moja wariacja na temat zupy cebulowej. Jak widać przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taką zupę można podawać z grzankami z serem lub zapiec z czapeczką zrobioną z ciasta francuskiego. Może taką opcję też kiedyś zrobię i zamieszczę zdjęcia jak to wygląda. Ponadto można posypać wierzch zupy świeżym tymiankiem. Składniki: 1-1,5 l rosołu z kury 6 dużych cebul(...)marchewki gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Do garnka z rosołem wrzucamy pokrojone w kostkę cebule i marchewki. Gotujemy do miękkości. Jak już wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, w razie potrzeby również solą. Chwilę gotujemy. Gotowe. Grzanki do zupy: Bagietkę kroimy pod ukosem aby chlebki były dłuższe. Na każdą kromkę kładziemy plasterek sera
IMPRESJA SMAKUMąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut(...)rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów laskowych.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkwiatów cukinii6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano1 jajkopół młodej cukinii250 ml śmietanki200 g serka koziegopieprz, sól do smakuświeży albo suszony tymianekKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut(...)kolor.Kwiaty cukinii dokładnie płuczemy a następnie osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko mieszamy ze śmietanką, serkiem kozim, dodajemy startą cukinię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i ziołami. Masę jajeczno-serową wlewamy na podpieczoną tartę. Układamy kwiaty cukinii oraz szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut aż masa się zetnie
Bon Appetit Małgorzatyobciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być dobrze upieczone, nadzienie jest dosyć płynne. Wyjąć z piekarnika.nadzieniewszystkie składniki nadzienia (powinny być w temperaturze pokojowej) umieścić w misce i zmiksować. Odstawić na 10-15 minut - jeżeli(...)miksowania wytworzyła się piana, - opadnie. Po tym czasie wylać nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki.Posypać owocami i cukrem pudrem
Stare Garylubią ciasta czekoladowe to raczej powinien zrobić je z podwójnej porcji…Ciasteczka brownie – składniki:225 g gorzkiej czekolady150 g masła130 g cukru130 g ciemnego cukru np. muscovado4 jajka /roztrzepane/1 łyżeczka wanilii130 g mąkiszczypta soli1. Połamaną czekoladę i pokrojone masło rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz tutaj co to jest kąpiel wodna). Mieszać do połączenia a następnie odstawić masę żeby
UgotujmyTo.plwystudzenia. Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy. Wstawiamy(...)minut. W tym czasie przygotowujemy krem.Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.Po kilku minutach będą wystudzone. Ostrym nożem odcinamy górę ciastek. Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami
Maminek kulinarnyDodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4. Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). 5. Przelać ciasto . 6. Piec w temp 180 st do suchego patyczka . 7. Zimny biszkopt przeciąć na 3 części . 8. Krem jogurtowy ; 9. Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić(...)pryncypałki starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać . 10. Krem czekoladowy; 11. Krem czekoladowy i toffi ubić w 500 ml mleka. 12. Na spodnią część biszkoptu wyłożyć połowę masy czekoladowej Przykryć drugim krążkiem . 13. Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji. 14. Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15. Biszkopty przyciąć
Sama słodycz i szczypta chiliwiem dlaczego, ale byłam przekonana, że tego typu ciasto już pokazywałam na blogu. Kiedy jednak wszystko przeszukałam, okazało się, że byłam w błędzie. Owszem serniko-brownie było, ale nie z dynią. Nadrabiam więc zaległości i pokazuję obłędne brownie. Zainspirował mnie wpis na Orangen Mond . Składniki: 250 g puree z dyni 2 łyżki cukru(...)łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 80 g sera 1 jajko 100 g czekolady gorzkiej 200 g masa 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki cukru zmiksować z przyprawami i serem. Odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce
Sto kolorów kuchniwykładamy mieszaninę bakali i zwijamy w podłużny rulon. Gotowy wałeczek tniemy na ok 1 cm ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut aby ciasto raz jeszcze wyrosło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do tem 170C, na ok 20-25 minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym(...)łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy pół płynną masę i oblewamy wystygnięte ciasteczka
Apetyczna babeczkaMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smakuDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny
Ala piecze i gotujeSernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował. Składniki: Spód 250
Ala piecze i gotujeopisać... Mieszają się smaki orzechów laskowych, czekolady i mleka w proszku. Ciasto jest wilgotne, odpowiednio słodkie, autorka przepisu twierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g(...)Herbatniki połamać na kawałki i przy użyciu blendera zmielić na pył. Wymieszać z orzechami laskowymi oraz stopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27cm. Schłodzić. Masa serowa: 1,3 kg twarogu, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, 2 szklanki mleka w proszku, 2/3 szklanki śmietanki 30%, 3 jajka, szklanka cukru, 2/3 szklanki kremu czekoladowego. Twaróg zmielić
Z miłości do słodkościCzekoladowe brownies, do niedzielnej kawy z lodami I bitą śmietaną- to jest to. Łasuchów czekolady, myslę ze podwójnie zadowoli mocno czekoladowe ciasto:) Proste w wykonaniu , z cudownym czekoladowym smakiem. Zapraszam :) Składniki: 225 gr gorzkiej czekolady 225 gr masło 300 gr drobny cukier 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 75 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Forma(...)Wykonanie: Rozpuszczamy czekoladę i masło w miseczce- miseczkę trzymamy na garnku z gotującą się woda. Mikserem ubijamy jajka z cukrem I cukrem waniliowym- na puszystą masę. Do jajek, powoli nalewamy czekoladę , ciągle ubijając mikserem. Do masy dodajemy make I proszek do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką - do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik
Smaki Edytybiałkami. 7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - w wersji bezglutenowej - orzechy mielone, a w zwykłej - otręby owsiane). 8. Wlewamy masy do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. 9. Posypujemy jagodami goi (możemy również dać je do środka). PIECZENIE: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg), 2. Gdy wstawiamy słoiczki(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki
Wypisz Wymaluj