będzie się odklejać od boków garnka. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wszystko dokładnie miksując. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy wielkości orzecha włoskiego. Ptysie pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie suszymy je w wyłączonym(...)laski wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy do niego zawartość szklanki, mieszamy trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia , raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstał kożuch. W misce ucieramy masło, a następnie dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej
Kulinarne przygody Gatityszklanki topionego masła (ok. 80-100 g) * od siebie dodałam jeszcze szczyptę pieprzy cayenne - nic tak nie podkreśla smaku czekolady jak ostra papryka. Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. PO wyjęciu z lodówki formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem w odstępach(...)zrobiłam z lukru. ZIELONY LUKIER * łyżeczka cukru pudru * kilka kropli cytryny * 2 krople kropli żołądkowych Herbapol * kropla barwniku zielonego Składniki mieszamy i ucieramy do powstania gładkiej, delikatnie lejącej się masy. Gdy masa będzie za rzadka dodajemy cukru pudru. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam serniki. Dam się za nie pokroić. Z racji wiecznych diet zwykle robię je z chudego twarogu, ale tym razem wykorzystałam serek wiaderkowy i nie żałuję! Nadał ciastu kremowy, wręcz pankowy charakter. Jednak do innych wypieków najbardziej pasują mi zwyczajne, oklepane twarogi w kostkach, których nie mielę w maszynce, a po prostu przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do tego(...)wersji smakuje doskonale. Polecam serdecznie! Już niedługo więcej serników na moim blogu, całe mnóstwo! :) Składniki na spód: 100 g kakaowych herbatników 40 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36% 400 g chałwy waniliowo - czekoladowej 50 ml likieru czekoladowego 3 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek
Cakes By KejtCiasto wymyśliłam wczoraj wieczorem, dodałam do niego wszystko to, co lubi mój partner. Nie do końca wiedziałam czy się uda, ale efekt końcowy mnie zadowolił :) Na dole postu znajdziesz listę zakupów :) Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać(...)cukier - cały czas ubijając. Następnie dodawać stopniowo żółtka i ubijać dalej. Obie mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i dodać razem do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać, do momentu, gdy otrzymamy gładką masę. Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Masa budyniowa z wanilią: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe
The Sweet Damseltrzymanie z mamą miksera, dosypywanie mąki (pół do miski, pół dookoła miski), ale przede wszystkim obserwowanie, jak to wszystko się razem ze sobą miesza. Na moje pytanie, czy robimy ciasto, biegnie do szafki, wyciąga miskę i głośno krzyczy "bziummm..." Babeczkę tę często przygotowuję, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście, lub dopadnie mnie, lub męża chęć na coś słodkiego. Pomimo(...)jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować
Rozpustne gotowaniemąki 1 jajko 250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki(...)dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, kakao i sodę cały czas mieszając. 2. Białko wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać obie masy ( białka dodawać do masy jogurtowej- nie odwrotnie!). 3. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wylewać na patelnię nieduże placuszki i smażyć z każdej strony ok 1-1,5 minuty w zależności
DefinicjaSmakuDżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)dusić na małym ogniu cały czas mieszająć. 3. Gdy śliwki puszczą sok zmniejszyć ogień na jak najmniejszy, dodać cukier i kakao. 4. Podgrzewać powidła aż sok odprauje i cała masa zgęstnieje. Cały czas mieszać i uważać aby powidła się nie przypaliły. 5. Kiedy powidła osiągną odpowiadającą nam konsystencję zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki (ja swoje powidła dusiłam
DefinicjaSmakutruskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 100 g białego zmielonego sera 400 g zimnej śmietany kremówki 30% 100 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Żelatynę bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofalówce(...)miksujemy. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując. Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia. Wierzch ozdabiamy truskawkami
Kulinarne przygody Gatityprzyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku lub tak jak ja na patelni lekko posmarowanej oliwą z oliwek (nie powinny wam się przypalić, bo mięso puści sok) kotlety smażymy z każdej(...)tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego(...)wyrośnięcia na 45 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego
My Culinary ArtKolejne placuszki pancakes, tym razem z dodatkiem cappuccino, oblane syropem kawowym. Zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ , z podanej porcji wychodzi około 6 placuszków. Składniki CIASTO: 1,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino (użyłam czekoladowego, przy czym dałam go więcej niż 2 łyżki) 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 2 łyżki(...)szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Sposób Mąkę mieszamy z cukrem, kawą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, masło i jajko, miksujemy na gładką masę, smażymy na rozgrzanej patelni, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, przewracamy na druga stronę. Wszystkie składniki na syrop umieścić w rondelku, wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu delikatnego
Kuchenne aromatypojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli , ale proporcje i składniki znacznie zmodyfikowałam... Przyznam, że tego rodzaju ciasta są dość pracochłonne, ale czego nie robi się z miłości :) rzecz jasna do potomka... Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam President) 330 ml śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru(...)dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuścić według wskazówek na opakowaniu (w ok. 20 minutowych odstępach czasu). Odstawić do wystygnięcia i lekkiego
Czerwień i błękitcytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów : naleśników , gofrów , babeczek , lodów czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny 2 jajka szklanka cukru ( lub troszkę mniej , jeśli lubicie mocno kwaśne smaki ) 80 g masła(...)utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka i schłodzić . Przechowywać w lodówce . Należy zużyć w przeciągu 2 tygodni. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaCiasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!. Składniki na 25 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag 1 szklanka soku z pomarańczy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa dostępna w sklepie www.Skworcu.com.pl Masa śmietankowa: 25 dag serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku 1. Masło roztopić z cukrem, a następnie odstawić do wystudzenia. 2. Do miski przesiać mąkę, sól, proszek
