek oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia puszka masy kajmakowej (krówkowej) / odłożyć 2 łyżki na polewę Polewa: 2 łyżki masy kajmakowej(...)łyżki śmietanki 30% Cukier, jajko, olej krótko miksować do połączenia składników. Miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą lub proszkiem do pieczenia, mleko oraz masę kajmakową. Pod koniec dodać sok z cytryny. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok. 40 minut (do suchego patyczka). Polewa: masę kajmakową i śmietankę podgrzać do całkowitego
kuchcikowniajabłek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk, w środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, dodać cukier puder, zagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto podzielić na trzy części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Pierwszą część ciasta rozwałkować, wylepić nim dno prostokątnej(...)blaszki, piec ok 15 minut (aż ciasto lekko się zrumieni i będzie swobodnie odchodzić od blaszki) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Drugą część ciasta również rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej blaszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut. Wyjąć, na podpieczone ciasto wyłożyć porządnie odciśnięte jabłka. Przykryć ostatnim, rozwałkowanym ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika
6niebojajka 375 g cukru 375 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady tłuszcz do posmarowania formy Kakao mieszamy z mlekiem, aż do całkowitego rozprowadzania, następnie gotujemy. Musi tylko zakipieć. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Wystarczy, aby ochłodziło się do temperatury pokojowej. W czasie gdy mleko z kakao się chłodzi, przygotowujemy resztę składników. Jajka wybijamy(...)puszyste powoli dosypujemy cukier. Finalnie powinny stać się prawie białe. Do mleka przekładamy ubitą pianę z jajek i delikatni mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką.. Powoli dosypujemy mąki. Traktujemy ciasto jak biszkopt, starając się je napowietrzać przy każdym ruchu łyżki. Kiedy dodamy całą mąkę wsypujemy proszek do pieczenia i bułkę tartą. Na końcu dorzucamy pokrojoną czekoladę. Gotową masę przelewamy
Kuchnia od dwojga