ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:967/1309)

Serniczek z borówkami 147

Jedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko(...)dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Wrzucamy umyte i osuszone borówki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
.1012. nadziane 215

piekarnik i coś upiec, mimo, że przed wyjazdem też jadłam pieczone śniadanie. No cóż - po prostu bardzo je lubię :D Niestety nie udało mi się zrobić zadowalającego zdjęcia przekroju ciasta żeby pokazać Wam jego środek :( PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie mieszanka jaglanej, z tapioki, gryczanej i ryżowej) ~łyżka (ok. 10g) karobu Biolada ~jajko ~80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki(...)amazake ryżowe Biolada   do nadziania - ok. 40-50g  Mieszamy mąkę, karob, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Połowę masy przekładamy do naczynia do zapiekania i wykładamy amazake, przykrywamy całość pozostałą masą. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180*C (do suchego patyczka). Lekko studzimy

breakfast of dreams
Ciasto truskawkowe 109

Kochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru(...)szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić

Garnkowe fanaberie
Tartaletki z mascarpone i truskawkami 142

roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany(...)waniliowy (8g); 3 łyżki cukru kryształu; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody

In my kitchen
Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 198

Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło).    Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy(...)gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne.  Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.           Moje posty

Słodka Strona
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 112

mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania. UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.  Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ )  zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1.  Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego(...)masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi

ClauditteMissCooking
Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką 613

Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że

Ostra na Słodko
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 211

minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem(...)zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić.Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy

SzczyptaSmaQ
Rogale "marcińskie" 206

dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru  [ dałam mniej] 10 dag migdałów  [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich  [ nie dałam] 10 dag białego maku  [ dałam zwykły mak -mielony(...)dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy

Moje domowe kucharzenie
Sernik z truflą 185

doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej(...)pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie: Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy. Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy

Anioły w kuchni
Kokosanki 185

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny  3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni

Wypieki Uli
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 174

domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy(...)usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się gruszek i częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z borówką amerykańską 253

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny,  250ml śmietanki(...)żelatyny,  400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masęMasą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką.  Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 241

razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-( Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-) Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator. Składniki: - 6 białek - 300g drobnego cukru trzcinowego(...)mnie jabłkowy) Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać ocet i następnie po 1 łyżce dodajemy cukier, po każdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła

Smaczne Zdrowe
Tarta z kurczakiem 295

widelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier z fasolą, zmniejszamy temperaturę do 180ºC. i pieczemy kolejne 15 minut. Przygotować farsz. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy. Do mięsa(...)czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać, jajka, mleko, śmietanę, szczypiorek, gałkę muszkatałową oraz kapary. Na podpieczony spód rozłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut aż farsz ładnie się zarumieni i stężeje. Smacznego

Zabawa smakiem