ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:983/1309)

sernik CHATKA BABY JAGI 383

ciemnej masie ułożyć drugą warstwę herbatników. 8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę. Na środku ułożyć banany. Można pominąć dodanie bananów, wtedy trzeba dać na środek więcej jasnej masy serowej, aby po złożeniu chatki nie było w środku dziury. 9. Wsunąć obie ręce pod boczne herbatniki i jednocześnie złożyć w trójkąt, docisnąć. 10. Folią zakryć całą chatkę. 11. Wstawić(...)polewą. Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak: 12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą, przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej. 13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą

Domowa Cookierenka Agi
Domowe drożdżówki z serem. 181

kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.  Nadzienie : twaróg rozgniatamy widelcem, jeśli mamy grubo ziarnisty warto go przemielić.Mieszamy z jajkiem, cukrem.  Wyrośnięte ciasto odgazujemy, uderzając pięścią, lekko zagniatamy. Rozwałkujemy na cienki prostokąt.  Nakładamy nasze nadzienie, składamy jak na obrazku powyżej. Ostrym nożem kroimy na 10 kawałków, każdy pojedynczy kawałek pośrodku zwijamy, układamy(...)minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok 15-20 minut. Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu lukrujemy je (cukier puder mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak aby uzyskać gęstą masę) Równie pyszne są jedynie posypane cukrem pudrem. Domowe, puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających

Basia w kuchni
Jagodzianki 128

się do blatu i jest sprężyste. Lekko obtaczamy w mące i wkładamy do miski do wyrastania - u mnie trwało to mniej więcej godzinę i 20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, tworząc w ręku placuszki nakładamy jagody - u mnie mniej więcej półtorej łyżki na jedną jagodziankę - zaklejamy bułeczkę, formujemy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem(...)nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.  Upieczone studzimy na kratce, następnie lukrujemy (do szklanki cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki gorącej wody - dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy). Smacznego

Plate of Joy
Torcik bardzo czekoladowy (bez pieczenia) 2382

Intensywnie czekoladowy torcik z niespodzianką w postaci pianek ptasie mleczko powinien posmakować każdemu wielbicielowi łakoci :) Chociaż deser nie do końca jest w moim guście bo preferuję mniej słodkie ciasta to postanowiłam zrobić go na urodziny mojego Taty. Jest wielbicielem czekolady i wiedziałam, że trafię w jego smaki :) Torcik smakował każdemu i mi także ale ostrzegam, że jest baaardzo słodki dlatego(...)przepisem. Znalazłam go na blogu „Pieprz czy wanilia”. Zapraszam do oryginału —>KLIK :) spód torcika: 150 kakaowych ciastek owsianych 2 batoniki orzechowe Pierrot łyżka masła orzechowego masa: 300 g gorzkiej czekolady 350 g śmietanki 36 % 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego do posypania: 2 łyżeczki

Mienta blog
Babka czekoladowo-pomarańczowa 132

lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa.   Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1,5 szklanki(...)pokrojonej ciemnej czekolady Polewa: sok z 1 pomarańczy tabliczka gorzkiej czekolady skórka z 1 pomarańczy Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Kostkę masła ucieramy na gładką białą masę z białym i brązowym cukrem. Dodajemy stopioną czekoladę, sok z pomarańczy, skórkę startą z pomarańczy, proszek do pieczenia, jajka i mąkę i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy groszki czekoladowe lub drobno

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 290

Poprawia perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika (7,6g/100g), wiąże również nadmiar kwasu żołądkowego, pomagając przy leczeniu refluksu. Wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z ciecierzycy; 300 ml wody; 1 łyżka siemienia lnianego; 1 łyżka oliwy z oliwek+ odrobinę do smażenia; szczypta soli i pieprzu. Dodatki: 200 g piersi z kurczaka; 1/2 papryki(...)papryka mielona, pieprz cayenne. Sos: 100g jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 5 listków bazylii; pieprz ziołowy. Zaczynam.           Składniki mieszam ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na początku może się wydawać za rzadka, dlatego należy odstawić ją  na 30 minut, wtedy ciecierzyca z nasionami lnu napęcznieją

Życie na widelcu
Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone 164

cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy(...)stopni Celsjusza, pieczemy 8 minut, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Wszystkie składniki na nadzienie miksujemy na jednolitą masę. Przelewamy na kruchy spód i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 5. Gdy tarta jest już zimna, ubijamy śmietankę ze szczyptą soli na sztywną pianę

My Culinary Art
Tarta z bitą śmietaną z mleka kokosowego i truskawkami 128

nowością - wyszło wyśmienicie:)Składniki:CIASTO25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliKREM:2 puszki mleka kokosowego2 łyżki cukru 1 listek agar-agarTruskawki wg. uznania:)Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki(...)dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki

Magiczna kuchnia Darii
Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 200

bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę smaczny. Czułam się wręcz rozczarowana, że smak coli jest niemal niewyczuwalny, szczególnie w galaretce na wierzchu, gdzie cola i żelatyna to jedyne składniki... Ciasto wyszło dobre, ot, delikatny serniczek. Smakował bardziej serem niż colą, gdzieś w tle wyczuwalny jest taki troszkę niezidentyfikowany aromat... Jestem pewna, że nikt nie odgadłby sekretnego składnika.Jeśli macie duszę(...)pokruszyć. Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać czekoladę do ciastek, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść łyżką lub dłonią masę ciasteczkową, schłodzić.Serek zmiksować z jogurtem na gładką masę. Dodać cukier, sok z cytryny, rum i colę. Zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć, rozpuścić na parze i przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK NA ZIMNO II 208

Lekki, puszysty i nieprzesłodzony.  Taki jest właśnie ten sernik :) bo ciasta niezbyt słodkie lubię najbardziej.  Jest prosty i szybki (nie licząc chłodzenia) do zrobienia, no i niedrogi co w obecnych czasach jest również rzeczą ważna :) Składniki: 1kg białego sera 3 galaretki: ja miałam ametystową, ananasową i malinową 900 ml wody  150 g masła  4,5 łyżki(...)cukru 1 żółtko rodzynki lub skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 2 szklanki wody dowolne owoce Wykonanie:  Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem na puszystą masę. Dodawać stopniowo do masy zmielony ser i wszystko dokładnie ucierać do połączenia się składników. Podzielić na trzy części. I galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance – 300 ml wody i ostudzić

Walijskie Pichcenie
Fit Tort bananowo - figowy na spodzie owsianym z orzechami bez cukru 220

wszyscy wiecie, ze kocham desery, a teraz nadeszła moda na bycie fit. Moje pyszne ciasta raczej do tej kategorii się na zaliczały do dzisiaj :) Wymodziłam torcik na serku i owocach ze spodem owsianym z orzechami. Wyszedł pysznie a co najważniejsze każdemu smakował i nikt nie uwierzył, ze nie ma w nim ani grama cukru. Słodycz nadały owoce, wiem że nadchodzi(...)banany zawsze znajdziemy w naszych sklepach czy bazarkach :) Składniki : spód 200 g płatków owsianych  100 g orzechów laskowych 50 g miękkiego masła  1 łyżka jogurtu naturalnego masa jogurtowa  500 g serka naturalnego 4 banany 8 łyżek żelatyny deserowej polewa 3 łyżki miodu 5 fig 3 łyżki frużeliny wiśniowej Przygotowanie: Płatki owsiane z orzechami blendujemy, dodajemy masło

Niezły Młynek
PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 178

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2

W kuchni Karmel-itki
Frittata śródziemnomorska z pomidorami, oliwkami i serem feta 228

Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu ( typu greckiego) 2 średnie pomidory 10

kulinarnyJa
Dietetyczny pasztet z pieczarek 289

Składniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól

kgwjanczewo
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 276

dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce

Mania Gotowania