ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1006/1309)

Niedzielny powrót do przeszłości - ptasie mleczko w nowej wersji. 232

mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko.  Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ).  A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy(...)zaczną tężeć, do wysokiego naczynia wlewamy mleczko skondensowane i ubijamy je na wysokich obrotach miksera. Gdy mleczko podwoi swoją objętość dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie wylewamy na nią drugą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, do pełnego stężenia. Smacznego

Miksturownik
Proste muffinki bananowe 245

widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Wypełniamy foremki do wysokości około(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ajerkoniak - likier jajeczny 303

Ajerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej(...)oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych jaj z cukrem wlać mleko skondensowane niesłodzone i dalej ubijać, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu wlać spirtus i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki

Gospodyni Miejska
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 196

Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej(...)masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj kakao i cukier puder, 3 łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta, ok, 4-5 minut. Nakładaj na ciasteczka. (Jeśli chcesz, by frosting był bardziej czekoladowy, zwiększ ilość cukru pudru do 4 szklanek, a kakao

Gotowanie to kochanie
Sernik kapitański z bakaliami 236

przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki(...)żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną

Z miłości do słodkości
Pomarańczowo-czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu 199

Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca.  Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka przyprawy(...)łyżeczka sodyskórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta płatki migdałów, garśćWszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Sernik z żurawiną. Idealny 309

nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo(...)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z botwinką i serem korycińskim 181

Zalewa do farszu: - 1 jajo rozmiar L - 100 ml śmietany 30% - 50ml mleka 2,0% tłuszczu - pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku(...)sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.    Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Smacznego

Sajkofanka smaku
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 159

jednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat. Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow(...)Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy. Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy

Przysmaki Karolki
Pavlova z truskawkami i borówkami. 165

Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu

W kuchni u Moniki
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 217

   Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za

Smaczne Zdrowe
Chilli Fit Cake 172

SKŁADNIKI: 7 białek 3 łopatki odżywki białkowej (ja dodałam 1,5 łopatki czekoladowej i 1,5 waniliowej) szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

ClauditteMissCooking
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 250

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Tarta z galaretką dyniową 223

Tym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Jak zrobić lukier na pierniczki? 151

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania