ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:977/1309)

Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 148

przyszła pora na sernik na zimno.Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby tu urozmaicić właśnie tę drugą(...)słodkością nie grzeszą, sernik wyszedł bardzo wyważony w smaku. Zużyłam do niego resztę mleka skondensowanego po lodach, dałam też trochę miodu, którego smak bardzo dobrze komponuje się z całością. Masa rabarbarowa jest troszkę kwaskowa, sernikowa też nie jest przesłodzona, ale wszystko równoważy mięciutki, pachnący, słodki biszkopt. Na wierzch świeże truskawki - czysta rozkosz w buzi. Ponieważ na biszkopt wyłożyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowe muffinki 199

mamy ochotę na coś słodkiego a czasu brak na upieczenie jakiegoś ciasta wtedy najlepiej sprawdzają się muffinki. Szybko się je robi a i wszystkie składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni. Ja swoje muffinki wzbogaciłam bananami. Z podanych składników wyszło mi 12 muffinek. składniki: 125 g miękkiego masła lub margaryny 100 g cukru 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn(...)Kopytowa 2 duże dojrzałe banany 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać całe jajka. Banany obrać i rozgnieść widelcem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Nastęnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Masę przełożyć do foremek na muffiny na wysokość 3/4. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Sernik 185

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C Wykonanie: Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać(...)dosypać budyń, olejek, rodzynki a na koniec wmieszać pianę z białek. Pod ser zrobić cienki biszkopt z 2 - 3 jajek z kakao. Który wcześniej upiec. Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy całość przez ok  60 min w 170 -180 stopniach . Gdyby za szybko zaczął brązowieć przykryć folią aluminiową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dziwne? Ale zjadliwe #7 Niedzielne (śnia)danie. Na różowo 146

pieprz do smaku Krewetki wymieszałam z łyżką masła i podpiekłam 10 min. (150 st.). Wystudziłam. Następnie dodałam resztę masła (rozpuściłam je w mikrofali), koperek, sól, pieprz i całość zblendowałam. Masę przełożyłam do foremki i schłodziłam w lodówce (p rzygotowana ilość wystarczyła na jedno śniadanie ). 5 średnich ziemniaków (surowych) 1/2 szklanki kefiru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)smaku Ziemniaki obrałam i starłam na fasolkowych oczkach. Odsączyłam z nadmiaru wody. Następnie wbiłam jajka, wsypałam suche składniki, wlałam oliwę, kefir i całość wymieszałam. Gofrownicę rozgrzałam i nakładałam ciasto. Gofry zapiekałam do zarumienienia, ale nieco dłużej niż zwykłe (gdyż używałam surowych ziemniaków). Ostatecznie śniadaniowaliśmy (nie) nudną kanapką.  Różową. A obiad? Po co obiad

bastalena
Cynamonowe kremówki 164

Pół szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżeczka cynamonu 1 banan wiórki kokosowe Przygotowanie:      Płat ciasta francuskiego kroimy na trzy prostokąty, z czego każdy z nich następnie dzielimy na cztery kwadraty. Pieczemy je według instrukcji podanej na opakowaniu (180-200 stopni C przez około 15 minut(...)pozostawionej części wsypujemy mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie było żadnych grudek.  Mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka. Ponownie mieszamy, trzymając całość na ogniu, dopóki masa nie zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy ją z palnika, łączymy z wiórkami kokosowymi (ilość wedle życzenia) i pozostawiamy do ostygnięcia.      Banana obieramy i kroimy na plasterki. Cukier mieszamy w szklance

Weganizm infantylny
Tarta kakaowa z lemon curd 195

zimną margarynę i wszystko razem zagnieć . Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 25 cm . Ciasto nakłuć widelcem . Formę z ciastem owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki . Po wyjęciu z lodówki wstawić do nagrzanego do 200 st . piekarnika . Piec około 20 min do zrumienienia . Po upieczeniu odłożyć(...)przelać przez gęste sitko . Jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ) . Zdjąć z pieca dodać zimną margarynę , szczyptę soli i kremówkę . Całość energicznie wymieszać , przykryć folią spożywczą

Ala piecze i gotuje
Kokosowo-czekoladowa krajanka 232

miłośników kokosa i czekolady, jest o kokosowo-czekoladowym cudzie, który strasznie uzależnia. Nie baczcie na milion kalorii pochłanianych z każdym kęsem, ale na odlotową rozkosz, którą daje to ciasto. Pomysł ze strony  Billa Grangera, troszkę zmodyfikowany. Składniki na blaszkę 33x22: 500 g wiórków kokosowych 250 g cukru   180 g masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady(...)studzimy, jajka lekko roztrzepujemy mikserem, czekoladę siekamy na niezbyt małe kawałki.Do miski wsypujemy wiórki, cukier, dodajemy jajka i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Połowę masy przekładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch, posypujemy kawałkami czekolady, przykrywamy pozostałą masą, lekko dociskamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, na około

Mia Cucina Sofieta
Puszyta drożdżówka 114

małymi porcjami dodawać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem(...)minut. Składniki na kruszonkę: 50 g miękkiego masła, 10 płaskich łyżek mąki, 4 łyżki cukru, op. cukru waniliowego, Składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy na grudkowatą masę. Oryginalny przepis znajdziecie też tutaj

Delicious Titbits
Odwrócone ciasto z rabarbarem 138

szczypta soli łyżeczka zapachu pomarańczowego 1 szklanka śmietany 18% Mąkę przesiać, dodać proszek i sól, delikatnie wymieszać. Do miski przełożyć 113 g masła, dodać cukier i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zapach i jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodawać mąkę łyżka po łyżce, na zmianę ze śmietaną, miksować na najwolniejszych obrotach. Kruszonka: ¼ kostki masła pół szklanki(...)minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał

kulinarnyswiatdomi
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 198

łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo tak jak ja wkładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy sobie takie eklerki, oczywiście w dużych odstępach od siebie, bo ciasto bardzo rośnie. Piekłam w piekarniku nagrzanym na ok. 200 stopni przez około 20-30 minut. Wszystko zależy jakiej wielkości eklerki sobie wycisnęliśmy. Po upieczeniu wyłożyłam ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia(...)pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotowałam. Doprowadziłam do wrzenia i od razu zestawiłam na bok, wlałam likier, wymieszałam. W misce żółtka zmiksowałam z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodałam przesiane mąki i dalej miksowałam do czasu, w którym uzyskałam gładką masę. Masę z żółtek wlałam do mleka, wymieszałam do rozpuszczenia, postawiłam na palnik i cały czas mieszając, zagotowałam

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z mikrofali 127

Składniki: 8 łyżek mąki tortowej 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao cukier wanilinowy 9 łyżek mlek 2 jajka 5 łyżek

Pychotkaaa
TIRAMISU 114

SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 1/2 kg sera białego tłustego 1 szklanka śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru wanilia 1 duża filiżanka mocnej kawy chlust rumu kakao

harrisa
Sernik na zimno z czarną porzeczką 308

Sernik na zimno z czarną porzeczką Kolory tego sernika są obłędne. Można najeść się samymi oczyma. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny. I prosty oczywiście w wykonaniu. Jeśli lubicie

na moim stole...
Domowy batonik Knoppers 2775

Knoppers to jeden z naszych ulubionych kupnych słodkości. Ale dlaczego by nie spróbować zrobić ich samemu?? Ja już od dość dawna sama robię te batoniki. Dziś

Z miłości do słodkości
Tort makowy z masą budyniową 129

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt

Gosia gotuje