Apetyczna babeczkaKeks cioci Krysi". Najlepszy z najlepszych. Idealnie delikatny, nie za suchy i może troszkę sobie poleżeć, co nie wpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)Składniki:200 g masła2 i 1/2 szkl mąki pszennej5 jajek3/4 szkl cukru pudu lub więcej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy300-400 g bakalii - np. w dowolnej kombinacji(...)skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie i mieszamy. Całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i całość
Malinowe Pocałunkiszynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka(...)ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym na plasterki pomidorem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok 25 min albo dopóki masa się nie zetnie . Smacznego
Stare GaryZ tym sosem po raz pierwszy spotkałam się robiąc w domu waniliowe lody (czyli jakieś 2 lata temu) i od razu się zakochałam! :)Zazwyczaj robiłam na
Kraina Miodem PłynącaKolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz
Słodka StronaŚwieże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto
Ciastkozercyskórka z 1/2 cytryny, żółtko, łyżka wody, 30g cukru. Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec(...)laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek. Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościkakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć(...)utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia
Moje domowe kucharzeniedobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej, którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość(...)mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła mi z tego gładka pasta, tylko masa z wyczuwalnymi drobinkami czy wręcz kawałeczkami orzechów. Masę wymieszałam z pozostałymi składnikami oprócz masła i miodu i wrzuciłam na patelnię. Smażyłam ją kilka minut na małym ogniu często mieszając
Zdrowa Kuchnia SowyDziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We
W kuchni Karmel-itkikurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia(...)PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce. 3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min) Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być
Nerds KitchenMoja 12 letnia córka Sara po raz czwarty samodzielnie zrobiła świąteczny sernik Tysiąca Smaków z przepisu należącego do serwisu kulinarnego przepisy.pl Sernik ma królewski
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingDlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu. Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni(...)proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieNietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka
Tradycyjna KuchniaProsty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych 10dag płatków migdałów
W kuchni u Monikitemperatury 200 ° C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Nadzienie grzybowe: 400 g kurek 100 g sera cheddar lub innego ostrego sera 250 g śmietany 18 % 1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki oleju(...)momentu aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Następnie wsypać do masy jajecznej starty ser i dobrze wymieszać. Masę jajeczną dokładnie połączyć z grzybowym farszem. Na podpieczony spód przelać farsz. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie
maniapieczeniaskóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku(...)nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę
Smaki Ewybiszkoptowy na słodko. Po świątecznym obżarstwie w dalszym ciągu mam wielką ochotę na słodkie przysmaki, a więc omlet jest czymś w rodzaju przejściowego odzwyczajania się od olbrzymiej ilości przepysznych ciast - bo to największy grzech podczas świąt. Słodkie danie przynajmniej zlikwidowało kolejne, słodkie przekąski między posiłkami, a do tego można się nim wspaniale delektować - taki pyszny, puszysty, mięciutki, ze wspaniałym dodatkiem(...)cukier puder do posypania ulubiony dżem Wykonanie: Żółtka ubijamy do lekkiego spienienia, łączymy z mlekiem i solą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do żółtek na zmianę z mąką. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez ok. 1 min by spód się zarumienił na złotobrązowy kolor. Dosmażamy na mniejszym ogniu pod przykryciem.Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem
psgotujemyPodczas ostatnich zmagań mentorskich z Marcelem robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić Składniki: - 4 jajka - 200 g czekolady - 200 g cukru brązowego - 200
Kuchenne Wariacjejeszcze ciacho było ciepłe i niestety efekt jest lepszy jak na chwile wyląduje w lodówce, albo po prostu ostygnie :) Zdecydowanie polecam, jeżeli lubicie smak ciepłych słodkich lodów i kwaskowatej masy limonkowej :) Świetne połączenie :) Składniki: Tarta: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego jajko 2 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki zimnej wody Curd z limonek: 3 duże(...)limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie do formy, obrócić i odkleić
ChilliJemyDziś postanowiłam dać upust swojej dziecięcej fantazji i przygotowałam pyszne, słodkie i baaardzo czekoladowe cukierki. Składniki: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag cukru pudru 200 g
Tradycyjna KuchniaCiasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami to idealna porcja energii. Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają
kulinarnyJaCiasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo(...)300g śliwek węgierek Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do mąki i dokładnie wymieszać. Do rondelka dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i co chwilę mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić by lekko ostygła. Przelać
pink envelopepodanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu(...)skórki, drobno pokroić. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i układać jedną obok drugiej na podpieczonym spodzie. Następnie w miseczce wymieszać jogurt, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz budyń. Przygotowaną masą zalać śliwki, wierzch posypać drobno pokrojonymi migdałami. Piec przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki AniCzasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie(...)żeby galaretka prędko stężała. Drugą galaretkę przygotować z połowy zalecanej wody. Zostawić do ochłodnięcia, a następnie dobrze wymieszać z jogurtem naturalnym. Maliny umyć, na stężałej galaretce ułożyć kilka, następnie masę jogurtową i znowu maliny, a na nich masę jogurtowa. Ostatnie z malin wymieszać z resztką masy jogurtowej i ułożyć na deserze. Całość posypać kokosem i wstawić do lodówki. Deser można
Passions hobbies lifeTakie ciasto możemy przygotować zawsze, na każdą okazję. Biszkopt z makiem prezentuje się rewelacyjnie i tak samo smakuje. Do maku możemy dodać bakalie, a wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Składniki na biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną, zapach
Salonik smakówMam nadzieję, że każdy lubi słodycze! Ja chyba nie znam osoby, która odmawia by zjedzenia placków lub naleśników. Uwielbiam je! Nie muszą być idealnie kształtne, mają
Niezły Młynek