ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:986/1309)

WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 641

okropnego, a ja uważam, że jeśli są naturalne, to dlaczego nie. Poza tym w przepisie podałam barwnik w proszku - są intensywniejsze i bardzo wydajne, a ponadto nie rozrzedzą nam ciasta. Zapraszam do wspólnej zabawy! Data publikacji postu - 21.06.2014 (sobota) rzez cały dzień. Link do akcji na Fcb:  https://www.facebook.com/events/244627739067050/ RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA /przepis od babci modyfikowany i ulepszony(...)ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiewam mąkę pszenną, ziemniaczaną  oraz proszek, delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki Tiramisu 256

Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię "na oko". Jak ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jak za gęste dolewamy mleka. Za dużo cukru też nie dodajemy, bo będą się przypalać. Składniki mieszamy trzepaczką albo mikserem. Naleśniki smażymy na dobrze(...)przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone. Do czasu rozsmarowania na naleśnikach krem trzymamy w lodówce. Sos czekoladowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki

Blondynka Gotuje
Pierniczki nadziewane 2245

dobrze rozetrzeć.), kakao oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Dodać ostudzone masło z miodem i cukrem. Ciasto wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 24 h. Ciasto wyłożyć na stolnicę, jeśli się klei można podsypać mąką. Rozwałkować na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. W wersji z nadzienie rozwałkować nieco cieniej. Wykroić takie same kształty, nałożyć odrobinę(...)będą twardsze. Zatem jesli chcemy mieć mięciutkie pierniczki musimy pilnować czasu pieczenia (góra ciastek powinna być lekko miękka).  Polewa czekoladowo-miodowa. Miód z wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.   Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczeń domowa z amarantusem 228

Składniki: 1 kg mielonej łopatki 1 bułka 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki amarantusa pół łyżeczki tymianku szczypta kolendry 1 duży ziemniak o sól i

kgwjanczewo
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 343

składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka(...)wymieszane suche składniki oraz roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy przez ok. 20 min w 170 st. C. składniki na masę serową: 1000 g białego sera (trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z agrestem i bezą 379

pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak, aby miało średnicę większą niż forma na tartę (najlepiej użyć formy 23-24 cm). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto – wykładamy na wierzch folię aluminiową i wsypujmy suchą fasolę, groch lub ryż. Podpiekamy tak przygotowany spód przez 12 minut. Potem zdejmujemy obciążanie wraz z folią i pieczemy jeszcze 5 minut(...)naczyniu trzy białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy będą sztywne - powoli dosypujemy odłożony cukier i ubijamy ok. 2- 3 minuty. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy agrest. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch wykładamy łyżeczką ubite białka. Pieczemy przez ok. 40-45 minut w 170°C (160°C z termoobiegiem). Gdyby beza zbytnio się rumieniła, możemy ją nakryć kawałkiem

Poezja smaku
Torcik naleśnikowy a'la lazania 255

łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz starty ser żółty lub mozarella do posypania Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić. Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować aby zgęstniał cały czas mieszając.  Dno naczynia do tarty posmarować masłem ułożyć jeden naleśnik, następnie rozsmarować 2-3 łyżki miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Muffinki - murzynki 205

posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki o smaku murzynka. Składniki(...)wiśni (lub ulubionych bakali) Masło, cukier, kakao i 6 łyżek wody mieszamy w garnku na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odlewamy 1/3 szklanki na polewę. Pozostałą część masy studzimy i dodajemy żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek

Marder&Marder Manufacture
Słodkie kanapeczki i kawa z żółtkiem 231

znajdą się w naszych brzuszkach, ale postanowiłam nieco urozmaicić ich smak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku(...)kubek. Mission completed. Kawa z żółtkiem (źródło - klik ): 1 porcja 150 ml gorącej kawy 1 żółtko 1 łyżeczka cukru pudru Zaparzyć kawę. Żółtko z cukrem pudrem ubić na puszystą masę i wlać na wierzch kawy. Ja swoją posypałam dodatkowo cynamonem

My simple kitchen
Ciasto - Sałatka 4871

mnie zaskakuje interesującymi inspiracjami. Tuż przed Wielkanocą wypatrzyłam na jej blogu intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  Ugotowane(...)pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są  słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem  warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów białka żółtka Sałatkę możemy udekorować szczypiorkiem.  Po przygotowaniu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Nominacje 190

odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie  Dobra książka  "Sindre-mój syn"  Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła prawie wcale, a masa płynęła jak rzeka :D. Było to na samym początku mojej przygody kulinarnej, a na dodatek miała być to niespodzianka dla mojego brata, który przyjechał na przepustkę z jednostki(...)jestem samoukiem) "Miej serce i patrzaj w serce" A. Mickiewicza Zdziwione miny moich bliskich i znajomych, gdy dowiadują się z czego było przygotowane danie, np: Leśny mech-ciasto ze szpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć do tej pory

Ciasteczkowy Potwór
Babka kokosowa 248

która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak kokosa. Uwielbiam ciasta ucierane, ale babki przygotowuję właściwie tylko i wyłączeni w okresie Wielkanocy, tak mam, nie wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam(...)sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do wysokiej miski, dodać cukier oraz szczyptę soli. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać olej i ekstrakt, krótko zmiksować. W drugiej misce przesiać mąki z sodą oczyszczoną, dodać wiórki, wszystko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mieszankę mąki oraz mleko kokosowe na zmianę stale

dom-agi.pl
Ptysie z kremem karpatka 266

mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła Sposób przygotowania: Wodę z mlekiem i masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić. Dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem(...)mleku mąkę. Zagotować i ostudzić. W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.  Ptysie poprzecinać ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić nim nasze słodkości Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Gosia gotuje
Zebra 592

ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie..  tak..  tak to można poleniuchować.:)  Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania(...)części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z łososiem i kurkami 252

serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze(...)kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania