ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:998/1309)

Malinowa pianka 175

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.  Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki  pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody(...)szkl malin Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec

Ala piecze i gotuje
OMLET BISZKOPTOWY Z MALINAMI 98

było tak niemiłosiernie gorąco, że sama myśl o włączeniu piekarnika, powodowała wzrost temperatury o co najmniej 10 stopni ;) Człowiek siedzi i główkuje co by tu zrobić, żeby upiec ciasto i nie "zjechać" przy piecu. Polecam cudownie puszysty omlet biszkoptowy :) Bez włączania piekarnika, a równie smaczny jak tradycyjny biszkopt. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki szczypta soli kilka(...)cukier i dalej ubijać, aż piana zrobi się szklista. Ciągle miksując dołożyć żółtka. Wsypać mąkę i przy pomocy drewnianej łyżki, całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać delikatnie natłuszczoną patelnię, wylać przygotowaną masę i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. (Gdy pierwsza strona będzie już złota, można sobie ułatwić przewrócenie omleta na drugą stronę poprzez zsunięcie go na talerz. Przykryć go patelnią

Kuchnia w opałach
Prosto i pysznie: ciasto na maślance z truskawkami 168

się Wam znudziły (w co ani trochę nie wierzę). Idealnie nada się na piknik albo na ogrodowe przyjęcie, dla dużych i małych... Ciasto uniwersalne, pod każdym względem. Spróbujcie koniecznie! Ciasto na maślance z truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30 x 22 cm) 500 g mąki pszennej 3 jajka 200 g cukru 250 ml maślanki 125 ml oleju(...)kruszonkę: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania partiami dodając cukier. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Powoli wlać olej, cały czas miksując. Na zmianę dodawać mąkę z maślanką, miksując na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka marmurkowa 145

kawy z kakao i wymieszać. Małą formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian wykładać do formy dwa rodzaje ciasta (po ok. 2 łyżki), można delikatnie zamieszać ciasto nożem, aby powstał marmurkowy wzór. Piec ok. 60 min. (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ja piekłam z termoobiegiem w temp. 155°C na najniższym poziomie przez(...)czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babkę i posypać posiekaną czekoladą. We wgłębieniu babki umieścić kolorowe jajka

Domowa Cookierenka Agi
Przepis na… – Strozzapreti, kluski z ricotty 239

Kalabrii. Lokalne różnice w konystencji lub posmaku sera uzasadniły wprowadzenie kilku kategorii produktu: ricotta, ricotta forte, ricotta secca, ricotta romana, ricotta affumicata . Ricotta doskonale smakuje jako dodatek do ciast i deserów, znakomicie komponuje się z pieczywem i makaronami. Zawiera 20- 30% tłuszczu. Przepis Kluseczki: kilka garści świeżego szpinaku 400 gramów sera ricotty parmezan 2 jajka 25 gramów bułki tartej(...)szpinak, jajka, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy natkę i passatę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Z powstałej szpinakowo – serowej masy formujemy małe kluseczki, obtaczamy je w mące i wrzucamy powoli do wrzącej wody. Kiedy kluski zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z pomidorowym sosem

Bon Ton Italia
Czekoladowe ciasto z jabłkami! 250

Najlepsze ucierane ciasto z czekoladą, Nutellą i jabłkami. Pyszne, słodkie i kaloryczne ;-) Składniki: - 450 g mąki pszennej - 250 g masła - 150 g Nutelli - 150 g cukru pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami(...)ciągle ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao.  Pianę z białek ubijamy na sztywno. Mieszamy razem z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masę wylewamy do formy, układamy cieniutkie plasterki z jabłek. Pieczemy godzinę w nagrzanym piecu

