Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2
W kuchni Karmel-itkiCzas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu ( typu greckiego) 2 średnie pomidory 10
kulinarnyJaSkładniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól
kgwjanczewodokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania GotowaniaJabłka , cynamon, rodzynki......... Ciasto miękkie i soczyste, pyszne :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 4-5 jabłek Sposób wykonania: 1. Rodzynki sparzyć, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. 2. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle(...)ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem. Dodawać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, ponownie wymieszać. Wstawić do dobrze nagrzanego w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Darcia w kuchniZa oknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe
Oryginalny smakryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec ciasto, ale nie dałam rady. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia(...)ziemniaczanej 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie
O kuchni z uczuciemOstatnio piekę wszystko w wersji mini . Cóż poradzić ,mąż na diecie ,ale coś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym
Ladylaura.wnętrz, na razie tylko szukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/ , wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :) Składniki: 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru 35 g miękkiego masła Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawać jajka, cały czas miksując. Do masy wsypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać śliwki, skórką do dołu. Cynamonem oprószyć śliwki. Kruszonka - mąkę, cukier
Domowa cukiernia Ewybazylie. Doprawic do smaku i gotowac około 5 min. Szynke pokroić w cienkie paski. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwe sosu, na nim ułozyc płaty lasagne ,makaron przykryc masą brokułowa, na niej rozsmarować porcje sosu i znów przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym(...)szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami oraz woda. Zagniesc elastyczne i nie za twarde ciasto. Wode należy dolewać powoli aby wyczuć czy taka ilośćc jest nam potrzebna. Ciasto rozwałkować i wykrawac płaty wielkości naszego naczynia żaroodpornego. Lasagne sie bardzo szybko robi a z domowym makaronem smakuje jeszcze
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od grubości(...)należy zrobić według własnego uznania. Lukier: cukier puder wymieszać z gorącą wodą i z sokiem z cytryny. Do wody dodawać tyle cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy. Gdy lukier wyschnie, gotowe pierniki schować do pojemnika (najlepiej metalowego). Po paru dniach pierniki zmiękną. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 250 g mascarpne biszkopty Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu Cukier wanilinowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki wody 2 jajka Czekolada biała i
The Sweet Damselspód i boki wysmarowanej masłem foremek do tartaletek lub formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut. 2. Przygotować Crème(...)jeszcze przez chwilę. Mleko zagotować. Dolewać powoli gorące mleko do żółtek nie przestając ubijać. Przelać jajka z mlekiem do garnka i zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Trzeba uważać żeby nie przypalić kremu i żeby nie zrobiły się grudki. 3. Przygotować owoce: Owoce umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli urzywamy
Mama Gotujepołączą to za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć widelcem. Piec 20 minut w 195ºC. W międzyczasie do miski wbić jajka, dodać śmietanę, wsypać cukier puder i całość ze sobą wymieszać(...)pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Gdy tarta uzyska lekko złoty kolor to wyjąć ją z piekarnika. Od razu ułożyć plasterki jabłek, obficie posypać cynamonem i całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 30 minut w 180ºC. Podawać, gdy tarta lekko przestygnie. Pomysł na przepis: kotlet.tv
UgotowaćPyszny, słodki i mocno owocowy - krem pomarańczowy. Idealny jako baza do przekładania ciast, ciasteczek i bez. Poniższy krem niesamowicie pachnie i smakuje, więc jeżeli lubicie pomarańcze to na pewno orange curd przypadnie Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na słoik 200 ml: sok z 1 pomarańczy + miąższ odrobina soku z cytryny ½ kostki(...)masła (tj. 100 g) 3 żółtka 3-4 czubate łyżki cukru pudru W rondelku wymieszać żółtka, sok pomarańczowy + miąższ z pomarańczy, sok cytrynowy i cukier puder. Przygotowaną masę podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła dodać miękkie masło. Krem co jakiś czas przemieszać, aby nic się nie przypaliło. Gotować tak długo, aż uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Gorący krem przełożyć
Ugotować