Dyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrzJej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd)Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g gęstego(...)pure z dyni hokkoido25g mąki żytniejszczypta sody oczyszczonej1/3 łyzeczki proszku do pieczeniacynamoncoś do posłodzenia1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać obowiązkowo z jeszcze większą ilością czekolady
More food, love and dreamsDzisiaj przepis dla miłośników serników… i czekolady. Świąteczny sernik o smaku czekolady deserowej i zapachu piernika na kruchym spodzie z ciasteczek kakaowych. Nie należy do
Oryginalny smakkolejny wspaniały przepis , który jest świetnym pomysłem na Świąteczny wypiek , ale nie tylko.Wielbiciele ciast czekoladowych i murzynków będą tutaj z całą pewnością zachwyceni!Mięciutkie czekoladowe ciasto wypełnione delikatnym waniliowym kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI:* mleko – 250 ml* kostka do pieczenia Kasia – 125 g* kakao(...)migdałów – 50 g* cukier – 3 łyżki* polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę.Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać – polecam! )Wkładamy do nagrzanego na ok. 170C piekarnika
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową, ale bardzo smaczną wersję!Połączenie zdrowego kuskusu i tak samo zdrowych buraczków z aromatycznym tymiankiem tworzy fantastyczne danie , w sam raz na letni obiad.Polecam!SKŁADNIKI :* ugotowane buraki – 2 szt* kuskus – 0,5 szkl(...)sól , pieprz* olejSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kuskus zalewamy wrzątkiem.Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą.Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko.Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem.Z masy formujemy kotleciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Skrapiamy po całości olejem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.Podajemy solo lub z ulubionym sosem
Ostra na SłodkoSkładniki: biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 masło, dodatkowo
Aga w kuchniosobiście te późne odmiany odpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin(...)myjemy pod bieżącą wodą. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha. Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy maliny na gładką masę. Nie odlewamy żadnego soku! Zagotowujemy ponownie dodajemy dżemix, gotujemy jeszcze 3-5min. Wlewamy gorące do słoików, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką, czekamy aż całkowicie wystygną. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki(...)migdałów -1 jajko -kilka kropli olejku migdałowego -1 gorzka czekolada (u mnie słodzona ksylitolem) -łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem
Smaczne ZdroweSezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki
Ala piecze i gotujeSuper słodki deser. Bez pieczenia. Połączenie karmelu i bananów na spodzie krucho - maślanym. Na wierzchu bita śmietana wraz z mleczną czekoladą. Pyszności ! Polecam łasuchom !
Magiczne Życie Martyłyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz(...)najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki
https:KKuchniaMniamCo prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów
Niezły MłynekOkres jesienny sprzyja tworzeniu ciast z dodatkiem dyni :) Znalazłam fajna opcje na ciasto orzechowe z kremem dyniowym. Jeśli się zastanawiacie czy ciasto z takim warzywkiem jest dobre :) to odpowiadam Wam, ze jest bardzo pyszne i dynia ma tak neutralny smak, ze w kremie jest wlasciwie nie wyczuwalna a krem jest pulchniutki i nietłusty pomimo serka mascarpone :) Wymiary blaszki : 24x29(...)szkl. cukru pudru Krem: 250 g serka mascarpone 200 g puree z dyni 2 lyzki cukru pudru 1 lyzeczka cynamonu 1 lyzeczka żelatyny 15 ml wody Ponadto: puszka masy kajmakowej posiekane orzechy na wierzch Sposób przygotowania : Biszkopt : Oddzielamy zoltka od białek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane. Do zoltek dodajemy cukier puder - ucieramy na puszysta masę. Orzechy mieszamy
Słodkości i nie tylkostopniowo łącz trzepaczką**, podobnie stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i dokładnie wymieszaj. Figi pokrój w paski około 3-4 mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek. Rozłóż ciasto filo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2 cm margines z jednej strony dłuższego boku. Rozłóż równomiernie figi i zacznij rolować. Całość posmaruj mlekiem przy(...)około półtoracentymetrowe kawałki. Można skropić jeszcze odrobiną miodu. Smacznego! *Jeśli nie masz świeżego, pomiń. Suszony się tutaj nie nadaje. ** Możesz też oba serki i jogurt zmiksować krótko (nie chcemy masy napowietrzyć) blenderem
Bazując na smakusody oczyszczonej) - 2 żółtka - 200g startej i odsączonej marchewki (u mnie wióry- pozostałość po wyciskarce) - 20g odżywki lub 20g miodu/ksylitolu/stevi - przyprawy korzenne +jeśli macie ochotę kakao 7g POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 3) - 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej) - 1 żółtko - 250g suchej marchewki pozostałość po wyciskarce - 20g odżywki białkowej lub 20g innego słodzika wraz z 20g mąki - przyprawy korzenne(...)zostaw w spokoju 2) UBIJ BIAŁKA Z SODĄ OCZYSZCZONĄ 3) Do białek dodaj resztę składników 4) Wstaw do piekarnika na 180* do suchego patyczka (od 25 do 40 minut) MASA ''SERNIKOWA'' OPCJA 1: - 3 serki tutti 0% (może być każdy inny jogurt!) +8-10g żelatyny MASA ''SERNIKOWA'' OPCJA 2 -twarożek mielony polecam EMILKI ok 250g + słodzik do smaku
fitolarun.blogspot.comlodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżeli formę do tarty wylepiacie ręcznie, to należy włożyć ją ponownie na 10 minut do lodówki, a dopiero później włożyć do piekarnika(...)wsypać oba budynie i połączyć miksując krótko. Do szklanki lub miseczki z sokiem śliwkowym wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać tak żeby nie było grudek, po czym przelać do masy budyniowej i zmiksować na najwolniejszych obrotach. Na lekko podpieczony kruchy spód wlać ponad połowę masy budyniowej i włożyć na 5 minut do piekarnika. Następnie wyciągnąć, rozsmarować pozostałą masę i wyłożyć
Passions hobbies life