SMYKWKUCHNI
Tort miś z bitą śmietaną i lukrem plastycznym 164

Kiedy jajka z cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone) Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl. wody zagotowujemy z cukrem i dodajemy sok z połowy cytryny.Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Studzimy) Krem budyniowy(...)mleka zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W 250 ml mleka rozrabiamy budynie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy budyń ostygnie, stopniowo

tojestpyszne.blogspot.com
Tartaletki ze śliwkami i jabłkami 109

czasu aż powstanie zbita kula. Wyjmuję i wyrabiam na blacie wysypanym mąką jeszcze minutę. Zawijam w folię i wkładam do lodówki na min. 1 godzinę (do 24h).Gdy ciasto się schłodzi wyjmuję, dzielę na 4 części i rozwałkowuję. Wykładam nim posmarowane masłem foremki do tartaletek. Nakłuwam dno widelcem, wykładam folią i obciążam fasolą (niektórzy mają takie gadżety jak kulki ceramiczne(...)minut w temperaturze 190 stopni. Owoce wysychają przy pieczeniu, więc nie należy piec zbyt długo.Śmietanę ubijam, dodaję cukier i serek. Mieszam dokładnie. Upieczone tartaletki smaruję masą śmietankową

W kuchni wieczorem
Ciasto z kasztanami. Miodowe 132

zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu(...)soliMasło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremowym serduszkiem 104

Babeczki z kremowym serduszkiem Kiedy chcemy upiec ciasto na jakąś ważną okazję (urodziny, prezent dla mamy) warto postawić na wypróbowany przepis, który zawsze się udaje. Żeby jednak nie było nudno, gotowe wypieki możemy fantazyjnie ozdobić. Dziś chciałabym zaproponować Wam dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni(...)czekoladowe Składniki na krem budyniowy +czerwony barwnik spożywczy Jeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do każdej babeczki wkładamy po kostce czekolady i popychamy lekko, żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około

Ciastkozercy
CIASTO PIASTOWSKIE CZYLI SZARLOTKA NA ORKISZOWYM BISZKOPCIE, Z BITĄ ŚMIETANĄ 422

niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu  jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-) Podane proporcje są orientacyjne, każdy(...)łyżek cukru) - 7 łyżek mąki orkiszowej, dałam 165g    (lub 7 łyżek mąki tortowej) W misie miksera ubijamy na sztywno białka jaj, dodając stopniowo ksylitol (lub cukier). Gdy masa jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku i za każdym razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smaczne Zdrowe
Czereśnie zapiekane w budyniu 145

znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie. Składniki: 200g czereśni (mogą być mrożone), 3 jajka, 120g cukru pudru, 450ml mleka, 1/2 laski wanilii(...)pojemności ok.180ml. Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie. Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Najlepszy sernik na świecie !!! 62836

czyli naszej najukochańszej Babci i Prababci. Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;)  Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się w ustach !!! SKŁADNIKI 1 kg tłustego sera 8 jaj  kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru(...)zmianę -  dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy  olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.  Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą  przez 38 minut.  Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Babeczki ryżowo-czekoladowe z mlecznym kremem i borówkami 169

maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce do deserów, więc właśnie one wieńczą dzieło... - Ciasto: 1 opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu(...)proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując, dodawać po jednym jajku i porcjami cukier. Na końcu dodawać stopniowo kleik z kakao i proszkiem, miksując na gęstą masę. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać kulki wielkości moreli i wylepiać dno i boki foremek na babeczki lub muffinki (użyłam silikonowych) i upiec na złoty kolor

Czerwień i błękit
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 175

ziemne czy gorzka czekolada. Myślę, że świetnie by tu się sprawdziły różnego rodzaju bakalie, może rodzynki moczone w rumie...? Tahiny jeszcze mi trochę zostało, teraz poszukuję dobrego przepisu na ciasto. :) A ciasteczka póki co bardzo polecam! :) Ciasteczka chałwowe (z tahini)   PRZEPIS {wg receptury Davida Lebovitz'a } temperatura pieczenia: 175ºC | czas pieczenia : ~ 12-14 min Składniki 70 g mąki pszennej(...)szczypta soli 1 łyżka wody 100 g pasty tahini opcjonalnie: kawałki gorzkiej czekolady, orzechy Przygotowanie Przy pomocy blendera zmiksować obie mąki, migdały, masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Dodać wodę i tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy

coolinarnastrefa.blogspot.com