ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1006/1309)

SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice 119

Składniki na dużą blachę: 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g) 125 g masła 1

w mojej kuchni
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 158

miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 647

pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński bezglutenowy 308

uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.” Cechą charakterystyczną sernika wiedeńskiego jest to, że nie pieczemy go na cieście. Moja wersja sernika wiedeńskiego bezglutenowego została zainspirowana przez Dorotę , komentarze z jej bloga oraz serniki, które piekłam od Pauliny .   Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm: - 1 kg tłustego(...)puder do oprószenia Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska 358

pudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka  20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)5szklanki mleka zagotować. Mąkę, jaja i aromat waniliowy wymieszać z pozostałym mlekiem i sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na  pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową

Zapiski Młodej Żony
Kakaowy biszkopt rzucany 138

 składniki* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaoSposób wykonania Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami 385

właśnie dostać przepyszne i niesamowicie soczyste brzoskwinie.Sok kapie po rękach a brzoskwinia rozpływa się w ustach!Któż z nas tego nie lubi? ;)Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe ( kakaowe ) właśnie z tymi soczystymi brzoskwiniami.Niesamowicie puszyste , delikatne …. wypełnione po brzegi owocami – świetne do popołudniowej kawy!A dzięki temu, że zrobiłam je na mleku bez laktozy(...)rzepakowy – 0,5 szkl* mąka pszenna – 2,5 szkl* proszek do pieczenia – 2 pełne łyżeczki* kakao – 6 łyżekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy pozostałe składniki : mąkę, proszek , letnią wodę , olej , mleko i kakao , a następnie wszystko razem dokładnie miksujemy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na całości układamy obrane i pokrojone w kawałki

Ostra na Słodko
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 147

Wielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra,  z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i

Basia w kuchni
Amerykańskie naleśniki- Pancake (pankejki). 6457

pieczenia łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 20 g masła Przygotowanie:  Przygotowanie zaczynamy od połączenia składników mokrych. W misie łączymy jaja, mleko, olej i dokładnie miksujemy na jednolitą masę. W osobnej misie łączymy składniki suche. Mąkę, proszek do pieczeni, sól, cukier łączymy i mieszamy trzepaczką, aby nasycić mąkę powietrzem. Wtedy pankejki będą bardziej puszyste. W dużej misie łączymy składniki suche(...)średnim ogniu z jednej strony przez ok. 4 min (do ujawnienia się bąbli), po tym przewracamy i smażymy kolejną minutę. W taki sposób smażymy pankejki do wyczerpania całego ciasta.  Serwujemy na ciepło z syropem klonowym (ew. miodem) i masłem. Zapraszam do oglądnięcia wideo z przygotowania Pankejków: Smacznego

Kuchnia Łukasza
Donuty brzoskwiniowe 307

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog . Składniki (na 10 - 12 donutów): 200 g mąki pszennej 60 g cukru(...)cukier puder zmiksowane brzoskwinie Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych

Sto kolorów kuchni
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami 306

łyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy(...)gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.                                        Smacznego

Z miłości do słodkości
CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE. 173

shirt. Idę, lecz nie sama. Z wiatrem. I ptasim śpiewem do towarzystwa. Ale... najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam(...)brzoskwinie szklanka wiórków kokosowych Brzoskwinie obrałam, pokroiłam w drobną kostkę. Kisiel przygotowałam według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodałam owoce, dokładnie wymieszałam. Ciepłą masę wylałam na biszkopt. Wiórki uprażyłam na suchej patelni. Dokładnie pokryłam ciepły wierzch masy. Wstawiłam dodatkowo na 15 minut do pieca. Wystudziłam.   Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Babka mrożona 120

  Dzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko). Składniki: - 2 pudełka serka homogenizowanego - 3 jajka - pół szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - garść orzechów

Zainspirowana w kuchni
Zapiekana owsianka z jabłkiem 141

Taka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do

kuchnia doski
Krem z białych warzyw 129

Taką porą zdecydowanie ciepłe posiłki są wskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100

Niezły Młynek