ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:964/1309)

lody szpinakowe 146

składniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekane brzoskwinie pod pierzynką 134

Kolejny przepis sezonowy. Tym razem deser. Łączy słodycz kokosa i świeżość brzoskwini. Składniki: 3 brzoskwinie ½ szklanki śmietany 18% ( słodkiej ) ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki wiórków kokosowych Wykonanie

Smaki Ewy
Mleczne ciasteczka 144

Przepis pochodzi z starego zeszytu zeszytu mojej mamy Składniki - 30 dag masła - 30 dag mleka w proszku - 30 dag cukru pudru - płatki oblaty o średnicy 40

W królestwie smaków Beaty
Czekoladowe płatki kukurydziane 83

Szybka, słodka przekąska z tradycyjnych płatków kukurydzianych. Składniki: 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z białą czekoladą i malinami 179

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku

Bullio
jajka faszerowane sardynkami 153

składniki: 5 jajek 1 mała puszka sardynek w oleju 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka startego sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 i 1/2

Domowy Smak Jedzenia
143. Budyniowiec pod galaretką 103

Mój budyniowiec powstał ze składników, które akurat miałam pod ręką czyli budyni, galaretki, ciastek i owoców. Wymyśliłam go sobie w 3 minuty, a samo wykonanie

Jadło i czytadło
Sernik z białą czekoladą i malinami 314

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku

Bullio
Caprese z serem mozzarella i bazyliowym pesto 241

Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:2 pomidory1 kulka sera mozzarellazielone oliwkigarść rukolaświeże liście bazyliipieprzSKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto

kulinarnyJa
Na 2 rocznicę - sernikobrownies z kajmakiem 143

Dzisiaj minęły 2 lata od pierwszego mojego wpisu na blogu:) O pierwszej rocznicy właściwie zapomniałam, ale druga to już poważna sprawa (nie sądziłam, że tak długo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rolada truskawkowa 330

Od dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole

Ala piecze i gotuje
rurki z kremem 121

przepisów Madzi :) Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 kostka masła 1 śmietana 18 % 250 ml cukier waniliowy nadzienie: 1 kostka masła na budyń:  0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru  cukier waniliowy   Sposób wykonania: Ciasto: Składniki szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć(...)zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić. Masa: Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki w której należy rozprowadzić mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozczyn i ciągle mieszając zagotować. Wystudzić

Darcia w kuchni
Szybka tarta na spodzie z ciastek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym bez pieczenia 410

dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła(...)wraz z ciasteczkami rozdrabniamy blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą wykładamy formę do tarty i wkładamy do lodówki. W tym czasie zabieramy się za krem. Składniki na krem: - 200ml śmietanki 30% lub 36% - 125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce

Be Fit Be Strong
Owocowy sernik bez pieczenia 94

czasu do czasu każdemu należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy(...)odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze jest użyć zwykłego miksera do rozpuszczenia galaretek i wymieszania z twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy

Smaki Ewy
Serniczek z borówkami 155

Jedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko(...)dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego przelewamy masę. Wrzucamy umyte i osuszone borówki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
.1012. nadziane 224

piekarnik i coś upiec, mimo, że przed wyjazdem też jadłam pieczone śniadanie. No cóż - po prostu bardzo je lubię :D Niestety nie udało mi się zrobić zadowalającego zdjęcia przekroju ciasta żeby pokazać Wam jego środek :( PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki (u mnie mieszanka jaglanej, z tapioki, gryczanej i ryżowej) ~łyżka (ok. 10g) karobu Biolada ~jajko ~80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki(...)amazake ryżowe Biolada   do nadziania - ok. 40-50g  Mieszamy mąkę, karob, cukier/stevię i proszek do pieczenia. Do tych składników dodajemy jajko, jogurt i mieszamy. Połowę masy przekładamy do naczynia do zapiekania i wykładamy amazake, przykrywamy całość pozostałą masą. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut w 180*C (do suchego patyczka). Lekko studzimy

breakfast of dreams
Ciasto truskawkowe 120

Kochani, problem taki, że pozbawiono mnie internetu na czas nie określony, ale natura matką wynalazców. Internet chwilowo jest, więc dodaję przepis na pyszne, wiosenne ciasto truskawkowe. Drugą moją radością jest te małe kółeczko w rogu zdjęcia ! ;) Składniki: 0,5 l kremówki 100g cukru pudru 0,5 kg truskawek 5 galaretek truskawkowych -Biszkopt: tortownica 27cm 4 jajka 0,5 szkl cukru(...)szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Przygotowanie: Białka ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier następnie żółtka i ocet- ciągle mieszając. Drewnianą łyżką mieszać masę dodając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. piec w 180*C na złoty kolor w tortownicy. Ostudzić. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, kolejne dwie  rozpuścić

