ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:958/1309)

Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 168

cukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)wiecie, że najwięcej aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto brzoskwiniowe 365

Ostatnio miałam smak na ciasto owocowe, ale niekoniecznie z mrożonek. I w ten sposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Galaretka : W garnuszku zagotować dwie

Passions hobbies life
CIASTO CAPPUCINO 122

Wspólnie z synem upiekłam je na  Dzień Babci i Dziadka . Składniki:   biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki

Darcia w kuchni
Sernik mocno brzoskwiniowy 209

Na weekend musi być coś słodkiego. Dostałam sporo brzoskwinek więc zrobiłam sernik brzoskwiniowy. Serniczek mocno brzoskwiniowy bo brzoskwinek w nim sporo. składniki: brzoskwiniowy mus 300 g

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z jabłkami 166

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 280

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTKA ULE WIELKANOCNE 357

Od firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru

Z Majeczką w kuchni
Pomidory na przystawkę 175

Sezon grillowy trwa, a ja nie wyobrażam sobie grillowania bez przystawek. Idealne do kiełbaski, karkówki, szaszłyków i wszystkiego co tylko z grilla - pomidory. Uwielbiam je w

Niezły Młynek
Orzechowy biszkopt z owocami 170

Składniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie

kolorowotorcikowo
Proteinowy chlebek bananowy 304

Dzisiaj przepis na bardzo prosty chlebek bananowy. Kolejny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest to przepis podstawowy, oczywiście możecie do ciasta dodać np. orzechy, rodzynki czy czekoladę, będzie jeszcze smaczniejszy :) PROTEINOWY CHLEBEK BANANOWY Składniki: - 3 banany (350g) - 2 całe jajka + 2 białka - 60g mąki ryżowej - 60g odżywki białkowej (u mnie WPC o smaku białej czekolady) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Banany(...)pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jajkami. Dodać mąkę, odżywkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Przelać do foremki i piec 45 min w temperaturze 180 stopni. Ja użyłam keksówki o wymiarach 11x30cm. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Tarta z czekoladowym musem i solonym karmelem (z czekoladą!) 143

number one!  Smacznego! :) Spód: 180g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 2 żółtka  80g jogurtu naturalnego 30g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy(...)czekoladowo-owsiany: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków owsianych Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż czekolada się roztopi, a masa będzie gęsta. Mus przekładamy na tartę. Całość pieczemy ok. 35 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Solony karmel: 4 łyżki cukru trzcinowego 1/4 szkl. wody 1 łyżka masła 8 łyżek śmietanki

Czarnawisienka
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 123

Przepis na to ciasto od dwudziestu lat czekał w zeszycie mojej mamy aż wreszcie przyszła na niego kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru(...)masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śliwkowe Batatajki 184

Śliwki umyć i wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy(...)wielkości. Powinny jakiś czas popływać po powierzchni. Podajemy z sosem śliwkowym: w rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy śliwki i smażymy chwilę. Zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wżenia. Blenedujemy na jednolitą masę i dodajemy 2-3 łyżki śmietanki. Zagotowujemy i polewamy gotowe Batatajki. Posypujemy posypką czekoladową

Karczma Honorietty
Ciasto z jabłkami 121

się bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył  mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku(...)łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier puder (na wierzch) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem i płatkami migdałów.Dodajemy olej.Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i pokrojone w kosteczkę jabłka.Pieczemy ok.50 minut w temperaturze

Wielki apetyt
Delikatny sernik z owocami i bezą 195

owoce świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Spód ciasta przygotowujemy ze zmielonych herbatników, podobnie jak przy  niebiańsko delikatnym serniku  (przepis znajdziecie  TU ). Gdy blaszka jest już przygotowana, w dużej misce ubijamy jajka z cukrem do uzyskania(...)dodajemy twaróg (wielokrotnie zmielony, ja kupiłam twaróg President). Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia, budyń oraz stopione i przestudzone masło, a następnie dokładnie mieszamy mikserem na najwolniejszej szybkości. Gotową masę przekładamy do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozkładamy wcześniej roztopione i odsączone z soku wiśnie. Na samym końcu na sztywną pianą ubijamy białka z cukrem. Gdy cukier w pianie pod wpływem

Taste Of My Day
Sernik jagodowy 128

łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180 o C przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka(...)polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.  Ciasto to przechowywać w lodówce

In my kitchen
Tarta truskawkowa na spodzie z ciastek 139

Jeżeli nie macie czasu na żmudne i czasochłonne przygotowania ciasta kruchego pod tarte, to proponuję zrobić spód ze zmielonych, kruchych ciastek. Taka tarta ze słodką truskawką to przysłowiowe niebo ... 150 g. kruchych ciastek (ja miałem markizy z nadzieniem kakaowym) 110 g. masła 2 małe opakowania serka homogenizowanego truskawkowego 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka w zielonym kolorze ok. 300 g truskawek(...)Ciastka rozkruszyć na drobno, dodać rozpuszczone masło i wyrobić na jednolitą masę, którą wykładamy płaskiej formy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wrzątku i wystudzić następnie lekko tężejąca dodać do serków, dokładnie wymieszać i wylać na spód z ciastek. Na jeszcze luźną masę z serków wyłożyć truskawki i wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu

Jadło i czytadło
Najlepsze pierniczki 221

łyżka kakao 1 łyżeczka sody     Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na ok. 4 mm - nie cieniej, mają być gruube :) Foremkami wycinać dowolne kształty. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec(...)minut w 180°C. Wyjąć. Lukier Idealnie biały i niezawodny lukier do ozdabiania pierniczków. Składniki: 1 małe białko 1 szklanka cukru pudru Składniki utrzeć drewnianą pałką na jednolitą masę. Może się zdarzyć, że lukier będzie wodnisty - należy wtedy dodać więcej cukru pudru :) Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorować :) Niewykorzystany można przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić

Chocolate Muffin Blog
Rurki z kremem waniliowym 234

ziemniaczanej 5 łyżek cukru kryształu wanilia naturalna lub cukier waniliowy 1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane(...)zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń. Odstawić do zupełnego wystudzenia. 3. Margarynę utrzeć na pulchną masę, połączyć z ostudzonym budyniem, zmiksować razem na gładką masę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy cukierniczej lub foliowego rękawa. Gotowe rurki smakują najlepiej na 2 dniach leżakowania. Wierzch można posypać cukrem

Apetyczna babeczka
Tort kajmakowy 158

następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę   wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić Składniki na poncz:   2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu(...)łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru ( nie koniecznie) 1 puszka masy kajmakowej 1 śmietanę śnieżkę w proszku Dodatkowo: 2 gruszki 1 czekolada gorzka 100 g orzeszków ziemnych sos czekoladowy Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 316

stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego

PastelFood
Choinki z piernika 171

wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec(...)przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru lub dolać wody.Gwiazdki sklejać ze sobą lukrem tworząc choinki. Odstawić do zastygnięcia.Smacznego!W tym roku Święta wypadły idealnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka ciabatta 160

zachwycająco dużymi dziurami. Bardzo lubię kupne, sama jednak nigdy się nie odważyłam na jej przygotowanie. Od razu jednak przystąpiłam do poszukiwań właściwego przepisu. Jest ich w internecie cała masa, jednak są raczej czasochłonne - na poolish czy innym zaczynie, ich przygotowanie łącznie trwa około doby. Nie chciałam tyle czekać, chciałam je zjeść na śniadanie następnego rana. A godzina była już(...)końcu na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam przepis idealny. Owszem, wyrastanie trwa dłuższą chwilę, ale w porównaniu z innymi przepisami to właśnie tylko chwila. Zabrałam się za przygotowanie ciasta niemal od razu, i muszę przyznać, że efekt mnie nie rozczarował. Ciasto jest rzadkie, ale jeśli porządnie posypiecie mąką blat i dłonie, nie powinno być problemów z formowaniem czy przyklejaniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik staropolski ETAP II i III 155

czasu uzyskania gęstej konsystencji - blendujemy  i od razu ciepłe powidła wykładamy na wystudzony pierwszy placek piernikowy, na niego kładziemy drugi placek i obciążamy deską do krojenia. Zostawiamy ciasto na ok 1-2 godz, aby powidła nam dobrze wystygły i stężały. (Warto jest wyrównać powidła o bokach, żeby były równe z piernikiem). WARSTWA ORZECHOWA: 450 g mielonych orzechów włoskich 300g(...)/margaryny 350g cukru 5 łyżek kremówki 2 łyżki spirytusu Rozpuścić masło z cukrem i śmietanka, dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 3-4 godz do lodówki wystudzoną masę. Po tym czasie ją wyjmujemy, dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy. Masę orzechową wykładamy na drugi blat piernikowy i przykrywamy trzecim (można warstwę orzechową delikatnie posmarować powidłami, aby mieć

charlotte gotuje
Halloweenowe Muffinki 208

mąkę, cukier, proszek oraz cukier waniliowy, łączymy je za pomocą łyżki, a następnie dodajemy mokre (olej mleko i jajka). Wszystko mieszamy łyżką - nie musi być bardzo dokładnie. Następnie wlewamy ciasto do formy wyłożonej już wcześniej papierkami do muffin (lejemy je do 2/3 wysokości, bądź więcej, w zależności od tego, jak wysokie muffiny chcemy uzyskać).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut ( zaznaczamy jednak, że to ile będziemy czekać na muffinki często uzależnione jest od piekarnika !) Babeczki są przepyszne! Życzymy smacznego :)! Jeżeli nie wiesz jak zrobić  "białą" masę cukrową, której używa się do dekoracji tortów napisz do nas maila (znajdziesz go w zakładce KONTAKT) podamy Ci przepis :)  P.S.WeAreCrazy

WeAreCrazy
Kruche ciasto przekładane malinami 210

malin tłuszcz do wysmarowania formy  tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy(...)pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.  Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce

Gorący kąsek
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 482

stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego

PastelFood
Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 181

śniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej

bastalena