ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:964/1309)

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 327

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3 czubate łyżki kakao4 jajka2 szklanki mąki 1 torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem(...)pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 314

Dzisiaj fajnie zastąpimy nasze tradycyjne ziemniaki. Co prawda uwielbiam ziemniaki z masełkiem i koperkiem, jednak czasami należy je zastąpić czymś innym. Moje ulubione kotleciki kukurydziane z

Niezły Młynek
Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym 414

Przepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe(...)biszkoptygalaretka truskawkowa Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Mleko skondensowane z serem miksujemy. W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy żelatynę - studzimy, a następnie wlewamy do masy sera z mlekiem. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do całości. Truskawki miksujemy i dodajemy do 1/3 masy, dokładnie mieszamy*.Na upieczony biszkopt (lub ułożone biszkopciki) wykładamy boki formy

Słodka Strona
Babeczki egzotyczne 233

krem budyniowy ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy formki do wysokości(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 198

więc czasu jak na lekarstwo, a coś słodkiego by się zjadło ;) Wybór padł na blondie, czyli brownie na bazie białej czekolady i brązowego cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki(...)Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy do mniejszych pojemniczków i wstawiamy do zamrażalnika na całą noc. Przekładamy do lodówki na jakieś pół godziny przed podaniem - jako że masa nie zawiera sztucznych ulepszaczy, jest dosyć twarda.      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z odrobiną mleka i 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Miksujemy z cukrem, przesianą mąką, całymi

sama złodycz
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 379

Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze słodką żurawinę, więc nie przesadzałabym z dosładzaniem ;)       Wracając do miksowania to radzę uważać - mieszanka jest(...)poniżej zdjęcie z masakry:         Kiedy już dzieło zniszczenia dobiegnie końca, ubijamy białka z odrobiną soli i razem z suszoną żurawiną dodajemy do fasolowej masy, delikatnie mieszając. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut (albo do suchego patyczka). Świetnie się ich słucha na koniec ciężkiego dnia

sama złodycz
Ravioli z dynią. 224

pieczenia, polewamy oliwą i pieczemy przez 40 min w 200 st (jeśli dynia jest duża można wydłużyć ten czas do godziny). Gdy dynia się upiecze mielimy ja na gładką masę i odciskamy przez gazę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i starty imbir, czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szklankę puree dyniowego. Dosypujemy parmezan, dorzucamy(...)miseczkę i do lodówki. Oryginalny przepis mówi, że na 1h, jednak ja zostawiłam na całą noc i dzień. Przesiewamy mąkę. Dodajemy 2 jajka i żółtko, sól i pieprz. Ugniatamy ciasto, możemy stopniowo dodawać wodę. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione zawijamy w czystą ścierkę i odstawiamy na 1h. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą po kolei drobno rozwałkowujemy następnie dzielimy

Brzuszki Łakomczuszki
Rurki-świeczki z kremem budyniowym i karmelem 234

przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut. Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy białkiem i posypujemy grubo mielonymi orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego(...)mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się

Mia Cucina Sofieta
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 266

Odstawić do przestudzenia. Przełożyć do miski i ubijać drewnianą łyżką aż zupełnie ostygnie. Stopniowo dodawać roztrzepane jajka, po 3 łyżeczki naraz, dokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta w nie drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną(...)mleka 1/4 łyżeczki esencji waniliowej kilka łyżek soku z cytryny Żółtka z białkiem przełożyć do miksera, dodać cukier i ubić razem do uzyskania niemal białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Przelać do garnka o grubym dnie i trzymając na małym ogniu zagotować, stale mieszając. Gotować przez 3-5 minut, do momentu aż krem zgęstnieje . Doprawić do smaku wanilią

KUCHARNIA
Bezowy tort z konfiturą różaną i truskawkami 304

ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać ocet winny. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą(...)RADA: Na jednej blaszce suszyłam dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki

https:KKuchniaMniam
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 207

brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie soczysta. Spróbujcie, póki jeszcze można znaleźć mirabelki! Przepis znalazłam na blogu   Bazylia czy wanilia , nieco tylko zmieniając. Migdałowe ciasto z mirabelkami Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) 3 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)połowy i usunąć pestki. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę, jogurt i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć mirabelki, rozcięciami do góry, posypać płatkami migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Quiche z kurkami i kurczakiem 212

cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko, żółtka i posiekane zimne masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto, formujemy kulkę, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy do miękkości. Dodajemy czosnek, kurki, kurczaka, ocet(...)zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż farsz się zetnie, a wierzch ładnie zarumieni. Przed krojeniem należy odczekać co najmniej 25 minut, aby farsz

My Culinary Art
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 248

tutaj oczywiście o kakaowy tofurniczek z malinami. Moim zdaniem niebo w gębie, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Z tego przepisu starczyło mi na trzy małe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej(...)cukru - 1 łyżeczka oleju kokosowego Nerkowce i daktyle zalewamy zimną wodą co najmniej godzinę wcześniej. Odcedzamy i umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze, miksujemy do uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem to dno przykrywamy folią i zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy

Be Fit Be Strong
Muffinki kokosowo miętowe 211

koniec tygodnia proponujemy kolejne muffinki w naszym wykonaniu Jeżeli lubicie kokos i miętę to to połączenie będzie dla Was idealne Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 200g mąki pszennej - 100g wiórek kokosowych - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 15ml likieru(...)cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy i wsypujemy mąkę oraz wiórka kokosowe. Całą masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie

Kuchenne Wariacje
Tarta dyniowa z ricottą i cynamonem 218

niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 50 - 60 minut, aż widelec będzie się łatwo wbijał. Ze skórek wydrążyć miąższ, zmiksować i odmierzyć potrzebną ilość. Resztę zamrozić. Masa : 500 g ricotty skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 230 g puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania