Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas
Kuchnia PokoleńNo i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichcenieSernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu 500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru
Niezły MłynekLekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotujeMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itkinajnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi(...)mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek.W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilonywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotujepuszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)serka kremowego np. philadelphia 1 i 1/4 szkl cukru pudru barwniki spożywcze wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy serek i ponownie miksujemy na jednolita masę. Na koniec dodajemy wg uznania barwnik. Gotowym kremem dekorujemy muffiny, wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzeniałyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się i nie zostały surowe w środku(...)partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu czekamy, aż pancakes podrosną, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się chwila cierpliwości Usmażone placuszki podajemy ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem. U mnie
Karo in the Kitchenzdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka(...)śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy
Mania Wypiekaniakońcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy(...)łyżka aromatu waniliowego Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe wgłębienie i wlałem wodę, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszałem na jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao
Kuchenne Wariacjesię nie rozpuści), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5-1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykrawamy ciasteczka. Gdyby ciasto przylepiało się do wałka trzeba je podsypywać mąką. Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka: góra dół) ok. 12-14 minut, ciasteczka lepiej obserwować już od 11-tej minuty, aby się(...)minuty, też je obserwujemy już kilka minut przed końcem pieczenia. Z podanych wyżej składników wyszło mi 40 szt. ciasteczek o średnicy 6 cm (2 blachy). Ciasteczka można udekorować masą cukrową, poniżej moja dekoracja
Domowa Cookierenka AgiBardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru(...)masła Przygotowanie: 1. W rondlu z grubym dniem umieścić wszystkie składniki oprócz masła i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływać z łyżki (ok. 5-7 min.). 2. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła. 3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć
Domowa Cookierenka Agimiękkości. Na patelni obok krótko smażyłem szpinak z czosnkiem i tymiankiem. Gdy szpinak przestygł wymieszałem go z jajkiem i przełożyłem do wysokiego naczynia aby go zblędować na gładką masę. Kiedy ziemniaki się już ugotowały zrobiłem z nich gładkie puree nie dodając nic. Po przestygnięciu ziemniaków do temperatury pokojowej dodałem szpinak z jajkiem, czosnkiem i tymiankiem. Całość delikatnie wyrobiłem i dodałem(...)odsmażyłem je na patelni z masłem. Składniki : 500 g. ziemniaków 250 g. szpinaku (najlepiej świeżego) 3 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 250 g. mąki pszennej ( Dodaję tyle mąki ile ciasto nam zabierze, mniej więcej powinno miec konsystencję ciasta na kopytka) Smacznego
Full SmakuWitajcie! Dawno nie dodawałam żadnego ciasta, więc w końcu nadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę(...)czekoladą, kakao i łyżką cukru, odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je z solą i połową cukru na sztywną masę. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek, sodę, mleko i żółtka miksujemy i dodajemy stopniowo naszą czekoladę na końcu białka, przelewamy do formy i pieczemy 45min w temp 200stopni. Smacznego
Tanio szybko zdrowoMeksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa(...)ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki. Dodajemy teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec
vegetanieCały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu(...)białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady
KUCHARNIAWalentynki tuż tuż....a własnoręcznie przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od SMAK KUCHNI w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mąki kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku(...)szklanki orzechów włoskich płatki migdałów 1. Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać, dodać orzechy włoskie. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia
Apetyczna babeczkanastępnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce(...)układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam
Bon Appetit Małgorzatyodstawiamy na ok. 10-15 minut, aż masa ostygnie. W tym czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę z kakao, sodą i cukrem waniliowym). Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy(...)taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję
Kitchens AlphabetZupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek(...)cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać płatkami migdałowymi
Maminek kulinarnyprzepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka(...)posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem
charlotte gotujedzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:) Składniki; 150 g mąki, 2 łyżeczki nasion kardamonu , 120 g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Rozgnieciony(...)moździerzu kardamon mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku stale ubijając.Mieszankę mąki powoli dodajemy do masy jajecznej ubijając. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut, Do tzw. suchego patyczka
Anioły w kuchniprzygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami(...)zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki Masa serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego 70 g cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklani gorącej wody
Kulinarne przygody Gatityskładniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru (o) 5. szczyptę soli (sn) Masę ubiłam lekko trzepaczką i zostawiłam na boku, a w międzyczasie przygotowałam pastę, czyli uprażyłam sezam na suchej patelni (trzeba uważać, żeby nie przypalić), a potem zmiksowałam go najpierw z oliwą(...)patelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę
Zdrowa Kuchnia Sowyoczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz(...)wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę ten drugi wariant. Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie. Do śmietany dodajemy jajka, ser starty na tarce, sol, pieprz i gałkę. Masą zalewamy pora i pieczemy jeszcze ok 45 min. *do masy można dodać pokrojony w kostkę boczek
Olikowa kuchnianaleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt naturalny, miód, masło(...)jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2 łyżeczki oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników. Składniki na masę serową: 30 dag twarogu, 4 łyżki jogurtu gęstego, 4 łyżki cukru pudru, Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Każdego naleśnika smarujemy masą serową i składamy na 2 części
Delicious Titbits