uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wylepiamy spód formy do tarty. Podpiekamy je ok. 10 minut i wyciągamy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy(...)przelewamy przez sitko do roztopionej czekolady. Mieszamy szpatułką aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. Mango myjemy, obieramy i kroimy na plastry, które wykładamy na podpieczony spód i zalewamy je masą czekoladowo - śmietankową. Tartę ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C. Wypiek studzimy w wyłączonym piekarniku. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Delektujcie się! (; (function
Symfonia Smakówpłaskie łyżeczki soli Wlewamy stopniowo szklankę ciepłej wody i ciągle mieszamy Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Wałkujemy cienkie okrągłe placki z których będziemy wykrawać małe okrągłe placuszki na pierogi Na każdy placuszek kładziemy farsz i zaciskamy(...)Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli (podgrzewałam chwilę - wtedy składniki lepiej się połączą), dodałam roztrzepane wcześniej jajko i ponownie wszystko wymieszałam (uważać by farsz
Proste Potrawykilka dni temu..w sumie ciasto można zrobić [ upiec ] w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru(...)ubijać. Dodać proszek do pieczenia i powoli przesiane mąki. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie łyżką w jednym kierunku. Blachę do tarty wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wylać na nią masę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25- 30 minut . 1 kg jabłek cukier do smaku 1 budyń [ u mnie kokosowy] Jabłka obrać, pokroić i uprażyć
Moje domowe kucharzenieBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego(...)ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą
Z miłości do słodkościinnymi blogerami postanowiłem wziąć udział w wyzwaniu blogowym pod hasłem przypomnij komuś ważnemu jak bardzo Ci na nim zależy. Zrób coś nieoczekiwanego: 18 maja upiecz dla tej osoby ciasto. Ja upiekłem dla Ady babeczki Red Velvet z przepisu: 180g margaryny Kasi 2 duże jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżeczka soli 400g (2 ½ kubka) mąki pszennej uniwersalnej 315g(...)Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek. 2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. 3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą. 4. Odmierzyć mąkę
cookplCiasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) Takie przekładańce są dość czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko :) BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu(...)SERNIK. Twaróg zmiksować z cukrem dodając po jednym jajku i żółtku. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zmiksowane jagody. Można je przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek i skórek. Wylać masę serową do formy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Żeby łatwo wyjąć wyłożyłam formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5min zmniejszyć temperaturę
https:KKuchniaMniamWitajcie! A kto by nie chciał czekoladki do kawki, która ma zaledwie 30 kcal? Czasami chwilka przyjemności znaczy więcej niż tysiąc słów. Moja chwila przyjemności skończyła
fitolarun.blogspot.comNiesamowicie kremowy i aksamitny serniczek. Delikatnie kwaskowy, o wspaniałym, bogatym smaku. Idealny! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik na zimno: na formę o
Rozpustne gotowanieSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika
Kuchcik gotujeOstatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki:Galaretka wiśniowa -1 opak.Galaretka cytrynowa – 1 opak.Mleko skondensowane niesłodzone – 340gBiała czekolada – kilka kostekGorzka czekolada – kilka kostekWykonanie:Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 3/4 szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 1,5 szkl. jeżyn 2 łyżki żelatyny na spód: 1/2 szkl. płatków
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki
Blondynka GotujeDzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wykorzystania truskawek w postaci sernika na zimno. Składniki: - 60 dkg sera białego - pół kostki masła - 3 jajka - 2 łyżki
Zainspirowana w kuchnipewnością spróbuję ponownie. W optymistycznym nastroju polukrowałam pierniczki upieczone wczoraj i zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie kolejnej partii. Gdy wyciągnęłam nie wiem już którą blachę z piekarnika, zmiksowałam ciasto cynamonowe. Teraz się piecze, a ja mam chwilę wytchnienia... Niezbyt długą, bo muszę upiec jeszcze wielką blachę drømmekage i przygotować obiad na czas (który nie mam pojęcia, kiedy nadejdzie(...)sprawą intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze