przepisów Madzi :) Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 1 śmietana 18 % 250 ml cukier waniliowy nadzienie: 1 kostka masła na budyń: 0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy Sposób wykonania: Ciasto: Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć(...)zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić. Masa: Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki w której należy rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozczyn i ciągle mieszając zagotować. Wystudzić
Darcia w kuchnidniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła(...)wraz z ciasteczkami rozdrabniamy blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za krem. Składniki na krem: - 200ml śmietanki 30% lub 36% - 125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce
Be Fit Be Strongczasu do czasu każdemu należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy(...)odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy
Smaki EwyJedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko(...)dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Wrzucamy umyte i osuszone borówki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestapiekarnik i coś upiec, mimo, że przed wyjazdem też jadłam pieczone śniadanie. No cóż - po prostu bardzo je lubię :D Niestety nie udało mi się zrobić zadowalającego zdjęcia przekroju ciasta żeby pokazać Wam jego środek :( PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie mieszanka jaglanej, z tapioki, gryczanej i ryżowej) ~łyżka (ok. 10g) karobu Biolada ~jajko ~80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki(...)amazake ryżowe Biolada do nadziania - ok. 40-50g Mieszamy mąkę, karob, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Połowę masy przekładamy do naczynia do zapiekania i wykładamy amazake, przykrywamy całość pozostałą masą. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180*C (do suchego patyczka). Lekko studzimy
breakfast of dreamsKochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru(...)szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie rozpuścić
Garnkowe fanaberieroztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany(...)waniliowy (8g); 3 łyżki cukru kryształu; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody
In my kitchenCzekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło). Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy(...)gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne. Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. Moje posty
Słodka Stronamąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania. UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki. Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego(...)masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi
ClauditteMissCookingTruskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że
Ostra na Słodkominutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem(...)zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić.Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy
SzczyptaSmaQdziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej] 10 dag migdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony(...)dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy
Moje domowe kucharzeniedoskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej(...)pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie: Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy. Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy
Anioły w kuchniKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni
Wypieki Ulidomowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy(...)usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się gruszek i częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny, 250ml śmietanki(...)żelatyny, 400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościrazem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-( Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-) Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator. Składniki: - 6 białek - 300g drobnego cukru trzcinowego(...)mnie jabłkowy) Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać ocet i następnie po 1 łyżce dodajemy cukier, po każdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła
Smaczne Zdrowewidelcem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać suchą fasolę, groch lub specjalne kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier z fasolą, zmniejszamy temperaturę do 180ºC. i pieczemy kolejne 15 minut. Przygotować farsz. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy. Do mięsa(...)czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać, jajka, mleko, śmietanę, szczypiorek, gałkę muszkatałową oraz kapary. Na podpieczony spód rozłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w 180ºC przez 35-40 minut aż farsz ładnie się zarumieni i stężeje. Smacznego
Zabawa smakiemNo to mamy kurki! Mimo takich upałów udało nam się je znaleźć w lesie :) Za dużo ich nie było ale sos wyszedł obłędny
Niezły Młynekdziecka uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Do dziś pamiętam jak z wielką niecierpliwością czekałam, aż mama postawi na stole moje ukochane ciasto. A potem były już tylko zachwyty i ... prośba o kolejny kawałek. Teraz to ja stoję za blatem kuchennym i przygotowuje sernikowe pyszności dla moich pociech. Dziś zaserwowałam im śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami. Mój sernik jest(...)schłodzone opakowanie śmietanki 36% i ubijamy na sztywno. Do dokładnie ubitej śmietanki 36% dodajemy powoli jogurty i przygotowaną wcześniej żelatynę. Łączymy wszytko dokładnie, ale delikatnie drewnianą łyżką (nie mikserem!). Masę wylewamy delikatnie i powoli na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Tak przygotowany sernik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy nasz sernik odpowiednio stężał
Słodkie okruszkikształtów, ciasteczka mają kształt nieregularny, zależny od tego jak masa się ułoży na blaszce, ale to jest ich urok. Czas przygotowania ciasteczek to 5 minut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarcepanem i żurawiną Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 50g cukru 500g mąki pszennej (T450) 1 całe jajko i 1 rozdzielone na żółtko i białko szczypta soli 75g roztopionego masła Nadzienie 280-300g marcepanu 200g świeżej żurawiny 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Do tego: cukier puder Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. W letnim mleku całkowicie(...)wstępnie ciasto. 3. Dodaj roztopione masło, zagnieś dokładnie, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i stanie się elastyczne i jednolite. 4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1h. 5. Wyrośniete ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na jeden duży lub dwa mniejsze prostokąty o grubości 3-4mm. 6. Posmaruj ciasto nadzieniem, zostawiając