Garnkowe fanaberie
Tartaletki z mascarpone i truskawkami 154

roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany(...)waniliowy (8g); 3 łyżki cukru kryształu; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i wymieszać, by się składniki połączyły. Masy nie należy długo mieszać, gdyż lubi się zwarzyć. Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji; dżem truskawkowy; galaretka truskawkowa; Truskawki umyć i pokroić na plasterki. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody

In my kitchen
Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello 201

Czekoladki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Uwagi: Pralinki mają bardzo delikatną, wręcz "lejącą" konsystencje - szczególnie jeśli dłużej poleżą poza lodówką. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję, schłodzoną masę należy ubić z dodatkiem fixu do śmietany (niezbyt długo, aby z kremu nie wytrąciło się masło).    Następnie znów umieścić w lodówce na ok. godzinę i dopiero wtedy(...)gęstszej konsystencji jednak także bardzo smaczne.  Dobrej jakości belgijską czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.           Moje posty

Słodka Strona
Pierogi Ruskie i Clauditta Banditta 123

mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Do uzyskania dobrej konsystencji ciasta potrzeba 10 minut wyrabiania. UWAGA: Większą elastyczność tego ciasta uzyskamy, wlewając zamiast letniej wody wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki.  Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ )  zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1.  Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego(...)masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi

ClauditteMissCooking
Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką 628

Truskawki , truskawki , truskawki – wreszcie je mamy!Teraz będziemy szaleć ;)Ciasto jest niesamowicie delikatne … mięciutkie i rozpływa się w ustach!Każdy jego kęs sprawia , że

Ostra na Słodko
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 218

minutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem(...)zagotowania, odcedzić. Żółtka ubić z cukrem do białości w metalowej misce, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać dalej stopniowo dodając wino i lawendową śmietanę. Gdy masa zgęstniej zdjąć z pary, ubijać jeszcze 1 minutę, wystudzić.Zabajone wylać na talerz, na środku postawić piramidkę z naleśników, udekorować owocami i kwiatami lawendy

SzczyptaSmaQ
Rogale "marcińskie" 213

dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl. cukru pudru  [ dałam mniej] 10 dag migdałów  [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich  [ nie dałam] 10 dag białego maku  [ dałam zwykły mak -mielony(...)dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy

Moje domowe kucharzenie
Sernik z truflą 193

doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć! Składniki: CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki (30% lub 36%) 400 g gorzkiej(...)pudru 150 ml likieru Baileys kakao do oprószenia Wykonanie: Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy. Robimy truflę: Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy

Anioły w kuchni
Kokosanki 194

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny  3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni

Wypieki Uli
Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili 189

domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy(...)usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się gruszek i częściowego odparowania soku. Gruszki możemy zmiksować blenderem na idealnie gładką masę. Do masy gruszkowej dodajemy oba rodzaje czekolady, mieszamy cały czas aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tartaletki z borówką amerykańską 261

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, jajko i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno oraz boki foremek na tarteletki. Nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Nadzienie: 200g twarożka sernikowo - kanapkowego Wieluń, skórka z 1/2 cytryny,  250ml śmietanki(...)żelatyny,  400g borówki amerykańskiej. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, skórkę z cytryny oraz zimną żelatynę. Zmiksować na gładką masęMasą wypełnić upieczone tartaletki, udekorować borówką.  Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
MAŁE BEZIKI NA NIERAFINOWANYM CUKRZE TRZCINOWYM 251

razem poniosłam klęskę, wyszedł miękki placek :-( Tak więc na wyraźną prośbę mojego bezożercy małe beziki na dwa kęsiki... ;-) Ja przygotowywałam z 6 białek bo tyle akurat miałam (pozostałość od ciasta drożdżowego) ale można wykonać z dowolnej ilości, obowiązuje tylko jedna zasada na każde białko przypada ok.50g cukru. No i trochę octu jako stabilizator. Składniki: - 6 białek - 300g drobnego cukru trzcinowego(...)mnie jabłkowy) Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać ocet i następnie po 1 łyżce dodajemy cukier, po każdym dodaniu cukru intensywnie ubijamy. Masa musi być bardzo gęsta i błyszcząca. Blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nie masę bezową. Duży krążek wyrównać lekko łyżką i uformować coś na kształt koła

Smaczne Zdrowe