ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1019/1309)

Spaghetti z pulpecikami 141

Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny) 1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko  bułka tarta

Niezły Młynek
1515.Babka z kisieli 198

jakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem ..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013 ..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem(...)Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec około 40 minut

Moje domowe kucharzenie
Sernik jabłkowy z sosem 127

Przepis na taki pyszny sernik, z dodatkiem jabłek znalazłam  tutaj ..Taki sernik jest naprawdę pyszny..polecam..U mnie co prawda sernik był pieczony w blaszce

Moje domowe kucharzenie
Beza z kremem czekoladowym 366

proszku 2 łyżeczki cukru pudru 300 g trzykrotnie mielonego twarogu 0,5 kg truskawek (ja wykorzystałam mrożone) Sposób przygotowania: Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy partiami cukier puder ciągle miksując. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ocet.  Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, a następnie wylewamy na nią trzy mniejsze(...)kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i  pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rogale marcińskie 123

szaleństwo, bo ma kształt rogala. Tego dnia, z okazji obchodów imienin ulicy Św. Marcin, sprzedaje się w Poznaniu ponad 250 ton !!! (250 000 kg) tego słodkiego wypieku. Delikatne półfrancuskie ciasto łączy się z pysznym farszem z białego maku, masła, rodzynek i orzechów. Wiadomo, że zwyczaj ten na pewno istniał 1860 roku – w Dzienniku Poznańskim ukazała się najstarsza znana reklama(...)jego śmierci tradycję przejęli inni piekarze, zachowując ten sam przepis na nadzienie. Tylko tu w Poznaniu ten jeden raz w roku dnia 11 listopada wypieka się rogale nadziane masą z białego maku, bakalii i śmietany. Tyle legenda. Tak na prawdę pomysł marcińskich rogali podsunął swojemu szefowi w 1891 r. jeden z poznańskich piekarzy – Józef Melzer. Rogale były rozdawane ubogim

Szybko Tanio Smacznie
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 127

sztywno. 6. Delikatnie łączymy masę z białkami. 7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - cynamon, sezam, pestki, migdały). 8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka. PIECZENIE: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg), 2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. 3. Pieczemy 30 minut(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku

Wypisz Wymaluj
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 178

wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby,  się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.    FARSZ   Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy.  Aby uzyskać cienkie(...)papryką. SOS BESZAMELOWY  Na rozgrzaną patelnie nakładam masło,  do tego starty czosnek, po ok 1 minucie nakładamy mąkę i rozprowadzam całość zimnym mlekiem,  tworząc jednolitą masę. Doprawiamy przyprawami oraz tymiankiem wedle uznania.  Na podpieczony spód nakładamy sos beszamelowy,  na to układamy nasze warzywa według naszej fantazji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Basia w kuchni
Kruche babeczki z malinami 127

końcówką z hakiem. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną(...)Dzięki temu nie powstanie kożuszek na budyniu. Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej

Pyry na Gaz
TROCHĘ LŻEJSZY, BARDZO WANILIOWY SERNIK 196

słów, sernik jest "lżejszy" ponieważ zamiast cukru użyłam stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ przepis autorski // tortownica 22-24cm ~1000g sera białego mielonego 3-krotnie ~5 średnich(...)słodkim sernikiem) Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Do misy miksera przełożyć ser, stewię/cukier, wanilię i proszek budyniowy/mąkę - miksować na małych obrotach dopóki masa nie stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić

chili & sugar
Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem 126

Dzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć  z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem  na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam :).  Zapiekane(...)łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Niedzielny powrót do przeszłości - ptasie mleczko w nowej wersji. 214

mała, Mama często przygotowywała dla nas ptasie mleczko.  Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ).  A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy(...)zaczną tężeć, do wysokiego naczynia wlewamy mleczko skondensowane i ubijamy je na wysokich obrotach miksera. Gdy mleczko podwoi swoją objętość dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Powstałą masę wylewamy na spód z herbatników. Odstawiamy do lodówki. Gdy masa zastygnie wylewamy na nią drugą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, do pełnego stężenia. Smacznego

Miksturownik
Proste muffinki bananowe 225

widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Wypełniamy foremki do wysokości około(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ajerkoniak - likier jajeczny 279

Ajerkoniak - likier jajeczny... Żółciutki, gęsty i kremowy. Idealny do ciast i deserów. Można go jeść łyżeczką. Mocny i pyszny! Polecam! Składniki: 8 żółtek jaj; 400 g cukru pudru; 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego (u mnie w kartoniku ); 250 ml spirytusu 70 %. Sposób przygotowania: Jajka sprzyć wrzątkiem tj. do miseczki nalać gorącej, dopiero co zagotowanej(...)oddzielić do białek. Białka nie są potrzebne do przygotowania likieru. Do miski (u mnie od miksera) wlać żółtka, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubić na puszystą masę. Do ubitych jaj z cukrem wlać mleko skondensowane niesłodzone i dalej ubijać, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu wlać spirtus i wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Wstawić do lodówki

Gospodyni Miejska
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 181

Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej(...)masło, aż będzie prawie białe i puszyste. Dodaj kakao i cukier puder, 3 łyżki śmietany i wanilię, miksuj na wolnych obrotach. Po chwili zwiększ obroty na średnie i mieszaj masę aż będzie blada i puszysta, ok, 4-5 minut. Nakładaj na ciasteczka. (Jeśli chcesz, by frosting był bardziej czekoladowy, zwiększ ilość cukru pudru do 4 szklanek, a kakao

Gotowanie to kochanie
Sernik kapitański z bakaliami 226

przeszło:) Ale przecież nie zawsze sernik musi być taki sam, ja lubię trochę poeksperymentować i tym razem upiekłam takie nietypowy sernik przepełniony bakaliami i z odrobiną drożdży. Ciasto wyszło smaczne, bardzo wilgotne. Jedyny minus to taki, że piekłam go w zbyt dużej formie i wyszedł bardzo niski, dlatego w przepisie podaję wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki(...)żółtek, ubić na sztywną pianę. Ser zemleć. Drożdże wymieszać z mlekiem, odstawić na 5 minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną

Z miłości do słodkości