ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:998/1309)

Tort bezowy ze śliwkami 288

łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz(...)najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Zapiekane krokiety z opieńkami 180

Co prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów

Niezły Młynek
Orzechowiec z kremem dyniowym 256

Okres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 lyzki cukru pudru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy

Słodkości i nie tylko
Słodka strucla z figami, kozim serem i tymiankiem 187

stopniowo łącz trzepaczką**, podobnie stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i dokładnie wymieszaj. Figi pokrój w paski około 3-4 mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek. Rozłóż ciasto filo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2 cm margines z jednej strony dłuższego boku. Rozłóż równomiernie figi i zacznij rolować. Całość posmaruj mlekiem przy(...)około półtoracentymetrowe kawałki. Można skropić jeszcze odrobiną miodu. Smacznego! *Jeśli nie masz świeżego, pomiń. Suszony się tutaj nie nadaje. ** Możesz też oba serki i jogurt zmiksować krótko (nie chcemy masy napowietrzyć) blenderem

Bazując na smaku
OMLET INACZEJ: carrotcake+cheesecake 201

sody oczyszczonej) - 2 żółtka - 200g startej i odsączonej marchewki (u mnie wióry- pozostałość po wyciskarce) - 20g odżywki lub 20g miodu/ksylitolu/stevi - przyprawy korzenne +jeśli macie ochotę kakao 7g POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 3) - 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej) - 1 żółtko - 250g suchej marchewki pozostałość po wyciskarce - 20g odżywki białkowej lub 20g innego słodzika wraz z 20g mąki - przyprawy korzenne(...)zostaw w spokoju 2) UBIJ BIAŁKA Z SODĄ OCZYSZCZONĄ 3) Do białek dodaj resztę składników 4) Wstaw do piekarnika na 180* do suchego patyczka (od 25 do 40 minut) MASA ''SERNIKOWA'' OPCJA 1: - 3 serki tutti 0% (może być każdy inny jogurt!) +8-10g żelatyny MASA ''SERNIKOWA'' OPCJA 2 -twarożek mielony polecam EMILKI  ok 250g + słodzik do smaku

fitolarun.blogspot.com
Tarta śliwkowa z budyniową pianką 122

lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżeli formę do tarty wylepiacie ręcznie, to należy włożyć ją ponownie na 10 minut do lodówki, a dopiero później włożyć do piekarnika(...)wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować na najwolniejszych obrotach. Na lekko podpieczony kruchy spód wlać ponad połowę masy budyniowej i włożyć na 5 minut do piekarnika. Następnie wyciągnąć, rozsmarować pozostałą masę i wyłożyć

Passions hobbies life
Ciasto bakaliowiec - bananowiec 175

bogatsi o nowe smaki, aromaty i doznania kulinarne. Postaramy się systematycznie dodawać nasze pomysły na pyszne dania i ciasta. Dziś przedstawiamy połączenie dużej ilości bakali z dojrzałymi bananami. Smak ciasta za każdym razem może się trochę różnić. Wszystko zależy od rodzaju orzechów, rodzynek i bananów. Składniki: - 2 dojrzałe banany - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki(...)masło, cukier oraz pokrojone na drobne kawałki bakalie i wszystko razem ucieramy. W oddzielnej misce ścieramy na tarce banany, dodajemy ubite jajka i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną masłem i wysypaną np. bułką tartą keksówki wykładamy masę. Pieczemy przez godzinę w  nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Pan i Pani Smith w kuchni
Naleśniki z kaszą jaglaną i sosem rabarbarowo-truskawkowym 154

mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę(...)Lekko posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy 15-17 minut. Lekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem.   Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru

bistro mama
MANIACZKA CIASTO 170

kasza manna to tylko na mleku dla dzieci? Spróbujcie jak pyszne można z nią przygotować ciasto, super deserek nie tylko dla najmłodszych.   Składniki: puszka brzoskwiń w syropie 2 łyżki żelatyny pół kostki margaryny 4 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1,5 szkl kaszy mannej 4 łyżki kakao Wykonanie: Brzoskwinie osączamy z syropu, blendujemy.Syrop z brzoskwiń podgrzewamy ,dodajemy żelatynę energicznie(...)garnka, dodajemy pokrojoną margarynę, cukier. Kiedy sie rozpuści, dodajemy kaszę manną,mieszamy żeby się nie przypaliła. Kiedy zgęstnieje dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao mieszamy. Na stężałą masę brzoskwiniową wykładamy jeden kolor kaszy, na nią drugi, odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Pączki z adwokatem 141

Zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż te podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się  puchate. W garnku rozgrzać olej  i smażyć pączki(...)przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki. Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta,  dodać jeszcze 2 łyżki cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka przestygnięte pączki. Można podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 184

foremki . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami) - zapomniałam o papierze i wrzuciłam fasolki bezpośrednio na ciasto - bez szkody dla efektu końcowego;) Przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut i piec przez ok. 10 minut, następnie ostrożnie usunąć(...)mleka 1/4 łyżeczki esencji waniliowej 1-2 łyżeczki soku z cytryny Żółtka z białkiem przełożyć do miksera, dodać cukier i ubić razem do uzyskania niemal białej, puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Przelać do garnka o grubym dnie i trzymając na małym ogniu zagotować, stale mieszając. Gotować przez 3-5 minut, do momentu aż krem zgęstnieje . Doprawić do smaku

KUCHARNIA
Sernik jogurtowy z galaretką 532

razem postawiałam na bardziej kolorową wersję – wpuśćmy w te szaro – bure dni trochę lata!Delikatne , jogurtowe ciasto wypełnione kolorowymi galaretkami to super przepis na imprezę.Ciasto / deser  robi się błyskawicznie … i równie błyskawicznie znika z talerzy!  SKŁADNIKI:( na formę keksową ) - jogurt naturalny – 400 g- żelatyna – 2 łyżki- cukier puder(...)rozpuszczamy we wrzątku, studzimy.W misce rozrabiamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy.Zastygnięte!( muszą byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wkładamy do jogurtowej masy( zostawiając kilka do ozdoby góry ). Wylewamy do formy keksowej wyłożonej herbatnikami. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny

Ostra na Słodko
Domowe Jagodzianki 198

food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę jagód, ok. pół łyżeczki cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować lukier.Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki.  Moje posty

Słodka Strona
Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 147

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy

Mienta blog
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 327

spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia(...)zgęstnienia. Dobrze mieszać aby nie było grudek i nie przypaliło się ;) Budyń pozostawić do ostygnięcia. Masło/margarynę ogrzać do temperatury pokojowej i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej margaryny dodawać po jednej łyżce ostudzony budyń (oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową). Ubijać mikserem na puszysty krem. Napełnić kremem babeczki, udekorować borówkami i kokosem. Schłodzić

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania