ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1009/1309)

Sernik czarno - biały 226

Przepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc

Kulinarne przygody Gatity
MALINOWY CURD. 225

Jak Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł

W kuchni Karmel-itki
ALFAJORES Z KAJMAKIEM 214

Upieczenie alfajores "chodziło" za mną od dłuższego czasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc

Przepisy Aleksandry
Czekoladowy sernik na zimno 1036

Pyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. składniki: 500 g serka mascarpone 300

Monia miesza i gotuje
Domowy marcepan 2041

okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych(...)drobniej tym lepiej. Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.  Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki

Ala piecze i gotuje
Ciasto z malinami i czekoladą! Przepyszne! 202

Przepyszne ciasto z malinami i czekoladą! Jak już wspominałam ostatnio uwielbiam ciasta, które robi się w 5 minut. I to należy właśnie do takich. Jest banalnie proste. A obłędnie pyszne! Wilgotne, miękkie, słodkie a zarazem poprzez dodatek malin kwaskowate. Jak na razie jest wysoko na mojej liście TOP.;-))) Polecam Wam serdecznie póki maliny jeszcze do kupienia na ryneczku! SKŁADNIKI(...)letnie - dodaj do niego aromat, mleko i cukier- tak aby się rozpuścił,  - mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, wlej "mokre" do "suchych" składników - wszystko wymieszaj energicznie, na jednolitą masę. Dodaj jaja. Wymieszaj.  - dodaj maliny i czekoladę. Wymieszaj wszystko. - wylej na wysmarowaną masłem formę, ja użyłam takiej formatu zeszytu A4. - pieczemy w temp. 160 stopni przez 40 minut Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ptasie mleczko 151

Ptasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo żółtka i cukier, na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie(...)galaretkę rozpuszczamy w w 1 szklance wody i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru pudru następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy masę piankową i schładzamy. Podobnie postępujemy z kolejnymi białkami i galaretkami. Na wierzchu można polać polewą czekoladową. Dodatkowo: dżem truskawkowy

Słodka Kraina Wypieków
Babka cytrynowa 186

przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła(...)wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki – ciągle miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy połowę ubitych białek do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy resztę i ponownie delikatnie

Poezja smaku
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 227

pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie  Domowa Cukiernia Ewy.  U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb.      Składniki na ciasto:  -  375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5  łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy(...)może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy z mlekiem i mąką – miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i partiami

mojewypiekiinietylko
Po sezonie 189

urocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły.Polecam(...)łyżki Cointreau30 ml mleka200 g mąki pszennej50 g mielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g rabarbarudodatkowo:3 białka100 g cukruMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać mleko i Cointreau, dodać sól i skórkę z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i migdałami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 172

wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu(...)żółtko180 ml czerwonego wina1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g mąki pszennej40 g kakao1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik dyniowo-kajmakowy 163

    Już chyba nie raz wspominałam, że obok sernika obojętnie nie przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam

kolorowotorcikowo
Batoniki marchewkowe 142

  Składniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona

Gotowanie moimi oczami
Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa 185

Świeża, latem orzeźwiająca, zimą przypominająca letnie dni. Pachnąca limonką, na chrupiącym spodzie, inna niż wszystkie.   Składniki: 200g ciasteczek zbożowych typu digestive 80 g masla 4

Pociąg Do Kuchni
Murzynek w słoiku 248

czas, aby wziąć się do roboty. Dzisiaj na blogu pojawi się jeszcze recenzja. Mój piekarnik jak zwykle piecze na dwie części > . < Tęsknię za piekarnikiem prababci xD Murzynek - ciasto czekoladowe w słoiku podany z ubitym mleczkiem kokosowym przepis własny / 1 porcja - słoik 250 ml /  składniki: 35 g mąki pszennej lub innej, czyli ok. 3 lekko czubatych łyżek mąki(...)naczyniu - misce wymieszać łyżkę stopionego i ostudzonego masła lub łyżkę oleju, mleko oraz jajko. Do mokrych składników dodać suche, ponownie wymieszać. W tym momencie można dodać opcjonalne składniki. Gotową masę przelać do słoiczka i piec do suchego patyczka około 35 do 40 minut. Gotowego murzynka w słoiku podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie było to ubite mleczko kokosowe, ale również

tost z dżemem