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)łyżka miękkiego masła Dekoracja z masy dragant 1 płaska łyżeczka żelatyny (rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy
Luźna Kuchniaminut). Następnie przez godzinę na bardzo małym ogniu, tak aby cała zawartość wody odparowała. Jeśli tą czynność wykonujesz w garnku, będzie trwała dłużej, po powierzchnia do odparowania jest mniejsza. Masy powinno ubyć podczas smażenia połowę. Przed nałożeniem konfitury do słoiczków, wyjmij laskę wanilii i gwiazdy anyżu. Słoiki powinny być wyparzone wrzątkiem i idealnie suche (najlepiej nastawić je na intensywny(...)słoiczków i odwracamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki. A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego
SMYKWKUCHNISezon na truskawki trawa, dlatego postanowiłam przygotować wyskokowego drinka idealnego na upalne wieczory. To świetna alternatywa, dla tradycyjnego Mojito, który cieszy się ogromną popularnością nie tylko
Niezły MłynekSkładniki herbatniki maślane, 1 opakowanie 250g herbatniki kakaowe, 1 opakowanie 250g mleko, 1 litr cukier, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 1 szklanka mąka
Gotowanie moimi oczamibiałej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu(...)pozostałego śmietanki (ok 100 ml) dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści a śmietanka zacznie wrzeć wlewamy do niej mieszankę z mąką i szybko mieszamy aż masa zgęstnieje, uważając aby nie porobiły się grudki. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa nam delikatnie ostygnie wylewamy ją na spód herbatnikowy i posypujemy owocami. Chłodzimy kilka godzin. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprosiły się, żeby zatopić je w galaretce. Tak właśnie powstało kolejne nasze ulubione ciasto. Można by powiedzieć, że nie ma w nim nic szczególnego ale te dojrzałe w słońcu słodkie maliny nadają mu smaku i aromatu. Warto się skusić :) *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki(...)herbaty malinowej 2 galaretki malinowe opakowanie delicji o smaku malinowym szklanka malin Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać cukier. Następnie dodawać o jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki. Piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przygotować krem: budyń
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiągutki śmietankowe czyli domowe cukierki Pewnego popołudnia zachciało mi się czegoś słodkiego, domowego do kawy. A że miałam lenia na pieczenie ciasta, zrobiłam błyskawiczne cukierki. Wyglądem i konsystencją przypominają nasze pospolite krówki, ale smakiem są raczej podobne do "werthers orginal". Mocno śmietankowe, mocno słodkie, i mocno wciągające:) Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystkie mi niemal zjedli od razu:) Składniki(...)śmietany 30% 200 g cukru 100 g masła Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przełożyć do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. Należy uważać aby masa nie przywarła do dna rondla. Gotować do momentu, gdy masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego karmelu. Dno podłużnej formy (u mnie keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wylać masę
na moim stole...ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki. A zatem poniżej dzielę się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki(...)szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest
Przepysznik - BLW i nie tylkojest ktoś kto jeszcze nie zna tego przepisu? Chyba nie:) Ale jeśli są takie osoby, to polecam szybciutko nadrobić tę zaległość :) Proste ciasto bez pieczenia. Szybko, bez potu na czole, stworzymy cudo, które jest nieziemsko słodkie, rozpływające się w ustach i jego smaku na pewno nie zapomnimy. Moi znajomi i rodzina, kiedy tylko mamy zamiar się spotkać przy jakiejś okazji(...)przy stole, zawsze dopominają się o 3 Bita:) Nigdy ich nie zawodzę. Zawsze 3 Bit gości u mnie przy ważniejszych spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady
na moim stole...Lekki, słodziutki i pyszny deser na bazie dobrze wszystkim znanych pianek :) Przygotowałam go na spodzie z herbatników, z dodatkiem jagód i galaretki o smaku owoców leśnych
My Culinary ArtDla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A
kolorowotorcikowożółtka. Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przynajmniej przez 30 minut. Foremki na babeczki mocno natłuszczamy. Ciasto trzeba cienko rozwałkować i wykleić nim foremki. Do każdej foremki z ciastem nakładamy cienką warstwę pianki. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i napełnić karmelizowanymi orzechami;) Proste, szybkie i efektowne babeczki gotowe(...)soli i ubijamy sztywną pianę. Po ubiciu stopniowo dodajemy cukier kryształ i cukier puder. I pianka gotowa. Karmelizowane orzechy : W rondelku roztapiamy masło, miód i cukier. Do roztopionej masy dodajemy orzechy i smażymy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszamy, bo łatwo się przypala. Gotowy karmel nakładamy na wysuszoną piankę upieczonych babeczek
Lawendowe NieboLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchnispody pod ciasto lub babeczki – ciasto nie musi być zwarte, można posłużyć się kruszonką którą wysypujemy do formy i lekko zagniatamy, tak aby nie było dziur. Jeżeli przygotowujecie ciasteczka, ciasto powinno być zwarte i wstawione w foli spożywczej na około 30-40 minut do lodówki przed wycinaniem ciasteczek.W zależności od tego co przygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy.Jeżeli robicie(...)minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minutblat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą)blat na mazurka - około 15 minutTemperatura piekarnika powinna się wahać od 180`C (ciasteczka, mazurek) do 220`C (blat pod sernik czy szarlotkę).W razie jakiś innych pytań piszcie :)Życzę udanych
Słodkie PrzyjemnościZebrałam w ogrodzie jeżyny i zupełnie nie mogłam się zdecydować co z nimi zrobić bo miałam w głowie tyle pomysłów…:) Niestety nie było ich zbyt
UgotujmyTo.plpozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. (najlepiej tę czynność wykonać np. w food processor'ze) Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem(...)stopniach do zrumienienia. Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się "skurczą"), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty
Słodka StronaKolejny przepis z akcji testowania z portalem ŚWIADOME ODŻYWIANIE. Dziś przetestowałam migdały w płatkach. Przygotowałam rewelacyjne ciacho migdałowe Migdałowiec SKŁADNIKI: herbatniki petit beurre- 2 paczki
Kuchnia Danusiprzypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam(...)często drewnianą łyżką Kiedy śliwki pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami ( prawie pod sam dekielek
Proste Potrawy